'Lefkoşa Ekonomi Forumu' İstanbul'da Toplandı

ads ads ads ads
14/09/2014

ads
'Lefkoşa Ekonomi Forumu' İstanbul'da Toplandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs arasında anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurulacağını belirterek, "Tahkim merkezi, ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların çözülmesiyle ilgili yol haritasında, ticaretin otomatik olarak karşılıklı artmasını sağlayacak" dedi.

Hisarcıklıoğlu, 2 Haziran 2014 tarihinde Kıbrıs'ta yapılan Kıbrıs Odalar Zirvesi sonucunda kurulan "Lefkoşa Ekonomi Forumu"nun İstanbul'daki ikinci toplantısında aldıkları kararları açıkladı.

Kurucu üyeler Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği'nin, bugün ikinci toplantılarını İstanbul'da gerçekleştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, iki Kıbrıs halkının liderlerinin "cesurca" tekrar başlattığı, "adada adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma sürecini" desteklediğini vurguladı.

"Siyasi süreç nasıl ilerlerse ilerlesin, Forum'un adanın iki halkı arasındaki güven ortamını güçlendirme hedefine doğru yürümeye devam edeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"İkinci toplantılarında, Forum üyeleri iki halk arasındaki tampon bölgeyi bir ayrıştırma bölgesi olmaktan çıkartıp, birlik bölgesi haline getirmek amacıyla bir öneri listesi hazırlamıştır. Forumun bir sonraki adımı bu listedeki maddelerin önceliklerini belirlemek ve somut, üzerinde çalışılabilir projeler geliştirmektir.

Bunlardan bazıları, iki halkın iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurmak. Tarafların tahkim uzmanları 30 gün içerisinde Atina'da toplanıp, üzerinde anlaştıkları bir metni Forum'a sunacaklar. Forum aynı zamanda bu merkez için güvenilir bir üçüncü taraf bulma ihtimalini de araştıracak. Tarafların atadığı yetkililer 30 gün içerisinde Brüksel'de bir araya gelip bir yol haritası hazırlayacaklar ve Forum'a sunacaklar. Bir etkinlik düzenleyerek iki halktan genç girişimcileri bir araya getirmek için taraflardan birer sorumlu temsilci atanmıştır, 30 gün içerisinde Forum'a somut bir takvim sunulacak."

Adada bir "Ortak Doğal Afet Yönetim Birimi" kurulması için çalışılacağını da anlatan Hisarcıklıoğlu, iş birliği eksikliği dolayısıyla adadaki yangın, sel gibi doğal afetlerde iki tarafın da ciddi kayıplar verdiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, ada halklarının güvenliğini sağlamak amacıyla Forum'un "Afet Yönetim Birimi"nin kuruluşuna öncülük edeceğini aktardı.

İki toplumdan yatırımcıların, ortak yatırım imkanları konusunda fizibilite çalışması hazırlayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Forum'un bir sonraki toplantısının aralık ayında Atina'da yapılacağı bilgisini verdi.

Hisarcıklıoğlu, "Forum üyeleri olarak biz, halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla atılan bu adımları sadece başlangıç olarak görüyoruz. Bölgemizin istikrarı ve refahı Kıbrıs sorununun kapsamlı bir sonuca ulaşmasına bağlıdır. Aynı zamanda Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın Avrupa Birliği bünyesinde daha parlak bir geleceğe sahip olmayı hak ettiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

“TAHKİM VE KULUÇKA MERKEZLERİ”

İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin boyutu ve tahkim merkeziyle ilgili açıklamalar da yapan Hisarcıklıoğlu, tahkim merkezinin, rakamların yukarı çekilmesi açısından güven unsuru olduğunu dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, tahkim merkezinin, ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların çözülmesiyle ilgili yol haritasında, ticaretin otomatik olarak karşılıklı artmasını sağlayacağına işaret etti.

