Muhteşem mimarisiyle Roma...

ads ads ads ads
10/06/2015

ads
Muhteşem mimarisiyle Roma...

Muhteşem sarayları, yüzyıllık kilise ve bazilikaları, antik kalıntıları, anıtları, heykelleri, sanat eserleri gibi birçok şeyle dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Roma her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Romulus ve Remus efsaneleri ile başladığı düşünülen Roma dünyanın en köklü tarihlerinden birine sahiptir. Yüzyıllar boyunca önemli olaylara sahne olan şehir Roma İmparatorluğu döneminde en hareketli ve şaşalı günlerini yaşamıştır. 20. yüzyılda İtalya’nın isteksiz bir şekilde Dünya Savaşı’na dahil olmasına rağmen ülke ve başkenti savaştan etkilenmiştir. Günümüzde ise şehir dünyanın en önemli turistik noktalarının başında geliyor. Yaz aylarında turist akınına uğrayan şehri ziyaret edebileceğiniz en güzel zaman ise bahar ayları.  

Roma mutlaka görmeniz gereken yerler

• Kolezyum: İtalya denilince akıllara ilk gelen yapı. Roma gezilecek yerler listemizde ilk sırada bulunan Kolezyum MS 72 yılında İmparator Vespasian tarafından yaptırılmış. 

• Trevi Çeşmesi: Roma’daki en büyük ve en ünlü barok tarzı çeşmedir. Aşk Çeşmesi olarak da bilinen yapı Trevi Meydanı’nda bulunuyor. 

• Panteon: Antik Roma döneminden kalan ve en iyi şekilde korunmuş bir tapınaktır. Roma gezilecek yerler listesindeki simge yapılar arasında yer alır. 

• İspanyol Merdivenleri: 1725 yılında açılan ve Trinita dei Monti Kilisesine çıkan merdivenlerdir. Fransız kilisesi ile ünlü Spagna Meydanı’nı birbirine bağlar. 

• Sistine Şapeli: Hiç şüphesiz ki dünyanın en değerli sanat eserlerinin bulunduğu bir şapeldir. Michelangelo’nun “Yaratılış” eseri gibi bir çok esere ev sahipliği yapar. 

• San Pietro Meydanı: Vatikan’ın ana meydanı olan San Pietro, 1656 – 1667 yılları arasında Bernini tarafından tasarlanan bir meydandır. 284 sütun ile çevrilidir.

• San Pietro Bazilikası: Roma gezilecek yerler listemizdeki en önemli dini yapıdır. Hrıstiyan dünyasının en büyük bazilikası olan San Pietro’da aynı anda 20.000 insan dua edebilir. 

• Vatikan Müzesi: Dünyanın en büyük Roma müze kompleksidir. Yüzyıllar boyunca tarafından toplanan değerli resim, heykel, harita gibi sanat eserlerini bünyesinde barındırır.

• Piazza Navona: Roma gezilecek yerler listemizdeki en önemli meydanların başında gelir. Tüm Roma meydanları içerisinde hayatının en canlı yaşandığı yerlerdendir. 

• Via Del Corso: Piazza Venezia’yı Piazza del Popolo’ya bağlayan bir yoldur. 1467 yılında Papa II’nin ana bazilikalara giden yoldaki trafiği rahatlatmayı amaçlaması ile yapılmıştır. 

• Castel san’t Angelo: İmparator Hadrian için MS 130 – 139 yılları arasında inşa edişmiş bir kaledir. Ayrıca papanın evi ve hapishane olarak da kullanılmıştır. 

• Piazza Venezia: Roma gezilecek yerler listesindeki bir diğer önemli meydandır. Şehrin en harekeli noktalarındandır. Vittorio Emanuele II Abidesi burada yer alır. 

• Campo Dei Fiori: Tiber Nehri ve Navona Meydanı arasındaki bir meydandır. Sabahları taze meyve, sebze ve çiçeklerin satıldığı pazarı ile ünlüdür. 

• Piazza Del Popolo: Roma gezilecek yerler listesindeki en büyük meydandır. Orijinal şeklini Fransız asıllı Romalı mimar Giuseppe Valadier 1809 – 1816 yılları arasında vermiştir. 

• Arch of Constantine: Kolezyum’un yanında yer alan taktır. 4. yüzyılda dikilmiştir ve dikilmesindeki amaç ilk Hıristiyan İmparator Konstantin’in zaferini anmaktır. 

