Manisa'da 500 asker hastaneye kaldırıldı

ads ads ads ads
18/06/2017

ads
Manisa'da 500 asker hastaneye kaldırıldı

Manisa'da 500 asker gıda zehirlenmesi şüphesiyle tedavi altına alındı. Olayın ardından Manisa'ya gelen Türkiye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Şu anda hastanede olan asker sayısı 72. Durumu kritik olan askerimiz yok. Yemek firması ihalesinin fesih edilmesi kararı aldık" açıklamasında bulundu. Kışlaya yemek sağlayan şirketin 19 çalışanı da gözaltına alındı.

Manisa Arif Seyhun Kışlası'nda akşam yemeğinin ardından yaklaşık 500 asker mide bulantısı ve kusma şikayetiyle revire başvurdu. 300'ü hastanelerde tedaviye alındı. Diğerleri ise revirde müşahade altında.

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, sayının artabileceğini ancak hayati tehlikesi olan kimse bulunmadığını söyledi.

Zehirlenmenin nedeni ise henüz belli değil. Yemekten alınan numuneler incelemeye gönderildi.

19 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kışlaya yemek sağlayan şirketin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 19 çalışanının gözaltına alındığı bildirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, işlemler için emniyete götürüldü.

FİKRİ IŞIK MANİSA'YA GİTTİ

Olayın ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Manisa'ya giden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Merkezefendi Devlet Hastanesi'nde tedavileri süren askerleri ziyaret etti, askerlere geçmiş olsun dileğine bulundu.

Işık, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, dün akşam saat 18.00'de akşam yemeği sırasında Batı Kışlasında toplu rahatsızlanma şikayetlerinin gerçekleştiğini söyledi.

Şikayeti olan askerlerin hastaneler sevk edildiğini aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Bu akşam, akşam yemeğinde 5 bin 470 askerimiz yemek yedi. Bu yemekten etkilenen asker sayımız 590. Bu askerlerimizin hemen ilk muayeneleri ve müdahaleleri revir başta olmak üzere yapıldı. Hastenelere sevk edilen sayı 372. Şu an hastanelerdeki asker sayısı 72. Hayati tehlikesi olan yok. Yoğun bakımda olan askerimiz de yok. Şu ana kadar 51 askerimiz de tedbir amaçlı olarak hastanemizde tutuluyor. Özellikle Batı Kışla'da da 40 askerimiz tedbir amaçlı müşahade altında."

Fikri Işık, bu olayı tüm detaylarıyla değerlendirme imkanlarının olduğunu belirterek, "Hiç yemek yemedim dediği halde rahatsızlanarak hastaneye gelen de var. Sadece 'çorba içtim ve cacık yedim' şikayetiyle gelen de var. Menüdeki çorba, tavuk, pilav, cacık ve tatlının 'hepsini yedim' diyerek hastaneye gelen de var. Dolayısıyla tüm bu ifadelere dikkatlice bakıyoruz ve bu noktada alınması gereken hangi tedbir varsa, almanın gayreti içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Olay olur olmaz, şikayetler başlar başlamaz 2 UMKE çadırının yanı sıra triyaj birimi olarak da bir sahra çadırının hemen kurulduğunu anlatan Işık, 3 askeri tabip, 14 hemşire ve 7 sağlık personelinin yanı sıra Sağlık Bakanlığının 15 doktor ve 51 sağlık personelini de görevlendirdiğini bildirdi.

"HAYATİ TEHLİKESİ OLAN ASKERİMİZ YOK"

Bakan Işık, halk sağlığı ekiplerinin yaptığı ilk değerlendirmede suda herhangi bir problem olmadığının belirlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Şu anda müşahede amaçlı tutulan askerimizin dışında çok önemli bir problemimiz gözükmüyor. Yoğun bakımda askerimiz yok. Hayati tehlikesi olan askerimiz yok. Dün Doğu Kışlada 69 askerimizin şikayeti vardı, bu 69 askerimizin 62 tanesi bir bölüğün askeri. Bunu arkadaşlarımız özellikle değerlendiriyorlar. Bugün 13.30 itibarıyla hiçbir hastanede ve kışlamızın revirinde herhangi bir askerimiz kalmadı. Bu yemek dışı etkenin de sebep olabileceğini arkadaşlarımız değerlendiriyorlar."

