Kutlay Erk'ten Seçim Yorumu

ads ads ads ads
27/04/2015

ads
Kutlay Erk'ten Seçim Yorumu

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Sekreteri Kutlay Erk BRT’ye yaptığı konuşmada, seçimi kazanan Mustafa Akıncı’yı kutlayarak başarılar diledi.

CTP’nin, seçimin 2’nci turunda Akıncı’yı desteklediğine işaret eden Erk, partinin tüm örgütleri ile 1 hafta boyunca Akıncı’ya aktif destek verdiğini hatırlattı.

Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında Akıncı’ya destek veren tüm kesimlerin beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Erk, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin müzakerelerin Mayıs ayı ortasında başlaması ve yıl sonunda tamamlanması hedefininin de Akıncı ile mümkün olabileceğini söyledi.

Erk açıklamasında, “Bu süreç içerisinde Mayıs ortasında görüşmeler başlar ve ciddi anlamlı görüşmeler yapılırsa partimiz bu yönde katkılarını koyacak, desteğini verecektir. Partimiz bütün bilgi, birikim ve deneyimlerini sayın Akıncı ile paylaşacaktır.  Bu sonuçlar Akıncıyı Cumhurbaşkanı yaptı ama bize bir ipucu daha veriyor. Kıbrıslı Türklerin dünyaya verdiği bir mesaj daha vardır. Eğer Kıbrıs sorununda liderler bir çözüme ulaşabilirse minimum yüzde 60 evet oyu var demektir. Dolayısıyla 2 liderin görüşmeleri ciddi ve anlamlı yapması ve bütünlüklü çözüm sürecini çalıştırıp sonuca ulaştırması halinde Kıbrıslı Türklerin yüzde 60’ı en azından evet diyecektir. Kıbrıslı Türkler çözüme hazırdır ve bunu gerçekleştirmek üzere de bir adayda odaklandı. Sayın akıncının seçilmesini bir de bu yönden değerlendirmek ve hem rum tarafına hem BM’ye hem de bütün dünyaya bunu da söylemek gerekir. Yeter ki iki lider bir çözüm modelinde anlaşıp halklarına referanduma soksunlar” ifadelerini kullandı.

Erk, Kıbrıs Türklerinin uluslararası alandaki imajının daha iyi olacağına da inanç belirterek, Akıncı ile birlikte yurtdışında daha itibarlı bir temsiliyet olacağını ve Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönündeki yaklaşımlarına güven duyulacağını vurguladı.

Akıncı’dan iç siyasete ilişkin de beklentilerin yüksek olduğuna işaret eden Kutlay Erk, değişimin siyasi tansiyonu düşüreceğini kaydetti.

Erk, Eroğlu’nun iç siyasete ve özellikle sağdaki siyasi partilere müdahil olmasının bir gerilim yarattığını ve bunun da bütün ülkeyi etkilediğini, aynı şekilde görüşme sürecinde takındığı tavrın da ülkedeki tansiyonu artırdığını söyledi.

Kutlay Erk, “Dolayısıyla bu değişim ilk önce bu tansiyonu düşürecek. Sağdaki siyasi partiler umarım aralarındaki toz toprağı oturtur ve istikrara kavuşurlar. Kıbrıs sorununun görüşme sürecinin bir düzene gireceğine dair bir iklim oluşunca o gerilim iklimi değişecektir. Daha demokratik bir işleyiş olacağını öngörüyoruz. Polis daha demokratik bir yapıda düzenlenebilecek. Polis Genel Müdürü bir Cumhurbaşkanı’nın tıkamasıyla aylarca vekaleten kalmayacak. Belki de polisin sivil otoriteye bağlanması da mümkün olabilecek. Ombudsman atanabilecek ve demokratik işleyişi olacak. Kamu Hizmeti Komisyonu’nun yasası değişebilir şeffaflaşabilir, sahte imzalı hali ile kirletilmiş bir imajı var. Bu eski kamu komisyonu imajıydı ama hala o algı devam ediyor. Bu yeni yasayla değiştirilirse o imaj kalkar orta yerden” dedi.

Genel Sekreter Erk, Akıncı’nın bütün siyasi partilere olduğu gibi bütün yurttaşlara da eşit mesafede olacağı sözünden hareketle ülkede bir ötekileştirme yaşanmayacağına inandığını belirterek, bunun gem siyasi partiler, hem sivil toplum örgütleri hem de vatandaş açısından önemli bir gelişme olacağını vurguladı.

Kutlay Erk, CTP’nin, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın talep ettiği oranda bu değişimlere katkı sağlayacağını ve destek olacağını da kaydetti. (BRTK)

27/04/2015 21:11
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kutlay erk
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.