Lefke'ye Yeni Maden

ads ads ads ads
01/11/2014

ads
Lefke'ye Yeni Maden

CMC felaketinin izlerini silemeyen Lefke’de yeni bir çalışma başladı. Bölgedeki zengin bakır kaynakları, yatırımcının ilgisini çekti

Havadis Gazetesi'nden Gürsel Karagözlü'nün haberine göre, Lefke’de 1913’te Amerikan şirketi olan Kıbrıs Maden Şirketi ( CMC ) tarafından işletilmeye başlanan ve 1974’te Kıbrıs Savaşı’nın çıkmasıyla adayı terk eden CMC maden şirketinin Lefke’de bıraktığı bakır madeni Santral madencilik tarafından yeniden hizmete sokuluyor.

Bölgede bulunan sivil toplum örgütleri ise, yeni bir CMC felaketinin yaşanma ihtimaline karşılık oldukça temkinli.

UBP hükümeti döneminde, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) tarafından Santral Madencilik Firması’na “madencilik arama izni” verilmişti.



Verilen bu izin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması ile birlikte sondaj çalışmalarına başlayan firma 272 kilometrekarelik alana yayılan çalışmalarda, uydu verileri, jeokimya, jeofizik ve sondaj testlerini tamamladı.

Yapılan sondaj çalışmalarında 122 kilometrekarelik alanda pozitif sonuç çıkmasıyla firma Lefke’de santral kurulmasına karar verdi.

Madeni yeniden işletmeye açmak için çalışma yapan Santral madencilik adada işletilebilir bakır yatakları olduğunu tespit ettiği öğrenildi. Bölgede, 2 sondaj makinesi ve 4 mühendisle verimlilik testlerinin sürdüren şirket, sondaj çalışmaları sonrasında bölgede bakır madeni olduğunu tespit ettiği ve Amerikan CMC firmasının madeni işlettiği sürede Kıbrıs’tan 86 bin ons altın ve 625 bin ons gümüş çıkardığını ortaya koyduğu bilgileri elde edildi.

HABERİN DEVAMI HAVADİS GAZETESİ'NDE 

http://www.havadiskibris.com/Haberler/ekonomi/lefke-ye-yeni-maden/40388

01/11/2014 13:30
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: lefke, maden, CMC, bakır
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.