• Via Condotti: Roma’daki en ünlü ve en güzel caddelerden biridir. Günümüzde kıyafet, deri, mücevher gibi ürünlerin satıldığı ünlü markaların olduğu bir yerdir.

• Galleria Borghese: Villa Borghese’de yer alan ve 15. yüzyıldan 18. yüzyıla antik mozaik, heykel, oyma ve resimlerin bulunduğu bir galeridir. Koleksiyon, kardinal Scipiona Borghese tarafından 17. yüzyılda oluşturulmuştur. Giovanni Bellini, Titian, Caravaggio, Antonello da Messina, Raphael, Correggio gibi isimlerin baş yapıtlarını içerir. A metro hattı veya birçok otobüs hattı ile Galleria Borghese’e ulaşılabilir.

• Domus Aurea: Esquiline Tepesi’nde bulunan bir saraydır. Roma’daki büyük yangının ardından İmparator Nero tarafından MS 64 yılında inşa edilmiştir. Rönesans dönemine kadar Domus Aurea’da bulunan sanat eserleri gizli tutulmuş, sanatçılar tarafından kopyalanıp halka sunulmuştur. Bir süre halka açık kalan saray, 2009 yılında tavanında meydana gelen çökme nedeniyle tekrar kapatılmıştır.

• Caffe Greco: 1760 – 86 yılları arasında Roma, İtalya’da açılan bir kafedir. Via dei Condotti’de bulunur. Büyük ihtimalle Roma’da bilinen en eski ve en bilinen barıdır. Ondan daha eski olan tek yer 1720’de Venedik’te kurulan Caffe Florian’dır. Günümüzde yazarların, politikacıların, sanatçıların ve tanınmış insanların uğrak yeri olan Caffe Greco tarih içerisinde Casanova, Goethe, Franz Liszt, Andersen gibi isimleri de ağırlamıştır.

• Dört Nehir Çeşmesi (İng: Fountain of the Four Rivers, İta: Fontana dei Quattro Fiumi): Piazza Navona’da yer alan bir çeşmedir. “Fountain of Four Rivers” ya da “Fontana dei Quattro Fiumi” olarak bilinir. 1651 yılında Gian Lorenzo Bernini tarafından Papa Innocent X için yapılmıştır. Çeşmenin tasarımı bir yarışma sonucunda belirlenmiştir. Çeşmenin ismi dört kıtadaki dört nehrin dört tanrısından gelir. Bu nehirler şunlardır: Afrika’daki Nil, Asya’daki Ganj, Avrupa’daki Danube ve Amerika’daki Plata’dır.

•Basilica of St John Lateran (Basilica di San Giovanni in Laterano): Roma’daki en eski bazilikalardan biridir. Melchiade döneminde 311 – 314 arasında yapılmıştır. Constantin tarafından yapılmış ve Papa’ya bağışlanmıştır. Yüzyılla boyunca zarar görüp tekrar inşa edilen Basilica St John Lateran’ın günümüzdeki hali Borromi tasarımını yansıtır. Kilise içerisinde beş tane koridor bulunur ve burada eşsiz mozaikler ve heykeller görebilirsiniz.

•Piazza del Campidoglio: Roma’nın en küçük tepesi olan Capitol Tepesi’nde bulunan bir meydandır. Roma Belediyesi ve Capitoline Müzeleri burada bulunur. Meydanın dini önemi inşa edilen tapınaklar ile artmıştır. Günümüzde burada en dikkat çekici nokta Michelangelo tarafından 1537’de inşa edilen meydanın kendisidir. Meydan, St. Peter’s Bazilikasına bakar. Meydanda ünlü “she- wolf” heykeli (Romulus ve Remus) görülebilir.

• Piazza Colonna: Roma gezilecek yerler listesindeki bir diğer meydandır. Roma’nın tarihi merkezinde yer alır. Meydanın inşası Papa Sixtus V tarafından emredilmiştir. Ünlü Via del Corso, bu meydanın doğudaki sonundan güney – kuzey yönünde geçer. Piazza Colonna’da “Palazzo Chigi” ve “il Tempo” gazetesi görülebilir. Ayrıca meydanda dikkati çeken bir başka yapı 1589 yılında yapılan Saint Paul’un bronz heykelidir.

