Masadaki Son Durum

ads ads ads ads
25/09/2016

ads
Masadaki Son Durum

KIBRIS’ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakereler New York’a taşındı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la New York’ta 3’lü zirve gerçekleştirecek ve yıl sonuna kadar çözüm amacıyla pazarlıkların son aşamasına geçecek. BM’nin 71’inci dönem açılışının gerçekleştiği New York’ta yoğun bir Kıbrıs mesaisi yaşanıyor.

ABD DE DEVREDE

Pazarlıklarda ABD de devrede. Başkan Yardımcısı Joe Biden, Akıncı ve Anastasiadis’le ayrı ayrı görüştü ve ABD’nin yılsonuna kadar çözüm beklentisi içinde olduğunu söyledi. Akıncı ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk tarafının yılsonuna kadar çözüm hedeflediğine dikkat çekerek, “Olacaksa olur, olmayacaksa olmaz. Genel Sekreter ile 3’lü zirve sonrasında garantör ülkelerin de katılımıyla ayrı bir zirve planlanıyorduk ama olmadı, biraz daha zaman istiyor. Biz Yunanistan’la gayriresmi görüşüyoruz” dedi.

MASADAKİ SON DURUM

6 başlıkta sürdürülen müzakerelerde 4 başlık kapanma aşamasında. En önemli konular olarak Türkiye’ye adaya askeri müdahalede bulunma hakkı veren garantörlük ile KKTC’nin Rumlara vereceği toprak miktarı kaldı. Garantör ülkelerden Yunanistan, Rum yönetimiyle birlikte sistemin kaldırılması ve Türk askerinin çekilmesini istiyor. Ankara ve KKTC ise bir formül bulunarak Türkiye’nin müdahil kalmasını talep ediyor.

 Hürriyet-Ömer Bilge

25/09/2016 12:07
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: New York, Kıbrıs, KKTC
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.