Müteahhitlerden Eylem Uyarısı

ads ads ads ads
29/05/2015

ads
Müteahhitlerden Eylem Uyarısı

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, Türk Lirası’ndaki değer kaybından dolayı müteahhitlerin uğradığı mağduriyetin giderilmesi için adım atılmadığı takdirde, eylem yapacakları uyarısında bulundu.

KTİMB binasında düzenlediği basın toplantısında Gürcafer, ayrıca yakın gelecekte göreve gelmesi beklenen yeni hükümetten de inşaat sektörüyle ilgili yeni düzenleme beklediklerini, mevcut anlayışa tahammülleri olmadığını söyledi.

Mevcut hükümeti de verdiği sözlerin arkasında durmamakla suçlayan Gürcafer, Birliğin aldığı eylem kararının Başbakan’ın sorunların çözümü yönünde verdiği vaatler üzerine askıya alındığını, bunun üzerine Bakanlar Kurulu tarafından da bazı kararlar üretildiğini, ancak daha sonra sürecin rafa kaldırılacak noktaya getirildiğini belirtti.

“SÜKUTUHAYALE UĞRADIK

Gürcafer, “Bu klasik bir hükümet yaklaşımıdır. Netice olarak sükutuhayale uğradık. Bunun tam tersi, iyileşmesini beklediğimiz noktalarda kötüye doğru da çok ciddi bir gidişin başladığını gördük” dedi.

Sektörde acil olarak çözülmesi gereken sorunların bulunduğunu,1 Haziran Pazartesi günü Birlik Yönetim Kurulu’nun toplanacağını, toplantıda eylem kararının da alınabileceğini belirten Gürcafer, dövizin TL’ye göre değer artışından dolayı müteahhtilerin 100 binlerce TL zarara uğradığını, konu hakkında Maliye Bakanlığı’yla 1 ay önce de görüşme talebinde bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını savundu.

“DÖVİZDEKİ ARTIŞA KARŞI ALINAN TEDBİR NİYE UYGULANMIYOR?”

Konunun özüyle ilgili olarak Ahmet Uzun’un Maliye Bakanı olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Hükümeti döneminde, müteahhitleri dövizdeki dalgalanmalara karşı koruyacak, Bakanlar Kurulu kararı da çıkarılan tedbirin neden uygulanmadığını soran Gürcafer, söz konusu tedbirin Türkiye hükümeti tarafından kendi müteahhitlerini koruması için uygulandığını da savundu.

Gürcafer, Maliye Bakanı Zeren Mungan’a seslenerek “Müsteşar olduğunuz dönemde geçmiş bir Bakanlar Kurulu kararını niye yırtıp çöpe atıyor, yok sayıyorsuzuz? Türkiye’de uygulanan bir sistemi niye bizim müteahhitlerimize layık görmüyorsunuz?” diye sordu.

“KISA VADELİ RAHATLAMALAR POPÜLİST BEKLENTİ İÇERİSİNDE TERCİH EDİLMİŞTİR”

Mevcut ve geçmiş hükümetleri siyasi beklenti uğruna icraat yapmakla eleştiren Gürcafer, “(CTP-BG ve Demokrat Parti UG hükümeti) Görevde bulundukları süre içerisinde, tıpkı diğer iktidarlarla yapıldığı gibi bizlerle görüşmüş, tıpkı diğer iktidarların yaptığı gibi sorunların çözümü yönünde inanç belirterek girişim başlatmış, tıpkı diğer iktidarların yaptığı gibi yarım bırakmış ve neticelendirememiştir... Toplumun kendi kendine yetebileceği bir yapı yaratmak yerine küçük dokunuşlarla kısa vadeli rahatlamaları, popülist beklenti içerisinde tercih edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“KÖKLÜ ÇÖZÜM YOKSA SOKAĞA DÖKÜLECEĞİZ”

Yeni oluşabilecek hükümetten beklentilerinin sorulması üzerine, bu hükümetten sektörün önünü açacak köklü çözüm beklediklerini kaydeden Gürcafer, “Mevcut modelde siyasetçinin bu sorunların altından kalkabileceği inancımız bitmiştir... Eğer aynı şekilde ahbap-çavuş ilişkisiyle, konusunda uzman olmayan insanlar bakan olacaksa, müsteşar olacaksa, yürütmenin başında olacaksa, biz buna çok sert tepki vereceğiz. Sokağa dölüleceğiz. Bu ülkenin bu şekilde ne siyasi bir yapıya, ne de mevcut sorunlara daha fazla tahammülü kalmıştır. Bunun en ağır bedelini ödeyen bizleriz” dedi.

Ülkede verilen pek çok sözün tutulmadığına işaret eden Gürcafer, “Biz siyasetçilerin ağzından bir laf çıkarken 10 defa düşünmesini, sözünü yerine getiremediği zaman da onun utancını yaşamasını istiyoruz” dedi.

“2020’E KADAR YÜZ BİN KONUT”

İnşaat sektörünün bir ülkenin ekonomisini etkileyen en önemli sektörelerden biri olduğunu ifade eden Gürcafer, Birliğin 2025 yılına kadar 100 bin konut hedefi bulunduğunu, bunun devlete doğrudan 4.5 milyar dolar kazancı olacağını anlattı.

İSTENEN DÜZENLEMELER

Yeni hükümetten reform niteliğinde düzenlemelerin beklendiğini belirten Gürcafer, “yabancıların mülk edinme hakkı ile ilgili düzenlemenin soğuk savaş dönemine ait olduğunu ve değiştirilmesi gerektiğini, Gazimağusa’da en güzel yerlerin asker kontrolünden çıkarılması ve Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne için imar planlarının acilen hazırlanması gerektiğini” söyledi.

İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Ülkesel Fiziki Plan’ın destekçilerinden olduklarının da altını çizerek, ancak Ülkesel Fiziki Plan’la birlikte imar planlarının da yapılması gerektiğini, ancak Şehir Planlama’nın mevcut yapısıyla bunun mümkün olmadığını, uzmanlardan oluşan bir ekibin kurulması gerektiğini dile getirdi.

Şehir Planlama ve Karayolları Dairesi gibi stratejik önemi olan dairelerin can çekiştiğini ileri süren Gürcafer, “irsalat ve avans sorununun düzenlenmesi, şartnamelere çağdaş bir hale getirilmesi, yapı işleri birim fiyatlarının düzenlenmesi, dairelerin inşaat birimlerinin Planlama İnşaat Dairesi çatısı altında toplanması hususlarında bu güne kadar bir arpa boyu yol kat edilmediğini” savundu.

Gürcafer, müteahhitlerin alacaklarını tahsil etmesinin de çok zor bir hal aldığını belirtti.

GİRNE’DE DURUM

Cafer Gürcafer, Girne bölgesinde bir arazinin üzerine 10 kat yapılabileceği için söz konusu arazinin değerinin 100 bin sterlin olarak biçilebileceğini ancak Lefkoşa’dan 2 Girne’den de bir kişinin alacağı kararla söz konusu arazinin üzerine yapılabilecek kat sayısının yarıya indirilebileceğini belirtti.

Bunun yatırımcıyı çok zor duruma sokabileceğini anlatan Gürcafer, imar planlarının yapılmasının bu açıdan da önemli olduğunu kaydetti. TAK 

29/05/2015 20:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.