Macron kabinesini açıkladı

ads ads ads ads
17/05/2017
DW

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Çarşamba günü yeni kabine üyelerini atadı. Merkez sağ ve soldan siyasetçileri bir araya getiren 22 kişilik yeni kabinenin yarısını kadınlar oluşturuyor.

ads
Macron kabinesini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron göreve başladıktan üç gün sonra sonra yeni kabine üyelerini atadı. Yeni kabine üyelerinin merkez sağ ve merkez soldan siyasetçiler olduğu dikkati çekiyor. 

Dışişleri Bakanlığı'na bugüne kadar savunma bakanı olarak görev yapan Sosyalist siyasetçi Jean-Yves Le Drian atandı. Le Drian, Macron'un selefi François Hollande'a yakın isimler arasında bulunuyordu. Uzun yıllardır siyasette olan 69 yaşındaki Le Drian, memleketi Lorient'in belediye başkanlığını yapmıştı. Avrupa Bakanı olarak ise Avrupa Parlamentosu milletvekili Marielle de Sarnez tayin edildi.

Sosyalist İçişleri Bakanı

Macron, İçişleri Bakanlığı'na da Sosyalist bir siyasetçiyi, Gérard Collomb'u atadı. Lyon Belediye Başkanı olan 69 yaşındaki Collomb, Macron'un adaylığına destek veren isimler arasında yer alıyor. Fransa'da geçen yıllarda düzenlenen terör saldırıları nedeniyle İçişleri Bakanlığı önemli bakanlıklar arasında sayılıyor.

Frankreich Regierungsbildung Gerard Collomb (Getty Images/AFP/B. Guay)

Gérard Collomb

Fransa'nın Afrika'nın Sahel bölgesinde cihatçı gruplara, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle Savunma Bakanlığı da büyük önem taşıyor. Bu göreve Demokrat Hareket Partisi'nden, Avrupa Parlamentosu milletvekili Sylvie Goulard atandı.

11 kadın bakan atandı


İlk kez bir Fransa Cumhurbaşkanı kabinenin yarısını kadınların oluturacağına dair bir söz verdi. Macron sözünde durdu. 22 kişilik kabinenin yarısını kadınlar oluşturuyor. Kabinedeki en önemli pozisyonlardan biri olan Savunma Bakanlığı’na AP milletvekili Sylvie Goulard atandı. Sağlık, sosyal ve kültür bakanlıklarına kadın politikacılar atandı. 

Frankreich Regierungsbildung Sylvie Goulard (Getty ImagesAFP/C. Triballeau)

Sylvie Goulard

Bayrou Adalet Bakanı oldu

Macron'un kabinesinde Adalet Bakanı olarak  ise merkezde yer alan Demokrat Hareket adlı siyasi partinin lideri François Bayrou atandı. Daha önce üç kere cumhurbaşkanlığı için yarışan Bayrou, son seçimlerde Macron'u desteklemişti. Uzun yıllar milletvekilliği yapan Bayrou, 1993-1997 yılları arasında Eğitim Bakanı olarak görev yapmıştı.

Ekonomi Bakanlığı'na ise muhafazakâr siyasetçiler arasında yer alan Bruno Le Maire tayin edildi. 48 yaşındaki Le Maire, Cumhurbaşkanlığına aday olmak istemiş, ancak yeterli destek bulamamıştı. Daha önce çeşitli bakanlıklarda görev yapan Le Maire, 2007 yılında milletvekili seçilmiş, 2009 yılında da Tarım Bakanı olmuş, yaklaşık üç yıl bu görevi yürütmüştü.

Macron'un kabinesine çevre aktivisti ve eski televizyon sunucusu Nicolas Hulot Çevre Bakanı olarak atadı.

Frankreichs neuer Ministerpräsident - Edouard Philippe (picture-alliance/AP Photo/F. Mori)

Edouard Philippe

Başbakan olarak Edourd Philippeatanmıştı

Macron Pazartesi günü muhafazakâr Edouard Philippe'yi başbakanlığa atamıştı. Milletvekili ve Le Havre Belediye Başkanı olan Philippe eski Başbakan Alain Juppe liderliğindeki muhafazakâr Cumhuriyetçilerin ılımlı temsilcilerinden sayılıyor.

Kendini siyasetin ne solunda ne de sağında gören Macron, farklı partilerden siyasetçilerin yer aldığı yeni kabine ile geniş kitlelere ulaşarak, Fransa'da Haziran ayında yapılacak seçimlerde istediği reformları hayata geçirebilmek için gereken desteği almayı ümit ediyor.

© Deutsche Welle Türkçe

17/05/2017 21:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: fransa, macron
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.