Kanser Hastalığı Ülkede Artıyor!

ads ads ads ads
21/08/2014

ads
Kanser Hastalığı Ülkede Artıyor!

Temmuz ayı itibariyle toplam 954 kanser hastasının tedavi gördüğü Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Servisi’nde, 2 Dahiliye Uzmanı ve 1 Pratisyen Hekim, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin görevlendirdiği bir psikolog ve 3 sekreter görev yapıyor.

Türkiye’den bir profesör ve Onkoloji uzmanının her hafta ülkeye gelerek, hastaları kontrol ettiği belirtiliyor.

Kanser hastalığının ülkede giderek arttığını işaret ediliyor. Ayda 30 civarı yeni vakanın başvurduğu belirtilen Devlet Hastanesi Onkoloji Servisi’nde, rutin ve birçok üstdüzey tahliller yapılabilirken, hastanede yapılamayan tahlillerin ise, Türkiye’deki hastanelerin labaratuvarlarına gönderildiği belirtiliyor.

Ülkede ‘radyotepist ve onkolog’ bulunmadığına dikkat çekilerek, bu alanlarda yetişmiş uzmanlara ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

Kanser vakalarında görülen artış nedeniyle Onkoloji Hastanesi’nin yapımına başlandığı da belirtiliyor.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bülent Dizdarlı, hastanede, mekân, organizasyon ve personel sıkıntısı ile ilgili bazı sıkıntılar bulunduğunu, yaklaşık bir yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen yeni Onkoloji Hastanesi’nin personel ve donanımının tamamlanmasıyla sorunların büyük ölçüde giderileceğini belirtti.

2007 yılından beri Onkoloji Servisi’nde görev yapan Dr. Özlem Gürkut da, rutin ve birçok üstdüzey tahlillerin yapılabildiği Devlet Hastanesi’nde; ‘pet tomografi, özel lokal tedaviler ve ışın tedavisi’ yapılamadığını, bu tedavilerin uygulanması gereken hastaların sevkinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Onkoloji Servisi’nde 4 yıldır görev yapan Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin Psikoloğu Evren Celal ise, hastalara moral ve motivasyon olarak katkı koymak amacıyla serviste hizmet verdiklerini belirttti.

DİZDARLI: GENÇLER BU ANLARA YÖNELSİN!

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bülent Dizdarlı, hastanede, mekân, organizasyon ve personel sıkıntısı ile ilgili bazı sıkıntılar bulunduğunu, yaklaşık bir yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen yeni Onkoloji Hastanesi’nin personel ve donanımının tamamlanmasıyla sorunların büyük ölçüde giderileceğini belirtti.

Ülkede ‘radyotepist’ bulunmadığına dikkat çeken Bülent Dizdarlı, birçok alanda yetişmiş uzmanlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Üniversite eğitimi alacak gençlere, ihtiyaç olan alanlara yönelmeleri çağrısında bulunan Dizdarlı, “İhtiyaç olan radyoloji ve onkoloji alanında eğitim alarak sağlık ordumuza katılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“HASTA SAYISI GİDEREK ARTIYOR”

Ülkede kanser hastalığının giderek arttığını işaret eden Bülent Dizdarlı, şu anda Onkoloji Servisi’nde hizmet veren mevcut 3 doktorun, gelecek yıl hasta sayısına yetişmeyeceğine, çok daha fazla uzman doktora ihtiyaç duyulacağına dikkati çekti. Kanser hastalarının sayısında her geçen gün yaşanan artış nedeniyle Onkoloji Hastanesi’nin yapımına başlandığını da belirten Dizdarlı, “mevcut donanımla bu durum sürdürülebilir değildir. Kapasite şuanda zorlanıyor. Hastane konu hastalığa göre planlanıyor. Bu yüzden eğitimli insana da ihtiyaç olacak. Bu yüzden gençlerin bu bölüme yönelmesini öneriyoruz” dedi.

“DEVLET GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPMALI”

Bülent Dizdarlı, öğrencilerin onkoloji alanına teşvik edilmesi için Devlet Planlama Örgütü, Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın işbirliğinde, gerekli çalışmayı yapması gerektiğini işaret etti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği ile aralarında zaman zaman istenmeyen sorunlar yaşandığını da belirten Dizdarlı, “şuanda bunu aşmış vaziyetteyiz” diye konuştu.

GÜRKUT: PROFESÖR VE UZMAN İŞBİRLİĞİNDE TEDAVİ

2007 yılından beri Onkoloji Servisi’nde görev yapan Dr. Özlem Gürkut da, Devlet Hastanesi’nde, ‘pet tomografi, özel lokal tedaviler ve ışın tedavisi’ yapılamadığını, bu tedavilerin uygulanması gereken hastaların sevkinin gerçekleştirildiğini belirtti. Gürkut Onkoloji Servisi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“1 Dâhiliye Servisi’nin doktoru iken, Onkoloji’de nöbet tutuyordum. Umut Bey’in gitmesiyle birlikte, birisinin kalıcı hastaları izlemesi gerekirdi. Bakanlığımızın direktifiyle, ben o görevi üstlendim. Onkoloji Servisi’nde çalıştım. Tabi hasta sayımız bu kadar yüksek değildi. Günde 8-10 kişiye kemoterapi verirdik. Ama bu sayı giderek artmaya başladı. Daha sonra hasta kapasitesine yetişemez oldum. Daha sonra Servise bir pratisyen hekim verdiler. Pratisyen hekimimiz kemoterapi alan hastalarımıza yetişti. Yurtdışına kurslara gittik. Geçen yıl Kasım ayından beri, ikinci bir Dâhiliye Uzmanı var. 2 Dâhiliye Uzmanı, 1 Pratisyen Hekim çalışıyoruz.

