Meditasyon yapanlara depresyon uyarısı

ads ads ads ads
30/06/2015

ads
Meditasyon yapanlara depresyon uyarısı

Stresi hafiflettiğine inanılan meditasyonun kişinin ruh halini kötüleştirdiği iddia edildi. Psikolog Dr. Paula Watkins, meditasyonun depresyon ve anksiyeteyi tetiklediği iddiasında. Dr. Vicdan Yücel de bilinçaltına itilmiş bazı şeyleri canlandırdığı görüşünde. Prof. Verimli ise bu iddiaya katılmıyor



Meditasyonun stresi hafiflettiği için beyne iyi geldiğine inanılır. Ancak bazı durumlarda meditasyonun kişilerin ruh hallerini daha da kötüleştirebileceği ileri sürüldü. Amerikalı klinik psikolog Dr. Paula Watkins bu görüşte. Watkins, meditasyon yapmanın kişilerde depresyon ve aksiyeteyi tetikleyebileceğini belirterek, “Meditasyon sırasında zihinlerinin çok derinlerine gidebilir, depresyon ve aksiyete içine düşebilirler” diyor. Meditasyonun kişileri günlük kaygılarından koparan etkili bir yöntem olduğunu da kabul eden Dr. Watkins, “Meditasyon son dönemde çok yaygın hale geldi. Ancak travma yaşamış insanların bastırılmış duygularını harekete geçirebilir ve kişinin yeniden depresyona girmesine yol açabilir” uyarısını da yapıyor. “Psikolojik kamplarda” uzun yllar çalıştıktan sonra deneyimlerini bir makalede toplayan Dr. Watkins, şunları söyledi:

“Yoğun meditasyonun, gerilemeye yol açtığı marjinal bir durum değil. 10 gün boyunca 10’ar saat meditasyon yaparsanız, geriye attığının her türlü duygunun ve travmanın ortaya çıkması doğaldır. Özellikle şizofreni psikoz yaşayanların çok dikkatli olması lazım. Çünkü meditasyon, halisünasyonlar ve sanrıların artmasına neden olabilir.”

‘SAĞLIKLI İNSANDA GÖRÜLMEZ’


Psikiyatr Prof. Dr. Arif Verimli, Watkins ile aynı görüşte değil. Meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir bilimsel veri olmadığını söyleyen Verimli, meditasyonun anksiyete ve endişenin yönetimi için kullanılan bir teknik olduğunu belirtiyor. Sağlıklı bir bireyde böyle bir şeyin görülme ihtimalinin neredeyse hiç olmadığını savunan Prof. Dr. Verimli, “Fakat gizli, sinsi başlayan psikotik diyebileceğimiz bir rahatsızlığa sahip kişi meditasyon yapmadan önce bunu bilemeyeceği için durumunu ağırlaştırabilir. Örneğin, hastalığı sinsi başlamış şizofren bir kişiyi ele alalım. Kendisine göre gerçek dışı iddiaları var ama sır vermiyor. Meditasyona başladığında durumunda abartılı ve anlamsız bir alevlenme gözükebilir. Ama meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir şey söyleyemeyiz” diyor.



‘İTİLMİŞ ŞEYLERİ CANLANDIRABİLİR’


Psikiyatr Dr. Vicdan Yücel ise, meditasyonun stres, anksiyete yaratan durumlarla ilgili ötelenmiş, bilinçaltına itilmiş bazı şeylerin yeniden canlanması sürecini hızlandırabileceğini söylüyor. “Meditasyon kötüdür, zararlıdır diyemeyiz. Her iyileştirici durumda olduğu gibi kontrollü bir şekilde yapılması gerekir” diyen Yücel, şu görüşte:

“Meditasyonun amacı sizi bulunduğunuz yerde dünyanın olumsuz algı ve etkilerinden kurtarmak, bulunduğunuz yerde bir huşu içerisinde kendinizi istediğiniz bir şekilde hayal etmenizi sağlamaktır. Eğer bunun yerine olumsuzluklar geçiyorsa orada bir problem vardır ve desteğini aldığımız danışmana bunun danışılması gerekir. ‘Meditasyon anksiyete ve depresyona sebep oluyor’ demek ‘Meditasyondan vazgeçin’ demektir. Bundan kaçınmak gerekir. Çünkü meditasyon tamamlayıcı bir etki de yaratabilir.”  

30/06/2015 16:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Meditasyon, depresyon
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.