LTB Başkanı Harmancı Basın Toplantısı Düzenledi

ads ads ads ads
03/05/2016
HK

ads
LTB Başkanı Harmancı Basın Toplantısı Düzenledi

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, 1 Mayıs ikramiyesi konusunda Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ile yaşanan sıkıntıyı “çalışanlarla belediye arasına mesafe konulmaya” çalışıldığı şeklinde değerlendirdi.

Mehmet Harmancı, toplam 750 bin TL civarında olan ikramiyelerin nakit akışının dengelenebilmesi için 10 Mayıs ve 15 Haziran olmak üzere iki taksitte ödenmesini önerdiğini ancak BES’in bunu reddettiğini belirtti.

Harmancı, LTB’de örgütlü BES’in “toplu iş sözleşmesine aykırı davranıldığı ve 1 Mayıs ikramiyelerinin çalışanlara gününde ödenmediği” gerekçesiyle dün başlattığı eylem üzerine bugün Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Genel Sekreter Asım İdris ve Baraka temsilcisi Münür Rahvancıoğlu da katılarak açıklama yaptı.

LTB Başkanı Harmancı, toplu iş sözleşmesinde 1 Mayıs ikramiyesinin ne zaman ödeneceğinin belirtilmediğini, ancak sendika temsilcileriyle yapılan görüşmede, 1 Mayıs ikramiyelerinin 1 Mayıs’ta ödemesinde zorluk yaşanabileceği uyarısında bulunmaları üzerine BES’in buna karşı çıktığını anlattı.

Yurt dışında olduğu 29 Nisan tarihinde BES’in üyelerine maaş ve ikramiyeler gerekçesiyle eylem kararı mesajı gönderildiğine dikkat çeken Mehmet Harmancı, “Çalışanın, işçinin hakkını alması çok önemli, ama bu her yerde ve her zaman uygulanırsa tutarlılıktır” dedi.

23 Eylül 2015’te imzalanan toplu iş sözleşmesini lav ettiği yöndeki iddialara karşılık da Harmancı, “Benim böyle bir açıklamam yoktur, 1 Mayıs ikramiyelerini nasıl ve ne zaman ödeyebileceğimizi konuşalım dedim. Bütçe performansı yeterli olduğu gün ödeyeceğimi söyledim” dedi.

Harmancı, “Bu sorun çok boyutlu bir soruna benziyor, çünkü anlamlandırmakta gerçekten zorlanıyorum... Gelinen aşamada çalışan ile aramıza, bazı kişilerin etkisiyle bir mesafe konmaya çalışılıyor” dedi.

İKRAMİYE TUTARI 750 BİN TL… HARMANCI 2 DEFADA ÖDENMESİNİ ÖNERDİ, BES REDDETTİ

750 bin TL civarında olan 1 Mayıs ikramiyesinin ödenmesi hususunda Harmancı, Sendikanın 15 Hazirana kadar tek taksitle ödenmesi önerisinde bulunduğunu, kendisinin ise nakit akışının dengelenebilmesi için 10 Mayıs’ta bir yarısının, 15 Haziran’da da diğer yarısını ödeme önerisinde bulunduğunu, bunun Sendika tarafından kabul edilmemesinin “anlaşılmaz” olduğunu ifade etti.

Ocak ayında yaptığı toplantıda zor yıl olarak nitelendirdiği 2016 yılının aşılması için özellikle çalışanla dayanışma gerektiğini söylediğini anımsatan Harmancı, “O günden beridir makul bir zeminde görüşme ortamı arıyoruz” diye konuştu.

Belediyeler Yasası’nın bütçede personele ayrılan payın 2018’de bütçenin yüzde 50’sini geçmemesi yönünde bir yaptırım getirdiğini kaydeden Harmancı, bu düşünceyle sendikayla görüşmeye çalıştıklarını söyledi.

Harmancı, “Sendikadaki arkadaşlarımızın bunu değerlendirmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Harmancı, “Belediyede kendine bağırma rolü biçen ve voyvodalıkla insanları korkutacağını düşünen bir kesim bulunduğunu” savundu.

“GREV GAYRİ YASAL”

BES’in eyleminin gayri yasal bir grev olduğunu kaydeden Harmancı, eylemin üçüncü gününe girmesine rağmen LTB’ye bildirilmediğini bunun da yasalara aykırı olduğunu söyledi.

Harmancı, greve katılımın temizlik park bahçe bölümünde yüksek olduğunu genel katılımın yüzde 40 civarında olduğunu da bildirdi.

