Mezbahalarda, Sağlımız da Allaha Emanet

ads ads ads ads
07/02/2016

ads
Mezbahalarda, Sağlımız da Allaha Emanet

StarKıbrıs'tan Suan Erden'in haberine göre, Ülkedeki birçok mezbaha hijyen ve insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Bazı mezbahalarda kontrolsüz kesim yapılırken, bazı mezbahalarda ise eti saklayacak depo dahi bulunmuyor

Kuzey Kıbrıs’ta birçok mezbaha, hijyen ve insan sağlığı açısından risk oluşturuyor. Mezbahaların, Besin ve İlaç Satış Yasası altında düzenlenen “Besin Maddeleri Tüzüğü’nde belirtilen şartlarda faaliyetlerini sürdürmesi zorunluğu varken, ne kurallara uyuluyor ne de denetim yapılıyor. Yıllardır mezbahalarda yaşanan alt yapı ve hijyen sorununu mercek altına alan Veteriner Dairesi, mezbahalarla ilgili araştırma yaparak bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporun Tarım Bakanlığı’na gönderileceği öğrenilirken, raporda belediyelerin denetiminde olan 13 mezbahadan 10’nun sağlık ve hijyen koşullarına uymadığı, burada yapılan kesimlerin insan sağlığı açısından risk oluşturduğu kaydedildi. Star Kıbrıs’a açıklama yapan Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, mezbahalarla ilgili detaylı çalışma başlattıklarını, konuyu belediyelere de bildirdiklerini belirterek, “Bazı mezbahalar ıslah edilebilecek durumda ancak bazıları gerekli koşulları sağlayabilecek kapasitede değil. Bu nedenle ıslah edilemeyecek olan mezbahalar kısa bir süre sonra kapatılacak” şeklinde konuştu.

YASA NE DİYOR İŞLER NASIL YÜRÜYOR

Mezbahalardaki alt yapı ve hijyen sorunları yıllardır çözülemezken, birçok mezbaha yasal mevzuatın dışında faaliyetlerini sürdürüyor. Besin ve İlaç Satış Yasası altında düzenlenen Besin Maddeleri Tüzüğü, satışa sunulacak et veya et ürünlerinin resmi veteriner hekim kontrol ve gözetiminde bakanlıkça izinlendirilmiş mezbahalarda kesilmesini ön görürken, tüzükte belirtilen şartlar dışında kesimi yapılan etlerin satılamayacağı belirtiliyor. Tüzükte, kesimden hemen sonra hayvan etlerinin + 4 derecede, sakatatların ise + 3 derecede ısıya ulaştırılması gerektiği belirtilirken, mezbahalarda bu ısıyı sağlayacak uygun soğutma sistemine sahip “soğuk hava depolarının” bulunması zorunlu kılınıyor.



ALT YAPI VE HİJYEN YOK

Yasal düzenlemede açıkça belirtilmesine rağmen Kuzey Kıbrıs’taki birçok mezbaha alt yapı ve hijyen açısından insan sağlığı için risk oluşturuyor. Bazı mezbahalarda veteriner hekim kontrolü olmadan kesim yapılırken, bazı mezbahalarda ise etin sağlıklı muhafazası için şart olan soğuk hava depoları bulunmuyor.

 Haberin tamamı  StarKıbrıs'ta

07/02/2016 10:22
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mezbaha, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.