Lefkoşa’nın nefes alma durağı: Athalassa Park

ads ads ads ads
25/07/2016

ads
Lefkoşa’nın nefes alma durağı: Athalassa Park

Mustafa ÖZİLMEN -POLİ



Lefkoşa’da bisiklet sürerken mutlaka binaların arasına sıkışmış küçük bir park olan Kumsal Parkı’na da uğrarım. Akşamüstü saatleri tıklım tıklım dolu olduğunu söyleyebilirim. Çocukluğumun geçtiği Çağlayan’da en sevdiğim mekânların başında Çağlayan Parkı gelirdi. Özellikle yaz aylarında, orada fırsat buldukça arkadaşkarımla oyun oynar, bisiklet sürer, ağaçların altında oturur, su içer serinlerdik. Her yanından geçişimde içim sızlar, üzülürüm. ABD ve Avrupa’yı gezenler bilirler, orada ağaçların ve yeşilin hakim olduğu geniş parklar şehir merkezlerinde muhakkak bulunur. Bazı şehirlerde şehri ikiye ayıran akarsuyun etrafı yine park alanı yapılmıştır. Akarsu yoksa bakarsınız suni bir göl şehrin merkezine yerleştirilmiş, çevre yine ağaçlarla donatılmıştır. Hatta bazılarında ormanlar da vardır. Çünkü ağaçlar şehirlerin havasını yumuşatıp az da olsa görünümü doğallaştırır. Şehirler de insanların dinleneceği, hava alacağı ağaçlık büyük küçük parklar olmalı. Ayrıca bu parkların içinde; oturacak kanepeler, yürüyüş ve koşu parkurları, kahve içeceğiniz kafeler, çocuklar için oyun alanları, minyatür top sahaları gibi herkesin yararlanacağı bölümlerde bulunmalıdır.

Lefkoşa’nın Nefes Alma Durağı: Athalassa Parkı

Geçen hafta arkadaşım ile birlikte doğal bir ortamda bisiklet sürmek amacıyla Güney Lefkoşa’da bulunan Athalassa Ulusal Parkı’na gittik. 8.5 kilometrekarelik bir alanı kaplayan park, Aglantzia, Strovolos, Latsia ve Geri semtleri arasında bulunmaktadır.

Yaptığım araştırmalar sonrasında burasının eskiden bataklıklardan oluşan ağaçsız bir yer olduğunu öğrendim. 1962 yılında bölgedeki geniş arazi alanlarına okaliptus ve kızılçam ağaçları dikilmiş. Ağaçlar için tatlı su ihtiyacı, iki yapay göllerin oluşmasına yol açmış. Birkaç yıl önce ise bölgede oluşturulan ormanlık alan çok yaratıcı bir plan ile park haline dönüştürülmüştür

Parkta her şeyi bulmak mümkün. İki piknik alanları, yürüyüş-bisiklet yolları , içme suyu muslukları, basketbol sahası, bir tenis kortu, botanik bahçesi, çevre bilgi merkezi çocuk parkı, okaliptus ve kızılçam ormanları vardır . Sahip olduğu özellikleri ile Athalassa Parkı, şehir hayatının içinde sıkışıp kalmış olan bizler için nefes alınabilecek yeşil bir cennet. Park içerisinde bulunan göl kıyısında inşa edilmiş olan kuş gözlemevi, gözlemci ve yaban hayatı fotoğrafçıları için düşünülmüştür.

Doğal yaşam alanı olan Athalassa parkı zengin flora ve faunası ile dikkat çekmektedir. Kaplumbağalar, balıklar, ördekler, kuşlar, böcekler ve birçok hayvan türünü gözlemek mümkün. Bölgede bulunan ormanlık alanan bakıldığında Okaliptus( Efgalitto) ve Kızılçam ağaçlarının hakimiyetinden söz edebiliriz. Bunun yanında zeytin ve harup gibi bodur ağaçlardan oluşan makilerde mevcuttur. Park fauna açısından da zengin. 173 kuş türü , 7 memeli türler, 6 sürüngen türleri ve çeşitli kelebekler… Çevresel bilgi merkezi park hakkında daha fazla bilgi için ziyaret edebileceğiniz iyi bir durak. Park içerisinde ayrıca birçok yerli türler içeren bir botanik bahçesi mevcuttur. 

Athallassa Parkı gibi parklar bizde niye yok?







Lefkoşa’nın kuzeyi nefes alınabilecek yeşil alanlar açısından sıkıntılı. Bırakın yeni park oluşturmayı mevcut parkların hali bile içler acısı. Adı sadece ‘park’ olan yıkık dökük oyun alanları, yarım yamalak yürüyüş parkurları, üç beş ağaç, pislik içinde ve bakımları bile yapılmayan boş alanlardan ibaret. Biz Athalassa gibi parklara sahip değiliz. Çünkü ülkemizin sisteminde devletin halk için var olduğu mantığı yoktur. Böyle parkların olduğu gelişmiş ülkelerin belediyeleri o belediye sınırları içinde yaşayan insanlara hizmet için vardır. Bu durumda, kimsenin, her santimetrekareye apartmanlar dikmek, her yeşil alanı yok etmek, ağaçları kesmek, heryeri ona buna peşkeş çekmek gibi bir derdi ve yarışı olmaz. Kısacası bu ülkelerin genel olarak derdi rant değil, yönettikleri insanların mutluluğunu sağlamaktır. Hal böyle olunca şehri güzelleştirme amacıyla parklar oluşturuyorlar, sosyal tesiler kuruyorlar ve bütün bunlar sosyal devlet statüsünde yapılıyor. Umarım ki bizim yöneticilerim de kentlerimizin her yerine halkın güzelce dinlenebileceği, çocukların özgürce koşup oynayabileceği geniş yeşil alanlar, parklar, kent ormanları, koşu, yürüyüş, bisiklet parkurları, ailece gidilebilecek de rekreasyon alanları yapmayı kendilerinde görev olarak adlederler.

25/07/2016 11:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Athalassa Park, lefkoşa, kıbrıs, nicosia, cyprus, haber
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.