BELEDİYENİN DURUMU

29 Haziran 2014’teki yerel seçimlerde LTB’nin 3.5 milyon TL’lik kredisinin (overdraftı) dolu olduğunu ve bir maaş geriliği bulunduğunu kaydeden Harmancı, 2 Temmuz 2014’te faizsiz 29.4 milyon TL olan LTB’nin banka borcunun 2 Mayıs 2016 itibarıyla 19 milyon 854 bin TL’ye düştüğünü, bu borcun Haziran 2018’de sıfırlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Harmancı, Temmuz 2014’te, 5 milyon TL olan esnaf borcunun, 1.99 milyona düştüğünü, 595 bin TL olan Belediyeler Birliği ve 67 bin TL olan LTB’nin yurt dışı aidat borcunun kapatıldığını, 900 olan çalışan sayısının bugün 855 kişi olduğunu ve tek bir istihdam dahi yapılmadığını söyledi.

LTB Başkanlığı için 2013’te yapılan ara seçimden sonra imzalanan toplu iş sözleşmesinde LTB’ye ayda 112 bin TL ek yük bindirildiğini de anımsatan Harmancı, kendi döneminde işçi sağlığı ve güvenliği için ayda sadece 5 bin TL ek yük bindirildiği için eleştirildiklerini söyledi.

Harmancı, Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı primleri ve vergi borçları konusunda ise Kasım 2015’te geçirilen belediye çalışanlarının sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ödemelerini zorunlu hale getiren yasanın, LTB’ye “1.7 milyon TL aylık ek yük” getirdiğini söyledi.

Harmancı, “Bu ülkede oligarşlara söz geçirmeyenler, bu ülkedeki padişahlara söz geçiremeyenler yasayla Belediyelere bunu zorunlu hale getirmiştir” dedi.

“MAAŞ VE SOSYAL HAK GERİLİĞİMİZ YOK”

LTB’ye getirilen ek yük de göz önünde tutularak, bazı önerileri değerlendirmek için BES ile görüşmek istediklerini ancak 2015’in Kasım ayından beri aynı masa etrafında çok zor toplanabildiklerini ifade eden Harmancı, “Bu insanların niyeti siyasetse, dönem avcılığıysa bunu başarabilirler. Bugüne kadar çalışanlarımıza olan tüm sorumluluklarımızı yerine getirmiş bir belediye başkanı olarak karşınızdayım. Bu gün itibarıyla çalışanımıza ne bir maaş, ne de sosyal hak geriliğimiz vardır” dedi.

İDRİS

Basın toplantısına katılan TDP Genel Sekreteri Asım İdris, “başka belediyelerde maaşlar ödenemezken ve Lefkoşa’da maaşlar, Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primleri ödenirken neden bu sorunlar çıkartılıyor” sorusunu yöneltti.

İdris, “Bunun siyasi bir hamle olduğunu değerlendiriyoruz” dedi.

ÖZYİĞİT: “YENİ YASA SIKINTILARA NEDEN OLDU”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit da konuşmasında 2012’den Haziran 2014’e kadar yaşananlardan herkesin birtakım dersler alması gerektiğini, Haziran 2014’te LTB Başkanı seçilen Harmancı ve belediye meclis üyelerinin o sıkıntıların yaşanmaması için çalıştığını belirtti.

Yeni belediye yönetiminden göreve geldiğinde “daha radikal kararlar almasının” beklendiğini ancak yeni yönetimin bunu yapmadığını belirten Özyiğit, Hükümetin ise belediyelere doğru dürüst destek vermediğini; belediyelerin birikmiş Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve vergi borçlarının nasıl ödeneceği konuşulmadan Kasım 2015’te geçirilen yasanın sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Özyiğit, “Ocak ayından itibaren yeni yasa uyarınca İhtiyat Sandığı, Sosyal Sigorta ve vergiler ödenirken birtakım sıkıntılarla karşılaşılacağı da açıktı” dedi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, belediyelerin sorunlarının çözülmesi için Hükümetin de elini taşına koyması gerektiğini ifade etti.

RAHVANCIOĞLU: “YAPAY BİR KRİZ”

Baraka Kültür Merkezi temsilcisi Münür Rahvancıoğlu ise, Belediye’nin getirilmiş olduğu durumdan diyaloğa açık olmayan yapıların yükümlü olduğunu söyledi.

Rahvancıoğlu, sendikanın eyleminin “yapay bir kriz” olduğunu, yaklaşımının “olumlu bir yaklaşım” olmadığını ifade etti.

Haber: İbrahim Diran Fotoğraf: Hüseyin Sayıl - TAK

03/05/2016 14:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mehmet Harmancı
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.