Mayıs Ayı Enflasyonu Yüzde 0,39

ads ads ads ads
02/06/2017

ads
Mayıs Ayı Enflasyonu Yüzde 0,39

Devlet Planlama Örgütü, Mayıs ayı hayat pahalılığı oranını  %  0,39 olarak açıkladı.

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yapılan açıklamaya göre, Mayıs ayında Tüketici Fiyatları Genel Endeksi,  Aralık ayına göre % 6.95 ve bir önceki yılın aynı ayına göre % 15.94 değişim gösterdi.

Mayısta bir önceki aya göre,  endekste yer alan  305 maddenin ortalama fiyatlarında artış; 106 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞ ISPANAKTA

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal, % 62.29 oranıyla ıspanak, % 61.81 oranıyla gollandro ve % 25.52 oranıyla pazı olarak sıralanırken; en yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise % 71.88’le çarliston biber, % 64.27’le kabak ve % 61.16’yla salatalık oldu.

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı şu şekilde gerçekleşti:

Eğlence ve kültür ana grubunda % 4.27 artış, lokanta ve oteller ana grubunda % 3.09 artış, giyim ve ayakkabı ana grubunda % 1.03 artış, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ana grubunda % 0.81 artış, ulaştırma ana grubunda % 0.15 artış, çeşitli mal ve hizmetler ana grubunda % 0.14 artış, alkollü içecekler ve tütün ana grubunda % 0.12 artış, gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda % 1.79 azalış, eğitim ana grubunda % 0.14 azalış, haberleşme ana grubunda % 0.10 azalış, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar  ana grubunda % 0.05 azalış, sağlık ana grubunda % 0.03 azalış.

Mayıs  ayında en yüksek artış gösteren ana grup eğlence ve kültür  olurken,  artışta yurt dışı turlar, fotoğraf tabetme ücreti, fotoğraf çektirme ücreti  etkili oldu.

Lokanta ve oteller grubu, yaş pasta (porsiyon), otel ücretleri, döner kebap (restoran) artışlarının etkisiyle ikinci; giyim ve ayakkabı ana gurubu ise kadın, erkek, çocuk, bebek giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üçüncü sırada yer aldı.

Mayıs ayında endekse yansıyan Sterlin ve Euro döviz kurlarının aylık ortalaması artı iken, Dolar ortalaması eksi oldu.

Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde, tava (teflon), çöp sepeti (plastik), çamaşır yumuşatıcısı konsantre; Ulaştırmada dış lastik, uçak ücretleri, araba kiralama ücreti; Çeşitli Mal ve Hizmetlerde, çanta suni deri (kadın için), el ve vücut bakım kremleri, fotokopi ücreti; Alkollü İçecekler ve Tütünde, bira, şarap , rakı  fiyatlarındaki artışlar nedeniyle artı değer görüldü.

Gıda ve alkolsüz içecekler  taze sebzeler ve meyvelerdeki mevsimsel fiyat düşüşleri ile kuru üzüm, çay demlik poşeti, gazoz meyveli, kola (teneke kutu ) fiyat düşüşleri nedeniyle en çok düşüş gösteren ana grup oldu.

Eğitimde 3. ülke uyruklu öğrenci özel üniversite ücretlerinde; haberleşmede telsiz telefon, cep telefonları;  sağlıkta  implant (kemiğe vidalı diş) ücretinde Dolar döviz kurundaki düşüş  nedeniyle  azalış meydana gelirken, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda ise  indirimler nedeniyle  gaz tüpü ücretleri ile  gazyağı ücretlerinde düşüş oldu.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer olan 12 ana grubun 7 ana grubunda artış olurken, 5 ana grubunda ise düşüş gerçekleşti.

02/06/2017 15:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mayıs, enflasyon, haber
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.