Mucizevi Bir İçecek : Kefir

ads ads ads ads
25/08/2014

ads
Mucizevi Bir İçecek : Kefir

Kefir, (Çerkesçe Kundeps) çok eski yıllardan beri Kafkasya'da bugün ise tüm dünyada ticari maksatla imal edilen kefir mayası yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı (yoğurt kıvamında), hafif ekşimsi bir içecektir. Kafkasya da yaşayan insanların uzun ömürlü ve sağlıklı olmasının sırrı bu mucizevi içecektir.

   

         Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) faydalı bakteri vemantar bulunmaktadır. 1 kaşık kefirde ise 70-100 milyon arası probiyotik bakteri (faydalı bakteriler) bulunmaktadır. Probiyotik; sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalar ve/veya bileşenleri tanımlamaktadır.

            Probiyotiklerin faaliyetleri karaciğerimiz kadar önemli etkiye sahiptir ve yeterince tüketildiğinde bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaların bağırsak duvarına yapışma ve yayılmasını engeller. Bağırsaktaki sağlıklı mikroorganizmaların dengesinin bozulması birçok hastalığa yol açar. Doğru beslenme şekliyle sindirim kanalının sağlığı korunmalıdır. Bunun için de probiyotikleri mutlaka yeterli miktarda tüketmeliyiz. Kefir, en etkili probiyotik bakteri içeren besindir ve içindeki yararlı bakteriler bağırsak sisteminin güçlenmesinde mucizevi bir etki gösterir. Bağırsaktaki yararlı bakteri ve mantarların sağlıklı şekilde çoğalabilmesini ve yararlı olabilmesini sağlar. Sağlıklı bir bağırsak sistemi birçok hastalıktan korur. Örneğin, kefir gibi probiyotik açıdan zengin besinler kabızlığa karşı müshil gibi etki gösterir. Besinlerin ritmik olarak atılması da zehrin birikmesini önler.

 

İÇTİKÇE GENÇLEŞİNİZ...

            Kefir fermantasyonla oluşturulmuş bir süt içeceği olmakla birlikte, probiyotik bakteri ve maya karışımı için iyi bir örnek oluşturmaktadır.

            Kefir de diğer bazı fermante ürünler gibi yeterli doz ve sürede verilirse insan ve hayvan organizmalarında sağlık için katkıları olan probiyotik olarak nitelendirilen fermente bir ürün grubundadır. Bu noktadan hareketle kefir de probiyotikler arasında değerlendirilebilir.

            İçermiş olduğu yüksek protein ile hiperkolesterolemi (yüksek kolesterol) ve hipertansiyonu (hipertansiyon) düşürür. Ayni zamanda alkol kullanan kişilerde karaciğerde gelen tahribatın da düzenlenmesine yardımcıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan dolayı vücudumuzdaki vitamin-mineralerin dengelenmesini sağlar.

            Çocukluktan yaşlılığa, hamilelikten menopoza hayatımızın her evresinde kullanalım ve içelim, içtikçe güzelleşelim...



ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?

            Yapılan insan temelli çalışmalarda bu fermente edilmiş süt ürünlerinin tüketiminin laktozun sindirilmesine ve toleransına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.

            Diğer bazı araştırmalara göre kefir içinde taşımış olduğu canlı mikroorganizmalar ve düzenli miktarda alındığında bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklik sistemini güçlendirdiği için fermente sütlerin (kefir, vb..) kullanımı sonucunda kanser oluşumlarının önlenebilmesinde potansiyel bir etkisi olmaktadır.          

            Alvarez ve arkadaşları tarafından İspanya Madrit'te 2003'te yapılan bir çalışmada sınav stresi altındaki öğrencilerin bağışıklık sisteminin baskılandığı gözlenmiştir . Yapılan bu çalışmada, stresli ortamlarda probiyotik alındığı zaman (örneğin; kefir içildiğinde) bağışıklık sisteminin korunduğu ve stres faktörünün

azaldığı saptanmıştır.

            Yine yapılan bir başka çalışmada, yoğurt ve kefir gibi Türk insanı tarafından yaygın tüketilen süt ürünleri ile sebze ve meyvenin tüketimin teşvik edilmesi çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada ve tedavide yararlı olacağı yönündedir.

            Lenoir ve arkadaşları yaptıkları çalışmada probiyotiklerin, çocuklarda soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiği, immun sistemi (bağışıklık sistemini) kuvvetlendirdiği göstermişlerdir. Çocukların kreşe devamlılığı açısından bu önemli etkilerini ailelerin iş gücü kaybını da önlediği gösterilmiştir.



İŞTE MUCİZEVİ İÇECEĞİN (KEFİRİN) FAYDALARI

1. İçermiş olduğu yararlı mikroorganizmalarla bağırsakları korur, sindirim sistemini güçlendirir ayrıca bağırsak kanserine karşı da koruyucu özellik göstermektedir.

2. İmmün fonksiyonları (bağışıklık sistemini) güçlendirir.

3. Sindirim sistemini enfeksiyonlardan korurlar.

4. Allerjik reaksiyonlara karşı koruyucu özellik taşırlar.

5. Antioksidan (vücudumuzda biriken toksin maddelere karşı savaşan madde üretimi) özellik gösterirler.

6. Kan lipitlerini (kolesterol) azaltırlar.

7. Laktoz (süt şekeri) emilimini arttırırlar.

8. Çocuklarda kabızlık ve ishal döngüsünün sürekli görüldüğü bir çeşit hastalık olan irritabl barsak semptomlarının kontrolünde yarar sağlar.

9. Hamilelikde kullanımı ile annede ve bebekte obeziteyi engeller.

 
KEFİR DOĞAL ENERJİ VE ŞİFA KAYNAĞI

            Kefirin, her derde deva, doğal enerji ve şifa kaynağı olmasının nedeni, kefirde bol miktarda bulunan mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etki yapmaktadır. Kefirdeki mineral ve vitaminlerin, kemik ve kas yapısını güçlendirmekte, kan dolaşımını düzenleyip, kan bozukluklarını da gidermektedir. 

 

NASIL VE HANGİ MİKTARDA TÜKETELİM?

            Özellikle kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliği olan kefiri günde bir su bardağı kadar rahatlıkla içebilirsiniz. Evde mayasından mayalayabileceğiniz gibi marketlerde satılan sade türlerini tercih de edebilirsiniz. Ekşimsi tadı rahatsız ediyorsa sevdiğiniz bir meyve ve 1 çay kaşığı kadar vanilya ile blenderize ederek rahatlıkla tüketebilirisiniz. Hatta sabah kahvaltılarınızı bu karışıma 4 yemek kaşığı kadar yulaf ve 8-10 adet badem ekleyip yapabilirsiniz. Bu kahvaltı, kefirin zengin probiyotik ve yulafın zengin lif içeriği açısından gayet sağlıklı, dengeli ve yeterli bir öğün yapmış olursunuz.

 

            Sağlık adına bir çok bilimsel kanıtı bulunan bu mucizevi içeceği çocukluktan yaşlılık dönemine kadar herkese tavsiye ediyorum. Kilo problemi olan kişiler ise piyasada satılmakta olan "light / az yağlı kefir"i günde bir bardak olacak şekilde rahatlıkla tüketebilirler. 

25/08/2014 09:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kefir, kefirin faydaları
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.