Mülteciler İçin Dayanışma Çağrısı

ads ads ads ads
03/09/2015

ads
Mülteciler İçin Dayanışma Çağrısı

Mülteci Hakları Derneği (MHD), bugünlerde yaşanan mülteci krizinin 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük ve en kötü kriz olduğunu vurgulayarak, mülteciler için dayanışma çağrısında bulundu ve yapılabilecekleri duyurdu.

MHD’den “Hemen şimdi değilse ‎sorumluluk ne zaman‬?” başlığıyla yapılan açıklamada, derneğe mülteciler için para, gıda, kıyafet ve hijyen maddesi gibi ihtiyaçların karşılanması için bağışta bulunulabileceği, dernek gönüllüsü olarak yardım edilebileceği ve Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası'na derneğin önerdiği değişikliklerin Meclis’ten geçmesi için imza kampanyasına destek verilebileceği belirtildi.

Açıklamada, ölen mültecilerin yürek parçaladığı vurgulanarak “Bu olanlar karşısında sormamız gereken soru, neden o bedenlerin tırlarda, güvensiz taşıtlarda bulunduğudur. Bu yıl, Ağustos ayı sonu itibariyle Akdeniz’i yaklaşık 340 bin insan güvenli olmayan yollarla geçmeye çalıştı” denildi.

Bir mülteci kriziyle karşı karşıya olunduğu vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi:

“Peki, neden ‘diğerleri’ gibi, ‘biz’ler gibi bir yerden başka yere gitmek isteyen insanların ‘bizim gibi’ bir bilet alıp feribota, uçağa veya otobüse binip istedikleri yere gidemiyorlar? Bunu deneyenlere ne oluyor?

KKTC’ye giriş kapılarından, Girne Limanı’ndan, Ercan Havaalanı’ndan hemen hemen her gün yasaların öngördüğü ve güvenli olan yollardan girmeye çalışan onlarca çocuk, yetişkin, yaşlı, kadın ve erkek geri gönderiliyor. Bu durum, uluslararası hukuka göre savaştan, zulümden kaçtığı iddiasında olan hiç kimsenin başvurusunun yetkili merciler tarafında değerlendirilmeden geri gönderilemeyeceği ilkesi ihlal edilerek yapılıyor.

İlk varış ülkelerinde hayatlarını idame ettiremeyen, yasal yollarla seyahat etmelerine olanak tanınmayan bu kişilere daha güvensiz yollarla diğer yerlere seyahat etmekten başka bir yol kalmıyor.

İçerisinde bulunduğumuz günlerde yaşadığımız mülteci krizi, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük ve en kötü kriz! Hemen şimdi değilse #‎sorumluluknezaman‬?”

NE YAPILABİLİR?

MHD açıklamasında, mülteciler için derneğin Türk Bankası Merkez Kurumsal Şube 2000055320 numaralı TL hesabına para yardımı yapılabileceği; mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için dernekle 2284910 numaralı telefondan veya [email protected] e-posta adresinden iletişime geçilebileceği; mültecilerle tanışmak, hikayelerine ortak olmak ve onlara zaman ayırmak için MHD gönüllüsü olunabileceği ve mülteciler için etkin sığınma mekanizması olmadığı için hakları sistematik olarak ihlal edilen mülteciler için derneğin Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası'na önerdiği ve Meclis komitesinde görüşülen değişikliklerin geçmesi için http://mhdkibris.org/ adresindeki bağlantıdan imza kampanyasına katılıp destek verilebileceği bildirildi. 

03/09/2015 20:58
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mülteci
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.