YEMEK ŞİRKETİNİN İHALESİ FESHEDİLDİ

23 Mayıs'ta meydana gelen ve herkesi derinden üzen 1 askerin hayatı kaybettiği vaka ile de bilgi veren Milli Savunma Bakanı Işık, şunları kaydetti:

"23 Mayıs'ta meydana gelen ve hepimizi derinden üzen, bir askerimizin hayatını kaybettiği vakayla ilgili de o gün 5 bin 820 askerimiz yemek yiyor. Yemekten etkilenen asker sayımız bin 47. Hastenelere sevk edilen asker sayımız 209. Bu 209 askerimizin hepsine tedbir amaçlı serum takıldı. Sağlık Bakanlığımızın ve askeri birimlerimizin yaptığı değerlendirmelerin sonucunda, analiz sonuçlarında salmonella bakterisinin çıktığı tespit edildi. Bu tespitten sonra da Cumhuriyet Başsavcılığımız adli incelemeyi başlattı, Milli Savunma Bakanlığı olarak biz de bu ihalenin feshedilmesi kararını aldık. Şimdi resmi işlemleri yürütüyoruz. Bu noktada hayatını kaybeden Hüsnü Özel askerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şu anda yoğun bakımda olan bir askerimiz var, ona da Allah'tan acil şifalar diliyorum." 

TÜRKİYE SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "17 Haziran 2017 tarihinde Manisa Batı Kışla'da askerlerimizde, bulantı ve kusma ile seyreden bir durum ortaya çıkmıştır. Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olaya gerekli müdahaleyi derhal yapmıştır. Ayrıca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı başkanlığında enfeksiyon hastalıkları, epidemiyoloji, klinik toksikoloji ve mikrobiyoloji laboratuvar uzmanlarından oluşan 12 kişilik işinde uzman bir ekip olayın sağlık yönünü incelemek üzere özel uçakla yola çıkmıştır. Uzman ekip, hızlı tanı ekipmanları ile olay yerinde incelemeler yapacak olup sonuçlar ivedilikle ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilecektir" denildi.

VALİLİK: HAYATİ TEHLİKESİ BULUNAN YOK

Manisa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, dün saat 20.00 civarında Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı revirine yapılan ilk müracaatların hemen sonrasında, Tugay Komutanlığı'nda Sağlık Bakanlığı hekimiyle kurulan revir ve triyaj merkezine mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların saat 20.45 itibarıyla sevklerine başlandığı belirtildi.

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde 118, Manisa Devlet Hastanesi'nde 130, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde 103, Batı Kışla’da 220 askerin takip altında tutulduğunun bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Çocukların genel durumlarının iyi olduğu ve hayati tehlike taşımadıkları belirtilmiştir. Tugay Komutanlığında ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekterliğince 2 UMKE çadırı, bir sahra çadırı ek müşahede merkezi olarak kurulmuştur. Şu anda Tugay revirine müracaatlar durmuştur. Tugay revirinden de hastanelere sevkler azalmıştır. Bu arada hastanelerde ilk tedavileri yapılan askerlerin hastanelerden taburcu işlemleri yapılmaya başlamıştır. Her geçen saat taburcu işlemlerinin artacağı değerlendirilmektedir. Durum kontrol altına alınmıştır."

Kentte ilk olarak 23-27 Mayıs tarihlerinde bin 49 asker benzer şikayetlerle tedaviye alınmış, biri şehit olmuştu. Dün de yine aynı kışlada 69 er yemekten sonra fenalaşmıştı.

18/06/2017 09:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: türkiye, manisa, asker, zehirlenme, haber, kıbrs
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.