Meclis İç Tüzüğü Kabul Edildi

ads ads ads ads
08/10/2015

ads
Meclis İç Tüzüğü Kabul Edildi

KKTC Meclisi İç Tüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, iç tüzük gereği Başkanlık Divanı seçimleri yeni yasama yılının başlamasından sonraki 10 gün içinde yapılması gerektiği için seçim gündemiyle yarın toplanacak. Toplantıda Meclis Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı, katipler ve idare amirleri için seçim yapılacak.

Cumhuriyet Meclisi’nin bugünkü toplantısında milletvekilleri güncel konuşmalarla çeşitli konuları Meclis gündemine taşıdı; ardından Meclis İç Tüzüğü Değişiklik Önerisi görüşülerek kabul edildi.

DİNÇYÜREK

Son güncel konuşmayı yapan DP-UG milletvekili Hakan Dinçyürek, çiftçilerin devletten almaları gereken iki önemli kalemden birinin Doğrudan Gelir Desteği ve diğerinin de mazot alacağı olduğunu belirtti.

Çitçilerin alacaklarının ivedilikle ödenmesi gerektiğini söyleyen Dinçyürek, tarım sektöründe kaotik bir ortam bulunduğunu kaydetti.

Su konusunda ilginç tartışmalar yaşandığını belirten Dinçyürek, suyun değerinin giderek artacağını söyledi.

Dinçyürek, “600 milyon TL’lik yatırımı kim yapacak? Bunu kimse konuşmuyor. İnsanımızın becerisi tartışılamaz ama finansmanı kim yapacak bu konuşulmuyor” dedi.

Çevre konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu söyleyen Dinçyürek, hükümet programında yazanların tam tersinin yapıldığını savundu.

Dinçyürek, Teknecik Elektrik Santrali’ne filtre takılmayacağının açıklanmasını eleştirdi.

Reformları hayata geçirecek siyasi kararlılığın zamanının geldiğini söyleyen Dinçyürek, “Söylediğimizle yaptığımız uyuşmalı” dedi.

Dinçyürek, “Sözde reform hükümetinin attığı yanlış adımlardan bir an önce geri dönmesini ve doğruyu bulmasını temenni ederim” dedi.

SORULAR

Güncel konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorulara, daha sonra da ek sunuşlara geçildi.

Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nin Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü Değişiklik Karar Önerisi’nin bugün görüşülmesi, oy birliğiyle onaylandı.

Söz konusu tüzüğün üçüncü görüşmesinin bugün yapması da oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü Değişikliği’nin görüşülmesine geçildi.

Komite Başkanı UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, değişiklik karar önerisini okudu.

ANGOLEMLİ

Ardından konuyla ilgili söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Meclis’i ilgilendiren bir konuda bu şekilde acele bir tavır sergilenmesinin düşündürücü olduğunu söyledi.

Angolemli, böyle bir önerinin enine boyuna tartışılması gerektiğini ifade etti.

ÖZGÜRGÜN

Ardından söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkan Yardımcılığı’nın ana muhalefet partisinde olmasını her zaman kabul ettiklerini ancak bu tüzük değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ana muhalefete başkan vekilliğinin verilmesi için bir tüzük değişikliği yapıldığını ifade eden Özgürgün, “Ancak çok hızlı bir değişiklik yapıldı.

Özlediğimiz değişiklik, Anayasa’ya takıldığı için böyle oldu” dedi.

Anayasa değişikliğine hazır olduklarını yineleyen Özgürgün, özellikle yargının ve Meclis’in çalışmasıyla ilgili bir paket halinde Anayasa’nın değişebileceğini ve bunun için seçim öncesinde de referandum yapılabileceğini söyledi.

ERHÜMAN

CTP Milletvekili Tufan Erhürman, ortada bir teamülün varlığından söz edilse de bu teamülün zaman zaman ihlal edildiğini ifade ederek, çalışmanın yeni olmadığını dile getirdi.

Bu teamülün ne kadar geçerli olduğunu araştırdığını ifade eden Erhürman, 1996-99 yılları arasında ana muhalefet partisi olmasına rağmen TKP’ye Meclis Başkan Yardımcılığı’nın verilmemesini örnek gösterdi.

Teamüllerin ihlal edilebileceğini ifade eden Erhürman, bu nedenle düzenleme yapmak istediklerini kaydetti.

Erhürman, iç tüzükteki düzenlemeyle, bir siyasi partiye başkan yardımcılığı verilebilmesi için grubu olması şartı konduğunu da sözlerine ekledi.

DENKTAŞ

KKTC Meclisi İç Tüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisi üzerine konuşan DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Meclis Başkan Yardımcılığı’nın ana muhalefet partisine verilmesi uygulamasını 1994’te CTP’yle birlikte başlattıklarını ancak uygulamanın devamının gelmediğini kaydetti.

Denktaş, tüzük değişikliği olsa dahi anayasal engel nedeniyle bu makama gelecek kişinin inisiyatifine kalınacağını ifade ederek “Değişiklik olursa umarım seçilecek kişi bu etik kuralı yerine getirir, Anayasal değişiklik de olur ve bu sorun ortadan kalkar” diye konuştu.

Denktaş’ın konuşmasının ardından Meclis İç Tüzüğü (Değişiklik) Önerisi madde madde okundu ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylece Meclis’in bugünkü toplantısı tamamlanırken, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun yarın saat 10.00’da toplanarak Meclis Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı, katipler ve idare amirleri için seçim yapacak. 

08/10/2015 15:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, kıbrıs, meclis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.