Mucize bebek doğdu

ads ads ads ads
17/12/2016

ads
Mucize bebek doğdu

İNGİLTERE’de Akdeniz anemisi yüzünden kemoterapi görmek zorunda kaldığı için 9 yaşındayken yumurtalıklarından biri alınıp dondurulan Moaza el-Matrooshi (24), şimdi söz konusu yumurtalıktan vücuduna nakledilen dokular sayesinde anne olarak tıp literatürüne geçti.

Hastalığı nedeniyle Moaza’nın kemoterapi görmesi ve ilik nakli olması gerekiyordu. Henüz ergenliğe girmemiş olan Moaza bu tedavi nedeniyle gelecekte anne olamayabilirdi. Bu nedenle anne ve babası, Moaza’nın yumurtalıklarından birinin dondurulmasına onay verdiler. Yumurtalık 14 yıl boyunca eksi 196 derecede muhafaza edildi.

Geçen yıl Danimarkalı uzmanlar, Moaza’nın dondurulmuş yumurtalık dokusunun bir kısmını vücudundaki yumurtalık dokusu ve rahminin yanına naklederek menopozdan çıkıp yumurtlamasını sağladılar. Tüp bebek yöntemi sayesinde Moaza’dan sekiz yumurta elde edilirken, ikisinden suni döllenmeyle embriyo elde edildi. Moaza, rahmine yerleştirilen embriyolardan birinin tutması üzerine hamile kaldı ve hafta başı bir erkek bebek dünyaya getirdi.

BAŞKA HASTALARA DA UMUT OLDU

Londra’daki Portland Hastanesi'nde Matrooshi’nin tedavisinde görev alan jinekolog Sue Matthews, hamileliğin sorunsuz geçtiğini, bebeğin sezaryenle dünyaya geldiğini belirtirken, istediği zaman Moaza’nın yeniden anne olabileceğini söyledi. Moaza’nın tedavisi, ergenliğe girmeden çocuk yaşta kemoterapi gördüğü için kısır kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan hastalar için de umut oldu.

 

17/12/2016 12:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ingiltere, Akdeniz Anemisi, gazetehaberleri
MANŞETLER

HK İNGİLTERE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.