Kuzey Kıbrıs'ta 'GIRGIR' Krizi! Yine GELDİLER...

ads ads ads ads
30/05/2015

ads
Kuzey Kıbrıs'ta 'GIRGIR' Krizi!  Yine GELDİLER...

GIRGIR TEKNELERİ YİNE KARASULARIMIZDA



KKTC karasularında kaçak avlanan trol tekneleri bir türlü engellenemiyor. Türkiye’den her yıl KKTC sularına gelerek balık avlayan ‘gırgır tekneleri’ dün yine karasularımıza gelerek yasak ava başladı.



“SAHİL KORUMAYA BİLDİRİLDİ”



Detay Gazetesi, dün ülke karasularına girerek yasadışı avlanmaya başlayan gırgır teknelerinin görüntülerine ulaştı. Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın, gırgır teknelerinin dün itibariyle yeniden ülke karasularına girdiğinin bilgisinde olduklarını belirterek, bunu Sahil Koruma’ya bildirdiklerini belirtti.

KKTC karasularında kaçak avlanan trol tekneleri bir türlü engellenemiyor. Türkiye’den her yıl KKTC sularına gelerek balık avlayan ‘gırgır tekneleri’ dün yine karasularımıza gelerek yasak ava başladı. KKTC karasularına girerek avlanan gırgır tekneleri, balıkçılar tarafından tespit edilerek anından görüntülendi. Ülke karasularımızda Mayıs ayı ile Ekim ayı arasında gırgır ağları ile su ürünleri av yasağı olmasına karşın, Türkiye’den gelen çok sayıdaki gırgır teknesinin Karpaz sahillerinde yeniden avlanmaya başladığı görüldü.



Kuzey Kıbrıs’a gelen ve KKTC karasularında avlanan bu teknelerin ülke balıkçılığına darbe vurduğu belirtilirken, bu durumun önüne geçilmesi isteniyor. Detay Gazetesi, geçtiğimiz yıl bu olayı birçok kez gündeme getirmişti.



YASAK AV BAŞLAYINCA SOLUĞU KKTC’DE ALIYORLAR



Her yıl Mayıs ayında Türkiye’de faaliyetleri yasaklanan ve Ekim ayına kadar faaliyetlerine engel konulan bu teknelerin, KKTC kıyılarına gelerek avlanmaya başlamalarına bölge halkı ve balıkçılardan tepki geliyor. Hükümet yetkilileri arasında geçmişte yapılan anlaşma gereği ülke kıyılarına konuşlanan bu teknelere balıkçıların tepkisi giderek artmaya başladı.



BALIKÇILAR İSYANDA



Karpaz’da konuşlanan gırgır teknelerinin Türkiye’de balık av yasağının başladığı günlerde ülke kara sularına gelerek izinsiz avcılık yapmaları ülke balıkçılarının isyanına neden oluyor. Kuzey Kıbrıs’a gelen ve KKTC karasularında avlanan bu teknelerin ülke balıkçılığına darbe vurduğu belirtilirken, bu durumun önüne geçilmesi isteniyor.



“GİZLİ SÖZLEŞMEYE DAYANARAK AVLANIYORLAR”



Türkiye’de gırgır ve trol avcılığı yasağının başladığı günden itibaren ülkemiz karasularına gelerek avlanan Türkiyeli balıkçıların KKTC ile TC arasında gizli olarak imzalan sözleşme gereğince avlandıkları ileri sürülüyor. Bu anlaşmaya sığınan Türkiyeli balıkçılara sahil güvenlik dahil hiçbir makamın müdahale etmediğine savunuluyor.



“ÜLKEMİZDEKİ YASALAR ‘AVLANAMAZLAR’ DİYOR”



Su ürünleri Yasası’nın 28. Maddesi’nin 1. Fıkrası’nda, “Yabancıların Su Ürünleri Avcılığı Yasağı 28. (1) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmayan izinsiz kişilerin karasuları dâhilindeki avcılık sahalarına veya iç sulara girmeleri ve su ürünleri avcılık faaliyetlerinde bulunmaları yasaktır” deniyor.



MÜSTEŞAR BÜLENT ARKIN: “SAHİL KORUMAYA BİLDİRİLDİ”



Konuyla ilgili Detay Gazetesi’ne konuşan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın, gırgır teknelerinin dün itibariyle yeniden ülke karasularına girdiğinin bilgisinde olduklarını belirterek, bunu Sahil Koruma’ya bildirdiklerini belirtti.



Arkın, sahil korumanın hava muhalefetinin ardından duruma müdahale edileceği bilgisini aldığını da aktardı. Arkın, özellikle Karpaz yarımadasının ekolojik önemi nedeniyle kesinlikle orada avlanılmaması gerektiğini de vurguladı.



Detay/Taner ULUTAŞ



 

30/05/2015 10:47
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: gırgır, tekne, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.