Forum çalışmaları kapsamında kurulacak "kuluçka merkezi" hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, bu sayede iki taraf gençlerinin projelerini kuluçka merkezinde geliştireceklerini, üretime dönüşebilecek projelerin ortaya çıkmasına imkan tanınacağını anlattı.

MICHALOS: "TAHKİM MERKEZİNE İVEDİ İHTİYAÇ DUYULUYOR"

Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos da özellikle genç işadamlarına bu fırsatları daha ulaşılabilir hale getirmek istediklerini vurguladı.

Yunanistan'da krizin son aşamalarını yaşadıklarını savunan Michalos, şöyle devam etti:

"Yüzde 20'nin üzerinde işsizlik sorunu var. Gençler arasındaki işsizliğe bakıldığında ise hemen hemen yüzde 60 civarında. 18-25 yaş nüfusa bakıldığında çok belirgin bir işsizlik sorunu var. Bu konuda atmaya karar verdiğimiz adımlardan biri, sağlıklı fikirleri destekleyerek bunu çözmek. Çünkü bir likidite sıkıntısı da var. Bankacılık sektörünün içinde bulunduğu zor durum dolayısıyla çok pratik fikirleri destekleyecek, sürdürülebilir iş planlarını hayata geçirecek başka planlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu kuluçka merkezleri ve gençlerin kurduğu şirketleri destekleyecek çalışmalar bizim için önemli."

TOROS: “TİCARET HACMİ ÇOK MÜTEVAZI”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ise adada mevcut siyasi iklimde meydana gelen ticaretin, güneyden kuzeye yapılan ticareti yönlendiren tüzük kapsamında gerçekleştiğini ve bu hacmin çok mütevazı bir boyutta olduğunu söyledi.

Lefkoşa Ekonomi Forumu'nun girişimiyle Kıbrıs'ta iki oda arasındaki ekonomik, sosyal, sportif işbirliğinin artırılmasının hedeflendiğinin altını çizen Toros, "Bunu motive etmek için bir tahkim merkezine ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü tahkim merkezinin olmadığı bir düzenlemede gerekli motivasyonun sağlanamayacağı malumdur. Bunu sağlamak ve tarafları bu işbirliğine motive etmek için bu fikir geliştirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Barış sürecine sivil toplum temsilcileri olarak mümkün olan katkıyı yapmaya çalıştıklarını aktaran Toros, kuluçka merkezinde tartışılarak geliştirilecek projelerin, toplumları bir araya getirmek için çok etkili bir enstrüman olacağına inandıklarını belirtti.

Diğer ihtilaflı ülkelerde toplumları bir araya getirirken bu tür çalışmaların çok başarılı olduğunun kanıtlandığını vurgulayan Toros, Kıbrıs'ta da ara bölgenin iki toplumu ayrıştıran değil birleştiren bir nitelik kazanması için çalıştıklarını kaydetti.

PILIDES: "TİCARİ ANLAŞMAZLIKLARIN İKİ TOPLUM ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ GÖLGELEMESİNİ İSTEMEYİZ"

Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides ise ticaret hacmi artınca, ticari anlaşmazlıkların da karşı karşıya kalınacak sorunlardan olacağını hatırlattı.

Dolayısıyla bu anlaşmazlıklara adilane çözüm üretecek bir organa ihtiyaç duyulduğunu belirten Pilides, "Ticari anlaşmazlıkların iki toplum arasındaki iş birliğini gölgelemesini istemeyiz" dedi.

Kuluçka merkezinin tampon bölgede bulunması gerektiğine karar verdiklerini anlatan Pilides, nihai olarak bu tampon bölgenin de ortadan kalkmasını umduklarını ve şu anda iş birliği merkezlerini burada kurabileceklerine inandıklarını aktardı.

Toplantıya, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı'nın yanı sıra Türk, Yunan, Kıbrıslı Türk ve Rum iş adamları da katıldı. Toplantıdan sonra TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, ülkelerin odalar birliği başkanlarına ve diğer konuklara baklava ikram etti. 

14/09/2014 20:55
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Lefkoşa Ekonomi Forumu, kıbrıs, rum
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.