LED ekranlarda büyük tehlike

ads ads ads ads
23/07/2014

ads
LED ekranlarda büyük tehlike

Avrupa Birliği’nde uykusuzluk vakalarının her geçen gün arttığı, halkın yarısından fazlasının uykuya geçmekte zorlandığı ya da gece hiç uyuyamadığı belirtildi. Avrupa’da dinlendirici ve sağlıklı bir uyku düzenine sahip kişi sayısının yüzde 20’yi geçmediği belirtildi.

AB desteğindeki Euronews’in Vinatier Hastanesi Uyku Araştırmaları Bölümü verilerine dayanarak verdiği habere göre, Avrupa ülkelerinde uykusuzluk sorunu ile mücadele edenlerin sayısında giderek artış kaydediliyor. 1991 yılından bu yana uyku psikiyatrı olarak çalışmalarını yürüten Dr. Alain Nicolas uyku bozukluklarının son yıllarda artış gösterdiğini bildirdi. Dr. Nicolas, son 30-40 yılda Avrupa’da uyku ilaçları geliştirildiğini, bu konuda farkındalık kazanıldığını ancak, uykusuzluk vakalarında artış görüldüğünü söyledi.

Dr. Alain Nicolas yeni teknolojilerde uyku bozukluklarını tetikleyen en önemli faktörün LED ekranlar olduğunu belirterek, “LED’in yaydığı mavi ışık biyolojik saatimizi etkiliyor. Uyku sürelerimizi değiştiriyor, gün doğumunun da uyanmamızda etkisi oluyor. Özellikle genç nüfusun her geçen gün daha geç yatağa girmesinin nedenlerinden biri bu durum” dedi. Uyku uzmanı, insan vücudunun gece ile gündüze göre hareket ettiğini, elektriğin icat edilmesi ile gece de çalışma olanağının ortaya çıktığını ifade ederken, gece uyananlara “Aslında en iyi şey; bir kaç kişinin uyguladığı gibi, kalkıp loş bir ışıkta bir kaç sayfa kitap okumaya çalışmak olmalı. 5 sayfa ya da bir bölüm okuduktan sonra uykumuz gelmeye başlar ve o an yatağa döndüğümüzde artık uyumaya hazırızdır. Yatak odalarına kesinlikle televizyon koymamak gerekir” önerilerinde bulundu. 

23/07/2014 14:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: led ekran, uyku bozukluğu, sağlık, haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.