“HER HAFTA KONTROL”

Onkoloji Servisi’nde tedavi gören hastaların kontrolünü yapmak üzere her Cuma Türiye’den 1 Profesör, 1 de Onkoloji uzmanının geldiğini de belirten Özlem Gürkut ayrıca, “Her Cuma, Türiye’den 1 Profesör, 1 de Onkoloji Uzmanı hocalarımız sırayla gelirler. Danışmamız gereken problemli hastalarımızı, tedavi değişikliği önerdiklerimizi, ilk defa tedavi olacak hastaları hocalarımızla değerlendiriyoruz. Ayrıca her zaman tartışmak, konuşmak istediğimiz bir şey olduğunda onlara telefoniyen de ulaşıyoruz. Bir sıkıntı olduğunda da, hastalarımızı her zaman sevk ettik ve ediyoruz” dedi.

“BÖYLE BİR SIKINTI YOKTUR”

Ülkeye gelen Profesör ve Uzman hekimlerin, hasta sayısına yetişemedikleri yönündeki iddiaları da yalanlayan Gürkut, “Geçtiğimiz Cuma günü, gelen uzman hekim 23 hasta baktı. Polikliniğe saat 8.00’de girdik, 15.15’te çıktık. Günde 30 hasta kontrolü Dünya Sağlık Örgütü standardıdır. Kontrole gelen uzman doktorlar, kendi merkezlerinde de bir günde 40 hasta görüyorlar” diye konuştu.

“HASTALAR BİZE GÜVENEBİLİRLER”

“Ülkede, en iyi ve en güvenilir hale getirmemiz gereken hastane devlet hastanesidir. En acil durumlarda buraya geleceğiz. Tabi ki özel hastaneler de bizim hastanelerimizdir. Ama bazı hastalıklar vardır ki, bunların tedavisi zordur, pahalıdır. Biz burada elimizden geleni en iyi şekilde yapıyoruz, bize güvenebilirler, sıkıntılarını bizimle paylaşabilirler. Her hastamıza, psikoloğumuz, hemşirelerimiz, eğitim hemşirelerimiz, 3 hekim olarak bizler, hocalarımız hizmet vermek için varız. Küçücük şeyleri önyargılardan dolayı sanki bir hataymış gibi göstermeye ve infial yaratmaya bence gerek yoktur. İlaç allerjisi gibi şeyler her yerde olabilir. Zaten hastane ortamında sürdürülmesinin gerçek sebepleri de bunlardır.”

PSİKOLOG: ÇOĞU HASTA ŞOK YAŞIYOR

Onkoloji Servisi’nde 4 yıldır görev yapan Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin Psikoloğu Evren Celal ise, hastalara moral ve motivasyon olarak katkı koymak amacıyla serviste hizmet verdiklerini belirttti.

Hastalığa uyum sürecinde hastalara destek verdiklerini anlatan Evren Celal, “Hastalık sürecinde ilk başta beklenen bir şoktur ve çoğu hasta da bununla karşılaşılıyor. Hastaların yeni hayatına uyum sağlamasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hemen hemen her hastayı görmeye çalışıyoruz. Ayrıca hastalıktan etkilenen hastanın yakın çevresine de gerekli terapiyi uyguluyoruz” dedi

HASTALAR ÇOK MEMNUN

Detay gazetesi olarak, Onkoloji Servisi’ni ziyaret ederek, gözlemlerde bulunduk. Servis’te tedavi gören hastalarla konuştuk. Sorun, sıkıntı ve şikâyetlerinin sorulduğu isminin açıklanmasını istemeyen hastalar özetle şunları söyledi:

“DOKTORLAR, HEMŞİRELER ÇOK İYİ”

“1 buçuk aydır buradayım. Hastanenin dış kısmında sadece görsellik kötüdür. Otoparklar düzenli değildir. Her yer darmadağın ancak Onkoloji Servisi’nde bir sorun yok. Doktorlar, hemşireler çok iyi. Biz hastalar olarak bazen doktorları çileden çıkarıyoruz. Bu insanlar nöbetler tutar, koşulları ağır ve bizler de fazlasıyla ilgileniyorlar. Hastaların da daha hoşgörülü ve sakin olmaları gerekir.”

“HEKİM VE HEMŞİRELER HASSAS VE HOŞGÖRÜLÜ”

“3 aydır buradayım. Herşeyden memnunum. Doktorlar ve hemşireler de buradaki hastaların durumunun ciddiyetini biliyorlar. Hastaların yıpratılmaması ve sinirlendirilmemeleri gerektiğinin bilincindeler. Yeterince hassas ve hoşgörülü davranıyorlar.”

Kaynak: Detay - Rana Sarro

21/08/2014 10:28
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kanser, kanser hastası, bülent dizdarlı
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.