'Kulak temizleme çubuğu kullanmayın'

ads ads ads ads
03/04/2017

ads
'Kulak temizleme çubuğu kullanmayın'

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, özellikle banyo sonrası çok sık kullanılan kulak temizleme çubuklarının sağlık açısından risk taşıdığını, kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Kulak temizleme çubuklarının kesinlikle kullanılmamasını öneren Prof. Dr. Mete Kıroğlu, "Pamuk sarılı temizleme çöpleri, dış kulak yolundaki yararlı olan koruyucu salgıyı alarak, burada iltihap oluşmasını kolaylaştırır. Bilgi sahibi olmayan insanlar temizlik yapmaya çalışırken kulaklarına daha çok zarar veriyor" dedi.

Kulak temizleme çubuğu kullanırken, ’buşon’ denilen kulaktaki iri kirlerin de farkında olmadan ileri doğru itilerek kulak zarına yapıştırıldığını anlatan Prof. Dr. Kıroğlu, "Bu çöpler kulak sağlığı açısından çok zararlı. Kulağınız ıslaksa ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız havlu yardımıyla kurutabilirsiniz" diye konuştu.

’KULAĞINIZI KURCALAMAYIN’

Banyoda, deniz veya havuzda su kaçmaması için pamukla kulağını tıkayanların olduğunu aktaran Prof. Dr. Kıroğlu, çeşitli nedenlerle kulak zarı delik değilse bunun da doğru bir uygulama olmadığını söyledi. Bazı insanların ’kaşıntı’ hissiyle kulaklarını kurcaladığını ifade eden Prof. Dr. Kıroğlu, şunları kaydetti:

"İnsanların kaşıntı hissiyle veya bir şey olduğu düşüncesiyle kulağını kurcalaması doğru bir şey değil. Çünkü kulağı kurcalamak, oradaki mikroorganizmaların daha çok aktif hale gelmesine neden olur ve dış kulak yolunun kendini koruma mekanizmasının bozulmasına yol açar. Daha çok kaşırsanız daha çok zedelenir. Dolayısıyla, mümkün olduğunca kulağı kurcalamaktan kaçınıp bir uzmana görünmek en doğru yöntemdir." 

03/04/2017 09:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kulak temizleme, Kulak, sağlıkKulak çöpü
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.