Kosova Savaş Alanına Döndü!

ads ads ads ads
27/01/2015

ads
Kosova Savaş Alanına Döndü!

Kosova’nın başkenti Priştine’de muhalif "Kendin Karar Al Hareketi"nin çağrısı üzerine düzenlenen protestolara polis müdahale etti. 100'den fazla yaralı, onlarca gözaltı var.

Kosova'nın kuzeyindeki Mitrovitsa kenti yakınlarında bulunan "Trepça" firmasına ait maden ocağının kamulaştırılmasını ve Sırp kökenli Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Yablanoviç'in görevden alınmasını talep eden çok sayıda kişi, öğle saatlerinde Priştine merkezinde toplandı.





Protestonun başlamasının ardından eylemcilerle polis arasında çatışma çıktı. Muhalifler polise taş atarken polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla gösterilere müdahale etti, çok sayıda gösterici yaralandı. Kosova Klinik Merkezi Sözcüsü Shepend Fazliu, olaylarda 30 kişiye tıbbi müdahale yapıldığını söyledi. DHA ise, 52’si polis olmak üzere 110 kişinin yaralandığını duyurdu.

'Belediye Başkanı gözaltında'

DHA'ya göre, Priştine Belediye Başkanı Şpend Ahmeti gözaltına alındı. Kosova polisi, özellikle cumartesi günü düzenlenen eylemde camları kırılan hükümet binası etrafından geniş güvenlik önlemleri aldı. Kosova'nın Geleceği İçin İttifak Partisi ve Kosova İnisiyatifi de protestoya destek olurken, cumartesi günü düzenlenen protestoların organizatörlerinden olan bazı sivil toplum kuruluşları, cumartesi günkü eylemde kamu malına zarar verildiği ve polisle eylemciler arasında çatışma olduğu için desteklememe kararı aldı. Priştine'de cumartesi günü düzenlenen ve ülkede son yıllarda görülen en büyük protestoda da çatışma çıkmış, 19'u polis 23 kişi yaralanmıştı.





'Vahşi' hakareti kızdırdı

6 Ocak'ta Kosova'nın batısındaki Cakovica kentinde bir kiliseye Ortodoks Noeli kutlamaları için gelen Sırpları taşıyan otobüse bir grup Arnavut taşlarla saldırmıştı. İddialarına göre aralarında savaş suçu işlemiş kişiler de bulunuyordu. Olayın ardından Kosova Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı Aleksandar Yablanoviç bu kişileri "vahşiler" olarak adlandırmıştı. Yablanoviç'in daha sonra tüm Kosova kamuoyundan özür dilemesine rağmen Arnavutlar kendisinin bakanlık görevinden alınması için tepki göstermişti.





1999'da NATO müdahalesi ile Sırbistan'dan ayrılan Kosova, 17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan etti ve bağımsızlığı 100'den fazla ülke tarafından tanındı. Ülkedeki yaklaşık 1.8 milyon nüfusun yüzde 90'ını Arnavutlar oluşturuyor. Yolsuzluk ve suç oranlarının yüksek olduğu ülkede, resmi işsizlik rakamı yüzde 45.

Kaynak: Reuters, AA, DHA, Aljazeera 

27/01/2015 21:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kosova
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.