Küresel Piyasalar, Yunanistan İle Tedirgin

ads ads ads ads
26/01/2015

ads
Küresel Piyasalar, Yunanistan İle Tedirgin

Küresel piyasalar, Yunanistan genel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Radikal Sol İttifak'ın (SYRIZA) birinci parti olmasının ardından özellikle Euro Bölgesi'ne ilişkin endişelerle negatif bir seyir izliyor.

Yunanistan'da, dün gerçekleştirilen ve oyların yüzde 88'inin sayıldığı erken genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) yüzde 36,29 ile en çok oyu alan parti oldu. SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın seçim öncesi açıklamaları nedeniyle ekonomide oluşabilecek belirsizliklere ilişkin tedirginliklerin arttığını ifade eden analistler, Avro Bölgesi'nin de gelişmelerden olumsuz etkilenebileceği düşüncesi ile avro/dolar paritesinin eylül 2003'ten beri gördüğü en düşük seviye olan 1,1098'e kadar gerilediğini kaydediyor.

Avro/dolar paritesi, AB yetkililerinden gelen ılımlı mesajlar ile şu dakikalarda tepki alımları ile 1,12 sınırında dengelenmeye çalışırken, analistler, Yunanistan'da hükümet kurma çalışmaları ve liderlerin açıklamalarının piyasalarda dalgalanmalara neden olmaya devam edebileceğini tahmin ediyor.

ABD'de geçen haftanın son işlem gününde pay piyasalarında düşüşler, dolar endeksinde yükseliş görüldü. Cuma günü açıklanan Şikago Fed imalat endeksinin beklentilerden kötü, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin de beklentilerin hemen altında açıklanmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 0,55 değer kaybetti, Nasdaq endeksi yüzde 0,16 yükseldi. Analistler, bu hafta, çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının yön üzerinde belirleyici olmasını bekliyor.

Asya tarafında, Japonya'da açıklanan Merkez Bankası (BoJ) toplantı tutanaklarının ardından Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,25 düşüşle tamamlarken, dolar/yen paritesi ise analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 117,30 seviyesinin üzerinde yatay bir seyir izliyor. Çin'de Şanghay endeksi ise kapanışa yakın yüzde 0,15 değer kazandı.

Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 0,18 değer kaybederken, haftalık bazda ise yatırımcısına yüzde 3,80 kazandırdı ve tarihinin en yüksek üçüncü haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Analistler, Yunanistan ile ilgili endişelerle tüm gelişen ülke varlıklarında satış baskısının görüldüğünü belirtiyor. Uluslararası piyasada dolar/TL 2,3734'e kadar çıktıktan sonra bankalararası piyasanın açılışında 2,3575 seviyelerinde dengelenirken, analistler buna paralel olarak BIST 100 endeksinin de yeni haftaya satış baskısı ile başlayabileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.00 Almanya, ocak ayı Ifo endeksleri

14.30 Türkiye, ocak ayı kapasite kullanım oranı

14.30 Türkiye, ocak ayı reel sektör tüketici güveni

16.00 Avro Bölgesi maliye bakanları Brüksel'de toplanacak

17.30 ABD, ocak ayı Dallas Fed imalat endeksi 

26/01/2015 11:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: borsa, piasa, ekonomi, euro, dolar
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.