Kuzey'den Anastasiadis'e Çağrı

ads ads ads ads
27/05/2016

ads
Kuzey'den Anastasiadis'e Çağrı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, iki toplumun da eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşayacağı bir çözüme 2016 yılında ulaşılması yönündeki kararlılığını sürdürdüğünü kaydederek, Rum Lider Nikos Anastasiadis’i yeni bir görüşme tarihi saptanması için gerekli istişareleri başlatmaya çağırdı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, bugün yaptığı yazılı açıklamasında, hem Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakere süreci konusundaki görüşlerini yineledi, hem de Rum Liderin “müzakerelere hazır olduğu” yönündeki açıklamasını değerlendirdi.

“BENZER HAKSIZ TAVIRLAR SÜRECE ZARAR VERİR”

Burcu, “Kıbrıslı Rum liderin hatasından dönmesini memnuniyetle not etmekle birlikte; benzer haksız tavırların tekrarlanmasının müzakere sürecine zarar vereceği açıktır” dedi.

Barış Burcu, “BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri’nin gösterdiği haksız tepkinin neden olduğu gereksiz krizi devam ettirmeyeceğini ve müzakerelere hazır olduğunu, sözcüsünün açıklamasından öğrenmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN BİLİNEN DURUMU İÇİN GENEL SEKRETER’DEN TEYİT İSTEMEYE GEREK YOK”

Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bazı hususların altını çizmek istediğini kaydederek şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının temsil edilmediği; sadece Rumların yönetimindeki ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, tüm ada adına tek meşru varlık olarak tanındığı, haksız ama bilinen bir durumdur. Bunun için BM Genel Sekreteri’nden teyit istemeye gerek yoktur.

Cumhurbaşkanımızın İstanbul’daki varlığı ile bunun değişebileceğini düşünmek anlamsızdır. Cumhurbaşkanımız, bu haksız statükonun ancak müzakerelerde varılacak çözümle, iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı yeni federal bir yapı ile değişeceğinin de bilincindedir.

Zaten Cumhurbaşkanımız, her platformda çabalarını bu doğrultuda sürdürmektedir.”

“CUMHURBAŞKANIMIZ İSTANBUL VEYA BENZERİ PLATFORMLARDA BU YÖNDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı için aslolanın, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını her platformda ve kimseden icazet almadan savunmaya devam etmek olduğunu kaydeden Burcu, Akıncı’nın bundan böyle de, İstanbul veya benzeri platformlarda, bu yönde çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini vurguladı.

“YENİ MÜZAKERE TARİHİ”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın iki toplumun da eşitlik, özgürlük ve güven içinde yaşayacağı bir çözüme 2016 yılında ulaşılması yönündeki kararlılığını sürdürdüğünü kaydeden Burcu, şunları ekledi:

“Kıbrıslı Rum liderin hatasından dönmesini memnuniyetle not etmekle birlikte; benzer haksız tavırların tekrarlanmasının müzakere sürecine zarar vereceği açıktır. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Anastasiadis’ten beklentisi, katılmadığı için gerçekleşmeyen 27 Mayıs görüşmesi yerine, hiç vakit kaybetmeksizin, yeni bir görüşme tarihi saptanması için BM ve Kıbrıs Türk tarafı ile gerekli istişareleri başlatmasıdır.”

Burcu, açıklamasında şu hatırlatmada da bulundu:

“Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız, İstanbul ziyareti sebebiyle Rum liderliğinin ortaya koyduğu aşırı tepki ve sonrasında yaşananlara ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaşmış, bundan duyduğu üzüntü ve hayal kırıklığını dile getirmiş, müzakerelere devam etme kararlılığını yineleyerek Rum lidere müzakere masasına dönmesi çağrısı yapmıştı.” 

27/05/2016 21:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mustafa akıncı, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.