KTTO Başkanı'ndan Özel Açıklamalar

ads ads ads ads
20/08/2014

ads
KTTO Başkanı'ndan Özel Açıklamalar

KTTO Başkanı Fikri Toros, adadaki çözümsüzlük nedeniyle iş camiasının büyük bedeller ödemekte olduğunu söyledi ve KTTO’nun çözüm sürecinin takipçisi olacağını söyledi...

Kıbrıs Türk Ticaret Odası başkanı Fikri Toros, HABERKIBRIS'a değerlendirmelerde bulundu. Toros, Kıbrıs sorununun, ülke ekonomisini ve Kuzey Kıbrıs’taki ticaret dünyasını olumsuz etkilediğini vurguladı.



HABERKIBRIS - İrfan GÜNDÜZLER

KIBRIS POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİK YOK

Başkan seçilmesinin ardından KTTO’nun Kıbrıs sorununa bakışında bir değişiklik olmayacağını açıklayan Toros, “KTTO Birleşmiş Milletler tarafından masaya konulan iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözümü desteklemektedir” dedi.



“ÇÖZÜMSÜZLÜK NEDENİYLE BÜYÜK BEDELLER ÖDÜYORUZ”

Kıbrıs’ta çözüm olmaması nedeniyle Kuzey Kıbrıs’ta iş dünyasının büyük bedeller ödediğini kaydeden Toros, bu nedenle iş camiasını temsil eden en büyük ve en tanınmış örgüt olan KTTO’nun çözüm sürecinde aktif rol üstlenmesinin önemine vurgu yaptı. Toros, ayrıca KTTO’nun müzakereleri yürüten siyasilerle de diyalog halinde olması gerektiğini ifade ederek şu şekilde konuştu:

“KTTO üyeleri Kıbrıs Türk halkının iş camiasıdır. Çözümsüzlükten kaynaklanan izolasyonlar ve yasallığı tartışılır olmak iş camiasında büyük bedeller doğurmuştur. Bu nedenle iş camiasını temsil eden en büyük ve uluslararası tanınmış bir örgüt olarak çözüm sürecinde rol üstlenmemiz önemlidir.”

“TAKİPÇİSİ OLMALIYIZ”

Toros ayrıca KTTO’nun müzakereleri yürüten siyasilerle sürekli iş birliği içinde olması gerektiğini savunarak müzakere sonuncunda elde edilecek kazanımların takipçisi olunması gerektiğini söyledi. Bu nedenle KTTO’nun çözüme çok ilgili olduğunu kaydeden Toros, 1 Mayıs 2004’ten bu yana Kıbrıs Avrupa Birliği üyesi olduğunu ancak çözümsüzlük nedeniyle Avrupa Birliği müktesebatının adanın kuzeyini askıda tuttuğunu belirtti. Toros  “Kuzey Kıbrıs’ın Avrupa Birliği yasalarına uyumu söz konusu. KTTO Avrupa birliği tarafından resmi muhatap olarak kabul edilmektedir. Ayrıca KTTO’nun Brüksel’de de temsilciliği var. Bu nedenle de KTTO’nun çözüm süreci ile alakası olması kaçınılmazdır. Geçmiş yönetimde de böyleydi. Şimdiki yönetimde de böyle olacak” şeklinde konuştu.

“EKONOMİK POLİTİKALARDA YER ALAN BİR ÖRGÜT”

Toros, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın KKTC hükümetlerinin ekonomik politikalarının oluşmasında katkılarıyla rol oynayan bir örgüt olduğunu söyledi ve takriben 3 bin 500 üyesi için teknik destek, danışmanlık ve sorunların çözümünde imkan oluşturan gibi hassa görevler üstlenen bir örgüt olduğunu ifade etti. Ayrıca KTTO’nun özel sektör temsilcisi olması nedeniyle de toplumun sözcüsü olduğunu belirten Toros, “KTTO toplum menfaatlerinin koruyucusudur. Diğer ekonomik örgütlerle ortak paydalar çerçevesinde gerekli işbirliğini yürüten ve toplum çıkarın olan politikaların mimar ve takipçisi rolünü üstlenmektedir” dedi. 

“BU YIL İÇERİSİNDE ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYORUM”

KTTO Başkanı Fikri Toros, tüm siyasilerin 2015 öncesi Kıbrıs’ta bir çözüm olabileceği yönündeki ümit veren açıklamalarına tamamen iştirak ettiğini, çünkü müzakere edilen konuların son 40 yıldan bu yana görüşüldüğünü vurguladı. Müzakere edilecek konuların çok fazla bir zaman alacağı kanaatinde olmadığını söyleyen Toros,  bu sene sonundan önce çözümün mümkün olduğuna inandığını tekrarladı.

