Kültür Dairesi’nin ajandası

ads ads ads ads
28/01/2015

ads

Bülent Dizdarlı Bülent Dizdarlı


Tarih boyunca, toplum olarak kendimizi devamlı ispat etmek zorunda bırakıldık. Kendimize özgü yarattığımız kültürü korumanın yanında, zaman zaman dışa karşı savunma da yapmak zorunda kaldık.

Bunun sonucudur ki, beklenen den çok şiir, öykü, roman, şarkı, türkü, tiyatro oyunu, resim, fotoğraf, heykel vs ürettik. Öyle bir gün geldi ki, bu üretimin sonucunda yapılan etkinliklerden bir haber olduk. Sonraları buna çözüm üretip, iletişim araçlarını iyi kullanıp, haberdar olsak bile birbirinden bağımsız yapılan bu çalışmaları takip etmemiz çok mümkün olamadı. Zira çoğu tarihsel olarak çatıştı. Bir gece de üç ayrı etkinlik yapılır oldu. Üstelik her bir etkinlik bir devlet büyüğünün himayelerinde gerçekleştirildi. Açıkçası insanımız hangisine gideceğini şaşırdı. Bu şaşkınlığın verdiği kararsızlık içinde hepsinden vazgeçen bile oldu. Bu böyle devam etmemeliydi. Nitekim etmedi de. Sonunda Kültür Dairesi olaya el atıp bir ajanda yaratmaya karar verdi.

Sonunda, Kültür Dairesi, KKTC’de gerçekleştirilen tüm sanatsal ve kültürel etkinlikleri tek çatı altında toplayarak bir takvim oluşturmak iradesini ortaya koydu. Ülkemiz dahilindeki gerek sanatçıların, gerekse kurum, kuruluş ve derneklerin, KKTC’de düzenleyecekleri tüm sanatsal ve kültürel etkinliklerinin bir arada bulunacağı bir ajanda oluşturmak gaye edinildi. Bu etkinliklerin Kültür Dairesi’nin adresi www.kultur.gov.ct.tr olan web sitesinden sanatseverlere duyurmak hedefiyle bir çalışma başlattı. Daire, ülkede düzenlenen sanatsal ve kültürel etkinliklerin; yeri, zamanı ve içeriği hakkındaki bilgileri toplayabilmek için, ilgili sanatçı, kurum, kuruluş ve derneklere bir yazı göndererek bilgi talep etmeye ve buna göre bir ajanda yapmaya başladı. Bu sayede söz konusu çalışmayla daire ile kültür sanat alanında faaliyet gösteren tüm kesimler arasındaki iletişim daha da artırılarak, var olan bağın güçlendirilmesi de hedefleniyor ki bu çok doğru bir hedef saptaması olmuştur.

Bu sayede, oluşturulacak takvim ile ilgili kesimlerin gerçekleştirmeyi planladıkları etkinlik ile aynı tarihte başka bir etkinliğin olup olmadığı da kontrol edile bilinecektir. Yapılması planlanan sanatsal ve kültürel etkinliklerin tarihlerinin çakışma olasılığı da en aza indirilmesi bu sayede sağlanacak.

Organize olmak her olguda olduğu gibi burada da çok önemlidir. Güzellikler yaratırken organize olamamak ise o güzellikleri gölgelemek anlamındadır. Bu nedenle yaratılmaya çalışılan ajanda olayının çok olumlu bir fikir olduğunu düşünüyor ve destekliyorum. Tüm sanatçıların, kültürel derneklerin bu çalışmayı desteklemesinin de kültürümüzün gelişmesi adına önemli olduğunu bilerek, onları katkı koymaya çağırıyorum.

Kültür Dairesi, aslında bize mevcut birçok sorunumuzun iyi organize olursak, ucuz hatta bedava maliyetle çözülebileceğinin, basit bir örneğini gösterdi diye de düşünmekten kendimi alamıyorum.

Hep kötüyü söyleyip eleştirecek değiliz ya. Özellikle iletişim araçlarını üst düzeyde kullanıp, siyasi düşünce ayırımı gözetmeksizin, gerek kendisinin gerek ilgili kurumların çalışmalarını duyurmak için yoğun çaba harcayan bu dairemizin müdüründen, kapıdaki bekçisine kadar tüm çalışanlarını kutluyorum…



VE ŞİİR…

Bu haftaki şiirimizi, Sayın Hüseyin Kaba’nın “Yeniden Doğmak” isimli kitabından seçtim:

KİMLİK

Giderken yanına almayı unutma

Kimliğini

Ola ki inanmayıp sorarlar secereni:

Ananı… Babanı… Yedi sülâleni!

Utanmayıp isterler tevellüt’ünü hangi yıldan nereden geldiğini de!

Ne cevap verebilirsin elin i-rezil dünyalısına

Niye yanında taşımıyorsun gelmişini Geçmişini diye!

Sanki gizlermiş gibi tevellüdünü;

Hangi yılda, nerede, kimin tarafından Dünyaya getirildiğini

Ve

Nesebi gayri sahih gibi inkâr etmişçesine! Varlık sebebini

ANLAYAMADIKLARIM…

Bu nasıl iştir anlayamadım. Açık ara şampiyonluğa koşan Yenicami Başkanı ve yönetimi, gol rekoru kırdıkları bir maçtan sonra istifa ettiğine göre, eğer yenilen taraf olsalardı, Girne kapısında harakiri mi yapacaklardı? Hiç anlamadım.

 

28/01/2015 12:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK Bülent Dizdarlı

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.