Mungan: Vergisini düzgün ödeyene indirim getirdik

ads ads ads ads
17/11/2014

ads
Mungan: Vergisini düzgün ödeyene indirim getirdik

Eleştirileri yanıtlayan Maliye Bakanı Zeren Mungan, “neden kararname” sorusuna karşılık, “Neden 19 Kasım 2009’da mali düzenlemeyle ilgili kararname çıkarıldı” diye sordu.

Bu kararnamenin daha sonra yasallaşarak 2009-2012 sonuna kadar 6 aylık uzatmalarla sürdürüldüğünü hatırlatan Mungan, neden bu kararnamede 386 milyon TL eksik vergi tahsil edildiği ve bu aftan neden 17 bin kişinin yararlandığı sorularını da yöneltti.

“VERGİSİNİ DÜZGÜN ÖDEYENE İNDİRİM GETİRDİK”

Mungan, kendi çalışmalarında afların vergiyi yıpratacağını da belirttiklerini söyleyerek,“Biz bu yasayla beraber 1977 yılından beri herhangi bir değişikliğe uğramayan Vergi Usul Yasası’nın üçte birini değiştirdik. Vergisini düzgün ödeyen insanlara da indirim getirdik. Bu yasalarla birlikte muhasipler için muhasabe meslek yasası getirdik. Devletin kendi kendini denetlemesi için Kamu Mali Kontrol Yasası’nı getirdik” dedi.

AFTAN YARARLANANLAR…2 BİN 374 KURUM, 4 BİN 968 ŞAHIS, 10 BİN 58 MOTORLU ARAÇ

Çıkardıkları aflardan 2 bin 374 kurum, 4 bin 968 şahıs, 10 bin 58 motorlu aracın yararlandığını belirten Mungan, peşin tahsilat yapıldığını ve 182,5 milyon TL vergi, 90 milyon TL gecikme cezası tahsil edildiğini belirtti.

Önceki kötü uygulamalardan ders alarak daha adil bir uygulama hazırladıklarını, mükellefle Vergi Dairesi’ni barıştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Resen takdirlerin vergi memuru tarafından yapıldığını hatırlatan Mungan, bu sürecin içinden çıkılmaz bir durum yarattığını söyleyerek, ilk önce devletin kendi sorumluluğunu yerine getirmesive doğru bir mekanizma oluşturması gerektiğini belirtti.

Bu bağlamda bir itiraz komitesi oluşturduklarını kaydeden Mungan, muhasiplerin hatalarından kaynaklanan sorunları çözmek için de düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Mungan, “Bu uygulamalar belirli bir sistematiğin parçası olarak getirilmiştir” dedi. 

17/11/2014 16:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: zeren mungan
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.