Mehmet Baransu tutuklanıp Metris Cezaevine konuldu

ads ads ads ads
02/03/2015

ads
Mehmet Baransu tutuklanıp Metris Cezaevine konuldu

Genelkurmay Başkanlığı’nın, 27 Aralık 2013’de, “TSK’nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK’yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği, davalarda görev yapan adli kolluk, savcı ve hakimlerin yargılamada savunmanın görüşlerini dikkate almadığı, suç delillerini manipüle etiği” gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu üzerine Balyoz davasında kumpas iddialarına ilişkin başlatılan soruşturmada gazeteci Mehmet Baransu tutuklanarak Metris Cezaevine konuldu.

Hurriyet - Ayşegül USTA / İSTANBUL

Balyoz soruşturmasının başlatılmasına neden olan ve 365 askerin sanık olarak hakim karşısına çıktığı Balyoz davasının delilleri arasında yer alan CD, DVD ve 5 bin sayfa belgeyi bir valiz içerisinde dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turhan Çolakkadı’ya teslim eden gazeteci Mehmet Baransu, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek”, “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek”, “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak”, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tamamen yok etmek, tahrip etmek, üzerinde sahtecilik yapmak” suçundan tutuklama talebi ile İstanbul nöbetçi 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Mahkeme Baransu’nun tutuklanmasına karar verdi.

EVİ ARANDI

Dün soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcısı Gökalp Kökçü’nün talebi üzerine nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile evi aranan Baransu, aynı günün akşam saatlerinde ise gözaltına alındı.

SAVCILIK, GENELKURMAY’A ‘EGEMEN HAREKAT PLANI’NI SORDU

Baransu’nun emniyetteki sorgusunun başlangıcında, soruşturma kapsamında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun, 25 Kasım 2014’de Genelkurmay Başkanlığı’na yazı göndererek Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilen 19 adet kopya CD ve önceden teslim edilen 4 adet kopya DVD içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından “Egemen Harekat Planı(1’inci Ordu Komutanlığı tarafından Yunanistan’a karşı Trakya bölgesinde düzenlenecek olan bir harekatta kullanılmak üzere hazırlanmış bir harekat planıdır)” ile ilgili çok gizli belgeleri içerip içermediği ve bu konuda adli ve idari bir soruşturmanın bulunup bulunmadığı konusunda bilgi talep ettiği belirtildi.

“ORJİNALLERİNİ YOK ETTİ” İDDİASI

Genelkurmay Başkanlığınca Genelkurmay Başkanı namına düzenlenen 5 Aralık 2014 tarihli gizli ibareli yazı da ise şüpheli Mehmet Baransu tarafından orjinallerinin yok edildiği, kopyalarının teslim edildiği 19 CD içeriğinde yapılan inceleme sonucunda 11 ve 17 numaralı CD’ler içerisinde yer alan “Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf vb.” isimlerle hazırlanmış olanların TSK’ya ait bilgi ve belgeler olmadığı belirtildi. CD’ler de yer alan açık ismi ‘Egemen Harekat Planı’ olan ‘Ertuğrul Harekat Planı’nın yenisinin ihdas edilmesi nedeniyle 18 Aralık 2008’de imha edildiği, imha edilen harekat planının ‘Çok gizli’ gizlilik derecesine haiz olduğunun tespit edildiği ifade edildi. Söz konusu harekat planındaki bilgilerin devletin güvenliği veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken ve ifşası halinde devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte olduğu vurgulandı.

EMNİYETTE 28 SORU SORULDU

Yapılan bu açıklamasının ardından Baransu’ya Balyoz belgeleri ve “Karargah” isimli kitabına ilişkin soruşturma savcısı Gökalp Kökçu tarafından hazırlanan 28 soru soruldu. Emniyette 6 saat ifade veren Mehmet Baransu dün (2 Mart 2015)de sabah saatlerinde Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. Emniyette 6 saat ifade veren Baransu’nun dosyasını inceleyen savcı Kökçü, ifade almaya gerek duymadan tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk etti.

BELGELERİ VALİZ İLE TESLİM ETMİŞTİ

Bir bavul içerisinde Taraf Gazetesi’ne götürülen, 20 Ocak 2010’da haber olarak yayınlanan, içinde 2003’de planlandığı öne sürülen “Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na ilişkin bilgilerin de yer aldığı CD, DVD ve 5 bin sayfalık belgenin Mehmet Baransu tarafından yine valiz içerisinde dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı’ya teslim edilmesinin ardından Balyoz soruşturması başlatılmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında aralarında 1’inci ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın arasında bulunduğu 365 kişi hakkında “Hükümeti ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs etmek” dava açılmıştı. Kapatılan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 ay devam eden yargılama sonunda 365 kişi çeşitli cezalar aldı.

325 ASKER CEZA ALMIŞTI

21 Eylül 2012'de, emekli Orgeneraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ile emekli Oramiral Özden Örnek'in de arasında bulunduğu 325 asker 6 yıl ile 20 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden verilen mahkumiyet kararını onarken bazı sanıklar yönünden ise bozmuştu. Hüküm giyen 206 askerin yeniden yargılanma talebi yargılamanın yapıldığı kapatılan İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesince reddedilince, bu kez Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştı. Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi'nin "Yeniden yargılansınlar" kararının ardından ise İstanbul Anadolu 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de yeniden yargılama yapılması yönünde karar vermişti. Balyoz davasında Çetin Doğan’ın da arasında bulunduğu bazı sanıklar yönünden yeniden yargılama, bazı sanıklar yönünden ise Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin yargılama İstanbul Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. 

02/03/2015 20:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mehmet Baransu
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.