Kolon kanseri artıyor

ads ads ads ads
30/03/2015

ads
Kolon kanseri artıyor

Kolon ve rektum kanserleri erkeklerde 3'üncü, kadınlarda ise 4'üncü sıklıkta görülüyor

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, kolon kanseri, diyetisyen güneş aksüs

Kolon (kalın bağırsak) kanseri, sindirim sisteminin, ince bağırsaklardan sonra gelen yaklaşık 1.5 metre uzunluğundaki son kısmındaki hücrelerde yaşanan bozulmalar sonucu oluşuyor. En büyük tehlike, kolon kanserinde ortaya çıkan şikâyetler başka iyi huylu hastalıklarda da sıklıkla görüldüğü için, hastanın hekime gitme gereği duymaması.

Kolon kanseri ülkemizde özellikle son yıllarda ölüm nedenleri arasında 3'üncü sıraya yükseldi. Batı ülkelerinde olduğu gibi proteinden zengin/sebzeden fakir beslenme, fast-food tüketimi ve hazır gıda tüketiminin artmasına paralel olarak kolon kanseri görülme sıklığı da büyük ölçüde arttı. Hem ülkemizde hem de dünyada kolon kanseri görülme oranlarında artış yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri, değişen beslenme alışkanlıkları olarak gösteriliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor ve 500 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de kolon ve rektum kanserleri erkeklerde 3'üncü, kadınlarda ise 4'üncü sıklıkta görülüyor. Ülkemizde kolon kanserinin görülme oranları her geçen yıl artıyor.

ŞİKAYETLERİNİZ VARSA MUAYENE OLUN

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kadir Bahar, “Hastalık polip aşamasındayken karın ağrısı, ishal ve kansızlık görülebiliyor. Hatta bazı çok büyük polibi olanlarda bağırsak tıkanıklığı gibi durumlar bile yaşanabiliyor. Polip büyümeye ve kanser gelişmeye başladığındaysa semptomlar artıyor. Rektal kanama dışkılama alışkanlığında değişme, dışkının incelmesi, sebebi izah edilemeyen karın ağrısı, özellikle erkeklerde demir eksikliği anemisi olanlarda mutlaka kolon kanserini ekarte etmek için muayene ve ileri tetkikler yapılmalı” diyor.  

30/03/2015 12:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kolon kanseri, bağırsak, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.