Masaya ön koşul bombası

Mete Tümerkan yazdı: Nikos Anastasiades Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sunduğu önerilere karşı öneri sunmak yerine masaya ön koşullar koydu

ads ads ads ads
18/05/2017

ads

Mete Tümerkan Mete Tümerkan


Kıbrıs konusundaki müzakerelerde dün en kritik gündü.

“Tamam mı devam mı” kararı verilmesi gerekecek olan gün.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı masaya hemen bir çözüme ulaşılabilmesi için bir yol haritası ve önerilerle gitti.

Haziran ayı sonuna kadar sürecin ortaya bir sonuç çıkarıp çıkaramayacağının test edileceği bu önerilere Rum Lider Nikos Anastasiades olumsuz yanıt verdi.

Nikos Anastasiades Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın sunduğu önerilere karşı öneri sunmak yerine masaya ön koşullar koydu.

Öyle ön koşullar ki bugüne kadar varılan mutabakatlarla taban tabana zıt!

Akıncı’nın önerisi tüm konuların paketler biçiminde paralel toplantılarda bütünlüklü bir şekilde ele alınabileceği, Cenevre Konferansı’nın devamının sağlanacağı bir öneri idi.

‘Ne olacaksa Haziran ayı sonuna kadar olmalı’ diye özetleyebileceğimiz Akıncı’nın yaklaşımına Anastasiades ön koşullarla yanıt verdi.

Rum Lider Nikos Anastasiades’e göre Cenevre konferansı ancak önce toprak ve harita konusunun görüşülmesi ve bunların halledilmesi, ardından da garantilerle güvenlik konusunun ele alınması şartı ile gerçekleşebilir.

Diğer dört konu, Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB, Ekonomi ve Mülkiyet konuları ancak bu iki konunun yani, toprak ve güvenlikle garantilerin bitirilmesi sonrasında gündeme gelebilir.

Elde ettiğimiz bilgilere göre Anastasiades ortaya koyduğu bu koşullar kabul edilmeden Cenevre Konferansı’nın devamına yeşil ışık yakmayacağını net bir şekilde ortaya koydu.

İlginçtir, Anastasiades’in ortaya koyduğu bu ön koşullar 11 Şubat’ta liderler arasında varılan ve görüşmelerin başlamasına zemin oluşturan mutabakata aykırı.

O mutabakata göre tüm konular bütünlüklü bir şekilde ele alınacaktı.

Anastasiades şimdi ilk başta halledilmesi konusunda anlayış birlikteliği sağlanan ilk dört konunun ancak diğer iki konu halledildikten sonra görüşebileceğini söyledi.

Böylece Mont Pelerin’deki görüşmelerin çökmesine neden olan tavrına geri dönüş yapmış oldu.

Orada da önce bu iki konunun ele alınmasında ısrarlı olmuş, hatta garantilerin kaldırılması koşulunu da masaya getirmişti.

Anastasiadesin dünkü yaklaşımı Cenevre Konferansı sonrasında yayınlanan açıklamaya ve bu konferansta liderlere verilen mandaya da aykırı.

Cenevre Konferansı sonrasında yapılan açıklamada liderlerin Kıbrıs’a dönmeleri, orada ilk dört konuda ilerleme sağlamak için çalışmalarını sürdürmeleri ve bunun hemen ardından (immediately after) Cenevre’deki konferansın devamının sağlanması istenmişti.

Bunun da geciktirilmeden en kısa zamanda yapılması gerektiğinin altı çizilmişti.

Rum Lider Cenevre’nin sonuç bildirisi ile taban tabana farklı bir taleple müzakere masasını dün bir kez daha kilitledi.

Cenevre’deki  Konferansın başlamasına fırsat veren gelişme tarafların karşılıklı harita sunmaları olmuştu. Bu gelişme sonrasında haritalar en son safhada masaya gelmek üzere liderlerin de mutabakatı ile kilit altına alınmıştı.

Anastasiades bu mutabakata da aykırı taleplerle dün masayı dağıttı. Haritaları hemen görüşme ön şartını ortaya attı.

Rum Lider Nikos Anastasiades ortaya koyduğu ön şart ile, toprak ve harita meselesinin Cenevre’de devam edecek olan konferansta hemen görüşülmesini isteyerek aslında çözüm konusunda önce 11 Şubat Liderler belgesinde, sonra da Cenevre’de çizilen yol haritasını kabul etmediğini ortaya koydu.

Çözüme hazır olmadığını…

Çözümden kaçtığını…

Şimdi gözler BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’de…

O son bir çaba daha sarf edecek. Taraflar arasında ‘shuttle diplomacy’ yani mekik diplomasisi yapacak.

İşi hiç de kolay değil.

Anastasiades ortaya koyduğu ön şartlarla aslında masaya bir bomba bıraktı.

Dileyelim bu bomba patlayıp her şeyi berhava etmesin.

Domino etkisi yapmasın...

18/05/2017 10:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Masaya ön koşul bombası, Mete Tümerkan, Mustafa Akıncı, Nikos Anastasiades
MANŞETLER

HK Mete Tümerkan

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.