Kutlay Erk'ten 'Su' Açıklaması

ads ads ads ads
20/09/2014

ads
Kutlay Erk'ten 'Su' Açıklaması

Adaya gelecek suyun da değerlendirmesini yapan CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, suyun yalnızca özel sektörün elinde olamayacağını söyledi.



“Biz parti olarak özellikle bu konu üzerinde çalışıyoruz, hükümetinde çalışmaları vardır. İki çalışmayı birleştirme gibi bir amacımız vardır. Suyun özelleşmesine karşıyız. Suyun belediye depolarına kadar gelişini devlet ve özel ortak bir çalışmayla sağlayabilir. Bize bu konuda gelen iki düşünce var. Birinci düşünce su kayıpları fazladır, bu oranın fazla yüksek olmadığı veri tabanına sahibiz kırsal kesim dahil olmak üzere boru hatları yenilenmiştir. Su kaçakları abartıldığı kadar fazla değildir, ancak sıfırda değildir. Kayıt dışı su kullanımı olduğunu biliyoruz. Gelecek suyun maliyeti mesafeye göre değişebiliyor. Ona göre çıkarılmış bir maliyet planı vardır. Bu maliyetlerde güncel olacak belki mevcuttan biraz daha pahalı olabilir. Ama deniz arıtmasından daha düşük bir fiyata olacaktır. Bizim için su stratejik bir unsurdur. Su konusunda hassasız belediyelerimiz dağıtacak ve yönetecek. Tarım Bakanlığımız tarımın çeşitlendirilmesinin ne olacağına ve tarımda suyun nasıl kullanılacağına dair bir projelendirmesi olacak. Bizim bu konularda Türk uzmanlardan yararlanmamız tabiki mümkündür. Ancak yönetime gelince suyun yönetimi bizim hassasiyetimiz ve suyun yönetimi bizim bakanlığımızda olacak. Başkalarının birikimlerine, uzmanlıklarına ihtiyacımız olabilir ama bu bizim yönetemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Biz aklı almasını biliriz, aldığımız aklı kullanmasını da uygulamasını da biliriz.”

“ELEKTRİK FATURALARI YARI YARIYA DÜŞER”

Erk, aydınlatma ücretlerinin su ve elektrik faturalarına yansıtılmasını ise şu sözlerle yorumladı: “Elektrik faturalarının tahsisi elektrik kurumlarına verildi. Aydınlatma ücretlerinin belediyelere geri verilmesi lazım bu daha iyi yürütülebilecek bir sistemdir.” CTP-BG Genel Serketeri Kutlay Erk, enterkonnekte sisteminin denizaltı kabloları ile adaya bağlanmasının faturalardaki tutarın yarı yarıya düşeceğini iddia etti. Erk, “Bizim için önemli olan Kıbrıs’ın enterkonnekte sistemi denizaltı kablo ile bağlanmasıdır. Enterkonnekte sistemi ile diğer ülkelere dahil olmayı amaçlamamız gerek. Burada elektriğimizi tüm kapasiteyi kullanarak üreteceğiz, enterkonnekteye vereceğiz ve enterkonnekten aldığımız ile verdiğimiz elektrik arasında ödeşeceğiz. Bu yatırım yapılabilir. Enterkonnekteye bağlandığımız zaman elektrik çok daha ucuza gelir. 1KW’ın şuan i maliyeti 35-40 kuruştur bu enterkonnekte sistemiyle yarıya inecektir” dedi.  

20/09/2014 11:53
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: asrın projesi, su, kıbrıs, kktc, özelleştirme
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.