'Kötüyseniz' kendinize bu soruları sorun

ads ads ads ads
24/11/2014

ads
'Kötüyseniz' kendinize bu soruları sorun

Sağlıklı ve huzurlu olmanın sırrı yaşamda dengeyi kurabilmekte. Uzmanlara göre dengeli yaşamın sırrı "Kendimize doğru sorular sormak ve bu sorulara dürüstçe cevap verebilmekte" yatıyor.

Kendinizi sürekli bir şeylerin baskısı altında hissediyor olabilirsiniz. Her gün not aldığınız yapılacaklar listenizin uzunluğu sizi endişelendiriyor olabilir. Uzmanlar, bu kaygı ve endişelerin hayatınızda yapacağınız bir iki ufak değişiklikle kısa sürede değişebileceğini ve yaşamınıza denge geleceğini söylüyor.

DÜŞÜNCE TARZINIZI DEĞİŞTİRİN

İngiltere’nin ünlü psikoloji dergisi, Aralık sayısında “Dengeli yaşamanın önemi nedir?’’ ve “Günlük hayatta denge nasıl sağlanır?’’ sorularının cevaplarını verdi.

Baskı altında olduğunuz hissi ve uzun yapılacaklar listesinin baskısından kurtulmak için öncelikle düşünce tarzınızın değişmesi gerektiğini savunan uzmanlar, bu konuda öne çıkan bazı noktaları şöyle sıralıyor:

“Her şeyi hemen bitirmeye çalışmak yerine, sizin için önemli olanların üzerine konsantre olmanız gerekiyor. Yapacaklarınız için yeterli zamanınız olduğuna emin değilseniz dahi her zaman bunlar için yeterli zamanınız olduğunu düşünmek bile zamanla size “her şey yapmak için bol zamanım var” duygusunu yerleştirecektir.

DOĞADA ZAMAN GEÇİRİN

Yoğun iş temposu ve ödemelerin baskısı altında olmak çağın en büyük problemi. Bu problemi aşmak için tamamen sorunun kendisine yönelmek yerine, basitçe yapılacak birkaç şey soruna çözüm bulmanızda faydalı olabilir. “Doğada biraz zaman geçirmek” konuyla hiç alakalı değilmiş gibi görünse bile size çözüm için inanılmaz seçenekler bulmanızda yardımcı olacak.

"SÜREKLİ BİR ŞEYLERE YETİŞMEK ZORUNDA OLDUĞUNUZU MU HİSSEDİYORSUNUZ"

Böyle hissetmeniz, her an yapacak çok fazla işimiz olduğu için değil. Burada asıl sorun aynı anda birçok şey yapmaya çalışmak ve gerçek anlamda tek bir şeye yeterince konsantre olmamakta yatıyor. Hep meşgul görünüyoruz fakat çok nadiren tek bir şeye konsantre oluyoruz. Bunun basitçe çözümü, yapacaklarımızı öncelik sırasına koyarak her defasında tek bir şeye konsantre olmak.

Ayrıca hayatınızı programlayarak yaşamak ve programımıza sadık kalmak da çok önemli. Elektronik postalarınızı bile kontrol ederken kendinize bir süre vermeniz size zaman kazandıracaktır. Aileniz ile geçirdiğiniz zamanları sadece onlara ayırmak, telefon veya başka iletişim araçlarından uzak durmak gibi yapacağınız küçük değişiklikler, herhangi bir şey yaparken sanki başka bir şey yapmanız gerekiyormuş hissinden sizi kurtararak, gerçek anlamda yaptığımız şeye konsantre olmanızı sağlayacak.

Hazır öneriler her daim problemlerimizi çözmeye yeterli olmayabilir. Bu noktada tecrübeli bir yaşam koçuna başvurmak her zaman faydalı olabilir.

KENDİ YAŞAM KOÇUNUZ OLUN

Pahalı olduğunu düşündüğünüz veya zamanınız olmadığı için, size güçlü sorular soracak bir yaşam koçunuz olmayabilir. Ama hayatınızda dengeyi yakalamak için karşılaştığınız sorunlar karşında aşağıdaki soruları kendinize sorarak kendi yaşam koçunuz olmayı deneyebilirsiniz.

BU SORULARI KENDİNİZE SORUN

İşte bir sorun karşısında kendinize sormanız gereken sorular:

- Size çok büyük bir sorunmuş gibi gelen bir olayla karşı karşıya olabilirsiniz. Kafanız çok karışık ve ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bu konuda “hayır” derseniz ne olacağından korkuyorsunuz?

- Diğerlerinin sizi dışlayacağı veya size kızacağını mı düşünüyorsunuz?

- Baskı altında hissettiğiniz bu durumda, aklınıza gelen hangi soru, duygu veya düşünce size yeni bir bakış açısı veriyor?

- Burada gerçekten önemli olan ne?

- Baskı altında olduğunuz hissi yerine şimdi 30 dakika içinde başka neye konsantre olabilirsiniz?

- Yapmak istemediğiniz ama yapmanız gerektiğini düşündüğünüz şeyler için “hayır” diyebilir misiniz?

- Meşgul olmak yaşamınızı nasıl etkiliyor?

- Size yaşam amacı mı veriyor, endişelerinizden mi uzaklaştırıyor? Yoksa sadece başarma duygusu mu veriyor?

- Ölüm döşeğinde olduğunuzu düşünün. Yaşamaya değdiğini düşündüğünüz 5 şeyi yazar mısın?

- Bu saydığınız şeylere şu anda ne kadar itina gösteriyorsunuz?

- Şu anda sizi baskı altında hissettiren ve yoran 5 küçük şeyin önümüzdeki 5 gün içinde ne olduğunu tespit edebilir misiniz?

- Beş gün boyunca hangi 5 ufak değişikliği yaparak yaşamanızı değerli kılan şeylere daha fazla zaman ayırabilirsiniz?

İşte bu sorulara dürüstçe verdiğiniz her cevap sizi kendinize daha çok yaklaştıracak. 

24/11/2014 15:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kötü, baskı, çalışma, soru, depresyon, haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.