Olası bir çözüm durumunda ekonomimiz nasıl etkilencek? Sorusuna cevap veren Fikri Toros, bu sorunun cevabınınçözümün yürürlüğe giriş tarihinden önce yapmamız gereken ön hazırlıkları ne kadar yaptığımıza bağlı olduğunu ifade etti.

Toros şöyle devam etti; “Bu ön hazırlıklar arasında ekonomimizin öncelikle rum tarafındaki ekonominin seviyesine oldukça yakınlaşması ve rekabet koşullarının eşitlenmesi çok elzemdir. Kuzey Kıbrıs’ın genel olarak AB uyum yasalarını adapte etmiş olması lazım. Aksi takdirde yine o aradaki fark o uçurum olası bir çözümün başarısını tehdit eder.”

“İKİ TARAF ARASINDAKİ FARKIN KAPANMASINI BEKLEMEK HAYAL OLUR”

Kuzey Kıbrıs’ ta gayri safi milli hasılanın takriben 5 milyar Euro, Güney Kıbrıs’ta ise takriben  65 milyar Euro olduğunu söyleyen Başkan Toros, Kuzey Kıbrıs’la aralarında çok ciddi bir ekonomik uçurumun olduğuna dikkat çekti. Toros, bu uçurumun tümünün kapanmasını beklmenin hayal olduğunu fakat rekabet koşullarının eşitlenmesinin mümkün olduğunu açıkladı. GSMH’nın benzer veya eşit bir duruma gelmesi için yıllar gerekir diyen Fikri Toros Kıbrıs Türk iş camiası için en büyük tehlikenin bu çözümsüzlüğün devam etmesi olduğunu ve bu sürecin başarısızlığa uğraması herkesin en çok korkması gereken konu olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’den gelecek suyun ve Akdeniz’deki doğal gaz’ın ekonomimize katkısı ne olacak?

Bu yıl içerisinde Türkiye’den gelecek olan 75 milyon metreküp suyun, sadece Kuzey Kıbrıs’ın ihtiyacı için değil tüm Kıbrıs’ın görülebilir bir gelecekte su ihtiyacına yeteceğini belirten KTTO Başkanı Fikri Toros, bu suyun tüm Kıbrıs’ı çok yüksek refah düzeyine sahip bir ada ekonomisine kavuşturacağına inandığını kaydetti.

“SU TÜRK TARAFINA EK BİR GÜÇ KAZANDIRACAK”

Toros şöyle devam etti: “Türkiye’den gelecek suyun müzakere sürecinde Türk tarafına ek bir güç kazandıracağı kanaatindeyim. Nasıl ki hidrokarbon yatakları şu anda bu yatırımı yapan ABD için bu bölgede ek bir güç kaynağı ise, suyun da türk tarafı için bu süreçte ek bir güç kaynağı olacağına inanıyorum. Kimbilir ilerde bu hedeflenen bölgesel ilişki tesis edilirse belki de bu su İsrail’e kadar devam eder. Çok yakın bir gelecekte bizler için su hem bir gelir kaynağı hem de tarım sektörünü büyütecek ve ekonomiye çok ciddi bir ivme kazandıracak noktaya gelmesine katkı koyacak.”

“DOĞALGAZ İÇİN KIBRIS’IN ÇÖZÜLMESİ LAZIM” 

Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde 12’inci parsel diye adlandırılan bölgede bulunan gazın Kıbrıs, İsrail, Lübnan ve Türkiye, başta olmak üzere çok büyük bir ekonomik güç vesilesi olacağı kanaatinde olduğunu söyleyen Fikir Toros, bu ülkelerin bu doğal kaynaklardan istifade edebilmesi için Kıbrıs’ın ivedilikle çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.  Toros, Türkiye’ye intikal edecek olan gaz borusunun Kıbrıs sularından geçmesinin en ekonomik ve en doğrusu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Eğer bu gaz borusu Kıbrıs sularından değil de dolaylı bir yoldan Türkiye’ye giderse 17 milyar dolar ek bir maliyeti olacak. 17 milyar dolar Kıbrıs sorununun değerinden çok daha fazla bir rakam.  Ayrıca NATO ve uluslarası toplum bu gazdan tüm Kıbrıs’ın istifade etmesi gerektiğini açıkça ve defalarca ifade etmektedir. Dolayısı ile Kıbrıs sorunu çözülürse tüm Kıbrıs bundan ekonomik bir şekilde istifade edebilecektir. Bu gazın tüm doğu Akdeniz’e ciddi bir refah getireceği kesindir. Bundan istifade edebilmek için de Kıbrıs sorunu çözülmesi gerekmektedir. TC ile Kıbrıs arasında resmi bir ilişki tesis edilmesi lazımdır. “ 

20/08/2014 09:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Fikri Toros, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, haber, kıbrıs, haberkıbrıs,
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.