KTÖS ve KTOEÖS, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde Eylem Yaptı

ads ads ads ads
24/06/2016

ads
KTÖS ve KTOEÖS, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde Eylem Yaptı

ORTAK AÇIKLAMA: “VERİLEN EĞİTİMİN YASALARA AYKIRI OLUĞU YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ TARAFINDAN TESCİL EDİLDİ.. HÜKÜMET GEREĞİNİ YAPMALI”

BİR GRUP VELİ VE ÖĞRENCİ DE SENDİKALARA KARŞI EYLEM YAPTI.. İKİ GRUP ARASINDA SIK SIK SÖZLÜ ATIŞMA VE ARBEDE YAŞANDI

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde verilen eğitimin yasalara aykırı oluğunun Yüksek İdare Mahkemesi tarafından tescil edildiğini söyleyerek, hükümete, bu karara uyma çağrısında bulundu.

KTÖS ile KTOEÖS, Haspolat’taki Hala Sultan İlahiyat Koleji önünde eylem yaptı. Bir grup veli ve öğrenci ise sendikalara karşı eylem yaptı ve okula girmelerine engel oldu. İki grup arasında zaman zaman sertleşen tartışma ve arbede yaşandı. Polisin müdahalesiyle olaylar büyümeden sona erdi.

Başka örgütlerin de destek verdiği sendikalar “Gericiliğe ve Yobazlığa Hayır” ile “Bilimsel, Demokratik, Laik, Eğitim”; öğrenci ve veli grubu ise “Eğitim hakkı Engellenemez” ve “Okuluma Dokunma” sloganlarının yer aldığı pankartlar açtı.

GÖKÇEBEL: “OKUL, İDEOLOJİK PROPAGANDA YUVASI”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eylem sırasında yaptığı basın açıklamasında, Hala Sultan İlahiyat Kolleji’nin ayrıcalıklı bir okul olduğunu ifade ederek, öğrencilere yeme-içme, taşımacılık, yatma-kalkma ve barınma dahil her türlü imkân ve olanağın sağlandığı okulun ideolojik propaganda yuvası olduğunu iddia etti.

Okula ve bölgede yapılan camiye 33 Milyon Euro harcanmasının sorgulanması gerektiğini ifade eden Gökçebel, okulun örgüt evi gibi kullanıldığını ve müfredatın yasadışı olduğunun Yüksek İdari Mahkemesi (YİM) tarafından tescil edildiğini söyledi.

“BANA ÖLÜM TEHDİDİ YOLLADILAR”

Yasal olarak okulda olması gereken sendikanın başkanı olduğuna işaret eden Gökçebel, okul önünde toplanan kalabalığın, kendisine ölüm tehditleri yolladığını iddia etti.

Bir milleti değiştiren olgunun eğitim olduğunu belirterek, bugün PYD ve İŞİD gibi örgütleri yaratanın da bir çeşit eğitim olduğunu söyleyen Gökçebel, verdikleri mücadelenin ülke için olduğunu ifade etti.

Gökçebel, araştırıldığı zaman, öğrencilerin kendi istekleriyle değil, aile ve mahalle baskısıyla okulda tutulduklarının ortaya çıkacağını, yurtların örgüt evleri ve tarikatlara dönüştürülmeye çalışıldığını da iddia etti.

Tahir Gökçebel bugün okulda, “sendikaları yıkma toplantılarının” bir benzerinin icra edilmeye çalışıldığını savundu.

ORTAK AÇIKLAMA

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise, ortak açıklamayı okumadan önce, okula girip, basın açıklaması yapmalarını engelleyen grubun, “Semahattin Öztürk tarafından örgütlendiği” iddiasında bulundu.

Elcil, YİM’in 17 Haziran tarihinde kararında açıkladığı gibi okulun Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Yasası çerçevesinde açılması ve bu müfredata göre eğitim vermesinin yasadışı olduğunun açıkça ortaya konduğunu söyledi.

Okulun siyasi amaçlar uğruna kullanıldığını iddia edene Elcil, “okulda, açıldığı günden beri kız-erkek ayrımı yapıldığını, modern karma eğitime karşı çıkıldığını, kız çocuklarının başını örtmesinin teşvik edildiğini, Türkiye’den gelen görevlendirme müdür muavinleri ve müdürlerle okul yönetiminin ablukaya alındığını, kaynağı belirsiz paralarla öğrencilerin tüm ihtiyaçlarının karşılandığını” savundu.

Şener Elcil, Kıbrıs Türk toplumunu dönüştürmeye yönelik, Sunni İslam propagandası, gericilik ve yobazlığın eğitim sistemine girişinin simgesi olan okulun Maarif Koleji’ne dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Eğitim Bakanlığı yetkililerini yasalara uymaya davet eden Elcil, gericilik ve yobazlığın siyasete alet edilmesine asla müsaade etmeyerek, bilimsel, demokratik ve laik eğitimden asla taviz vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

Gökçebel ve Elcil'in okuduğu ortak açıklamada, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne yönelik eleştirilerde bulundu.

KAYNARCA: “KENDİLERİNİ BİR DAHA BURALARDA GÖRMEK İSTEMİYORUZ”

Sendikanın açıklama yapıp bölgeden ayrılmasından sonra, Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (KİSAV) Başkanı Hikmet Kaynarca öğrenci ve veliler adına basın açıklama yaptı.

Kaynarca, en çağdaş ve en modern şekilde okulda eğitimin devam ettiğini,55 kişinin okuldan mezun olduğunu ve törene 3 bin kişinin katıldığını kaydetti.

Sendikaların tavrının anlaşılmaz olduğunu ve hiçbir eğitimcinin okul kapatmak için mücadele etmemesi gerektiğini savundu.Kaynarca “Bu öğretmenler 5 yıldır okulu kapamak için verdikleri mücadeleyi, ülke eğitimi için verselerdi, eğitim şu an daha iyi yerlerde olurdu” ifadelerini kullandı.

Kaynarca, 1974 öncesi Kıbrıslı Türk ailelerin çocuklarını öğle saatlerinde okuldan alıp, camiye yolladığını hatırlattı.

Okulun bağışlarla inşa edildiğini kaydeden Kaynarca, eylem yapan sendikaların öğrenci ve velilerin temsilcisi olmasının mümkün olmadığını belirterek, “Kendilerini bir daha buralarda görmek istemiyoruz” dedi.

Kaynarca, konuşmasında sendikalar ve sendikacılara yönelik hakaret içeren ifadeler kullandı.

24/06/2016 10:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: KTOEÖS, KTÖS, hala sultan
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.