• Palazzo del Quirinale (İng: Quirinal Palace): Roma’da bulunan tarihi bir binadır. Sadece “Quirinale” ya da “Quirinal Palace” olarak da bilinir. Bu tarihi bina günümüzde İtalya Cumhuriyeti Başkanı’nın yaşadığı yerdir. Roma’daki en yüksek tepe olan Quirinal Tepesi üstündedir. Bugüne kadar tarihi yapı otuz papa, dört kral ve on bir devlet başkanına ev sahipliği yaptı.

• Trajan’s Market (İta: Mercati di Traiano): Dünyanın en eski alışveriş merkezi olarak düşünülen yerdir. Roma’da bulunur ve kalıntıları görülebilir. Via dei Fori Imperiali’de Kolezyum’un karşısındadır. Kalan kısım ve yapılardan Trajan’s Forum’un iç parçalarıdır ve burası Antik Roma’yı yansıtır. Büyük ihtimalle MS 100 – 110 yılları arasında Damascus tarafından inşa edilmiştir. Orta Çağ’da binaya katlar eklenmiştir.

• Vatikan Bahçeleri (İng: Gardens of Vatican City, İta: Giardini Vaticani): Vatikan’ın yarıdan fazlasını kaplayan park ve bahçelerdir. Ülkenin güney ve güneydoğusunda bulunur. Bahçelerin içerisinde “Radyo Vatikan” gibi binalar da bulunur. Yaklaşık 23 hektar kaplayan Vatikan Bahçeleri’nin büyük bir kısmı Vatikan Tepesi’ndedir. Bahçe ve parklar Rönesans ve Barok döneminde kurulmuştur ve birçok bitki çeşidine ev sahipliği yaparlar.





Ulaşım

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın bir çok önemli kentinden Roma’ya direk uçuş seferleri bulunuyor. Şehirde yer alan 2 hava alanı dünyayı Roma’ya bağlıyor. Uçaklar dışında Avrupa içindeki kullanışlı demir yolu ağı sayesinde de şehre ulaşmak mümkün. Özellikle İtalya içinde yapacağınız tren yolculukları hem keyifli hem de hızlı ulaşım araçlarıdır.



Alışveriş

Kültür, sanat, tarih, din gibi konularda dünyaca tanınmış olan bu şehir alışveriş konusunda da ziyaretçilere zengin seçenekler sunmaktadır. Paris, Milano ve Londra gibi ünlü moda kentleri arasında yer alan Roma’da bir çok ünlü giyim mağazasının yanında ünlü butikleri bulmak da mümkün. Eğer alışverişe çok fazla bütçe ayırmayı düşünmüyorsanız magnet, biblo vb. ufak hediyeliklerin yanında dünyaca ünlü Roma lezzetlerini de gezi boyunca alabilirsiniz.



Yeme & İçme

Yemek kültürü açısından dünyanın önemli ülkelerinden olan İtalya’da başkent Roma sahip olduğu tüm yeme içme alternatifleri ile her türden gezgine hitap edebilecek yeterlilikte. Şehirde yer alan bir çok kaliteli restoranda ünlü İtalyan lezzetlerini tadabileceğiniz gibi hemen hemen her köşe başında yer alan pizzacılarda da hem hızlı hem de ekonomik olarak karnınızı doyurabilirsiniz.



Konaklama

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Roma’da yaklaşık 3000’e yakın otel bulunuyor. Özellikle havaların güzel olduğu yaz aylarında turistlerin akın ettiği şehirde uygun fiyatlara konaklama yapmak istiyorsanız elinizi çabuk tutup erken rezervasyon yaptırmak akıllıca olacaktır. Bunun dışında hem havaların güzel olduğu hem de turistlerin daha az yoğun olduğu bahar ayları konaklama açısından biraz daha ekonomik olabiliyor. Her ne kadar Roma metrosu gelişmiş olsa da Paris metrosu kadar etkili değil. Bu nedenle otelinizi gezilecek yerlerin yoğun olduğu şehir merkezine ne kadar yakın ayarlarsanız o kadar rahat ederseniz. Tabi otel seçerken konumun yanında yüksek ziyaretçi puanına sahip otelleri bulabilmek de çok önemli.

10/06/2015 13:33
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: roma, italya, tatil, gezi, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.