Müteahhitler Birliği Ziyaret Başlattı

ads ads ads ads
18/05/2015

ads
Müteahhitler Birliği Ziyaret Başlattı

 Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratmak ve krizden çıkış yollarını birlikte aşabilmek için sivil toplum örgütlerine ziyaret başlattı.

Birlik yetkilileri bu çerçevede ilk olarak Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

Ülkede olumlu algılanabilecek siyasi depremler yaşanırken, çözümle ilgili umutların arttığı bir dönemden geçildiğini kaydeden Gürcafer, sivil toplum örgütlerine bu dönemde büyük görevler düştüğünü söyledi

Gürcafer “Önümüzdeki fırsatı çok iyi değerlendirebilmek için yalnızca siyasi gelişmeleri çözüm anlamında desteklemek değil önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak olan ekonomik potansiyeli, ekonomik hareketliliği kendi lehimize sağlayabilmemiz için birlikte hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da, Kıbrıs sorununun yarım asırdır çözümsüz kaldığına işaret ederek, Kıbrıs Türk toplumunun dünyadan izole edilmesi ve ambargolar altında kalması nedeni ile bu durumun Kıbrıs Türk iş camiasını ciddi anlamda mağdur ettiğini kaydetti.

Toros, “bir ihtilafın çözülmesi için iki temel unsura ihtiyaç vardır. Bunların bir tanesi toplumsal kararlılık ve iç dinamiktir. İkincisi de o sorunu ortadan kaldırmak için tüm taraflara eş değerde bir kazanım sağlayacak gerekçe olması lazımdır” dedi.

Müteahhitler Birliği’nin başlattığı girişimde yer alacakların kaydeden Toros, “toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği örgütlerle bir bütünlük içerisinde işbirliği yapmamız gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinde güven artırıcı önlemler adı altında mevcut siyasi iklimde iki toplumu yakınlaştıracak ve karşılıklı güven tesis edilmesini hedefleyen bir takım açılımların istişare edildiğini kaydeden Toros, güven artırıcı önemleri desteklediklerini, ancak bir takım şartları olduğunu ve bu şartların açılımların gerçekten güven artırıcı olmasını sağlayacak şartlar olduğunu söyledi.

Toros, “ öncelikle bunlar mevcut siyasi iklimde yapılacak açılımlardan ibaret olmalıdır. İkincisi her iki topluma da eş değerde kazanım getirmelidir. Üçüncüsü Kıbrıs Türk iş camiasının adanın her yerinde hak sahibi olduğu ekonomik faaliyetlerden istifade etmesini sağlamalıdır. Avrupa Birliği’nin nimetlerinden istifade etmesini sağlamalıdır” dedi.

Güven artırıcı önlemlerin önceden belirlenen takvimle sınırlı olması gerektiğini de kaydeden Toros, güven artırıcı önlemlerin kapsamlı çözüme alternatif gibi algılanmasını kabul etmeyeceklerini belirtti.

Maraş konusuna da değinen Toros, mevcut siyasi iklimde Maraş’ın yeniden yapılanması sürecinde Kıbrıs Türk iş camiasının Rumlar ile eşit rekabet ortamında yarışabilecekleri bir modele destek verdiklerini kaydetti.

18/05/2015 20:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: cafer gürcafer
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.