Müteahhitler Ateşe Atıldı

ads ads ads ads
02/07/2015

ads
Müteahhitler Ateşe Atıldı

Detay Gazetesi'nden Rana Sarro'nun haberine göre, Müteahhitleri, yükselen dövize karşı koruyan Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi…

Ülkede her iki haneden birinin ekmek kapısı olan inşaat sektöründe, müteahhitleri dövizin yükselişine karşı koruyan ‘İhzarat ödemesi öngören Bakanlar Kurulu Kararı, müteahhitlerden habersiz iptal edildi.

İnşaat sektöründe binlerce insanın istihdam edildiği, 300 civarında müteahhit firmayı zora sokan 2006 yılında alınan bu kararın, devlet ihalelerinde müteahhitlerin yüzde 30 civarında zarara uğradığı belirtiliyor.

 Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bu kararın Maliye Bakanı’nın müsteşar olduğu dönemde alındığını belirterek, iptal edilmesini eleştirdi.

Cafer Gürcafer, “bu müteahhidin sırtına yıkılmaya çalışılan vicdansızlıktır, bencilliktir” dedi.

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi de, 2006 yılında dövizin yükselmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu’nun aldığı bazı tedbirlerin iptal edildiğini söyleyerek, alınan bu kararla ülkedeki iş adamlarının ateşe atıldığını vurguladı. Şadi, “bazı şok durumlarda hükümetler bunu kullanıyordu. Bunu yapan Ferdi Sabit Soyer hükümeti, bozan Özkan Yorgancıoğlu hükümeti. O dönemdeki müsteşar Zeren Mungan da, şimdi bakandır. Bu ne biçim bir tezattır” dedi.

Konu bakanlar kurulu kararının iptal edilmesi konusunda Cafer Gürcafer gazetemize şunları söyledi:

GÜRCAFER: “ÇOK UZUN ÇALIŞMALARININ NETİCESİNDE VARILMIŞ MUTABAKATTI”

“Bu Bakanlar Kurulu Kararı, Müteahhitler Birliği ile devletin çok uzun çalışmalarının neticesinde varılmış olan bir mutabakat çerçevesinde geçirilmişti. Bu mutabakata göre, bir takım tespitler yapılmıştı. Buna göre, söz konusu ihalede müteahhit firma malzemelerini satın aldığı zaman ödeyebileceği bir metot geliştirtirsin ki, müteahhit firma bundan olumsuz etkilenmesin. Ve dolayısıyla gidip devletten de, fark talep etmesin. Bu ihzarat dediğimiz bir yöntemdi. Buna göre, işi alan müteahhit firmanın, işte kullanacağı malzemeleri satın alıp inşaat alanına getirdiğinde ve sigortaladığında, malzemenin parası ödenirdi. Ama maalesef bizim haberimiz olmadan, şuan ki hükümet bu Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi. Dolayısıyla dövizden mağdur olan müteahhitlere ödeme yapılmadı.”

“YENİ HÜKÜMETİN OLUŞMASINI BEKLİYORUZ”

Tabi biz bu döviz yükselmesinden doğan mağduriyetleri talep ediyoruz. Bunun için de Türkiye’nin nasıl bir yöntem takip edeceğini ve yeni hükümetin oluşmasını bekliyoruz. Ardından da hakkımızı talep edeceğiz. bu konuda kararlıyız, devlet bu farkı ödeyecek, bunu istiyoruz.

Detay

02/07/2015 10:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Müteahhitler, döviz, inşaat, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.