Mars'ın yüzeyinde kaynayan su bulundu

ads ads ads ads
04/05/2016

ads
Mars'ın yüzeyinde kaynayan su bulundu

Bilim insanları Mars'ın yüzeyinde keşfedilen bazı değişikliklerin, yüzeyinde bulunan kaynayarak akan suyun neden olduğunu belirtti.

Mars yüzeyinde 2010 yılında keşfedilen ince oyukların neden kaynaklandığı yıllardır bilim insanlarının aklını kurcalarken, son olarak eylül ayında NASA, bu oyukların akan tuzlu sudan kaynaklandığını belirtmişti. Şimdi de İngiltere'deki Açık Üniversite'den bilim insanları, Nature Geoscience dergisinde yayınladıkları makalede bu oyuklara, atmosferdeki düşük basınçta kaynayan suyun neden olabileceğini belirtti.

''YÜZEYDEKİ OYUKLARIN NEDENİ OLABİLİR''

Bilim insanları laboratuvar ortamında gerçekleştirdikleri incelemelerde özel bir kamera ile suyun akma anında düşük basıncın etkisiyle kaynadığını, Mars yüzeyindeki kumun derinine doğru indiğini, buharlaştığını, sonuç olarak da kumu iterek küçük oyuklar oluşturduğunu gözlemledi.

Araştırmada yer alan bilim insanlarından Dr. Manish Patel, "Mars yüzeyindeki su genelde hareket halinde. Suyun akması sırasında gerçekleşen ani kaynama gezegenin yüzeyindeki oyukların nedeni olabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sputnik 

04/05/2016 15:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mars, kızıl gezegen
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.