Müteahhitleri Birliği'nden Önemli Karar

ads ads ads ads
18/09/2015

ads
Müteahhitleri Birliği'nden Önemli Karar

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, hükümetin ve Başbakan Ömer Kalyoncu’nun, sektördeki sorunlara çözüm bulunması için ortaya koyacağı çabaların daha olumlu bir ortamda sürmesine olanak sağlamak amacıyla, işlerde sürdürdükleri “iş bırakma eylemine” son verdiğini açıkladı.

Birlik, hükümetle birlikte gelinen noktayı “olumlu” değerlendirdiğini, ancak kararların hayata geçirilmesine kadar “ihalelere katılmama kararlarının” devam edeceğini bildirdi.

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bugün yaptığı yazılı açıklamada, birlik yönetim kurulunun ürettiği kararları açıkladı.

Gürcafer, Kıbrıs Türk ekonomisinin ciddi bir darboğazdan geçtiği bu günlerde inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunlara çözüm arayışlarının devam ettiğini kaydetti.

Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin bu konuda hükümetle birlikte çalışma kararlılığına karşı özellikle “çağ dışı” kaldığını iddia ettiği devlet yapısından kaynaklanan nedenlerden dolayı başlattıkları “iş durdurma ve boykot” eyleminden sonra yaptıkları çalışmalar neticesinde dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında sektörü ilgilendiren bazı konularda olumlu kararlar alındığını dile getirdi.

Başbakan Ömer Kalyoncu’nun, müteahhitlerin dövizden kaynaklanan sorunlarının giderilmesi ve ihalelerde dövize endeksli malzeme için avans benzeri bir uygulama için çalışmaların devam ettiğini açıkladığını ifade eden Gürcafer, Başbakan’ın, devletin ödemelerinde ciddi bir sorun olduğu bilinci içinde olmasının yanı sıra bu konuda takvimlendirilmiş çerçevede çözüme yönelik çalışmaların yapılıyor olmasını olumlu değerlendirdiklerini kaydetti.

Gürcafer şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, hükümeti ve Sayın Başbakan’ın sorunlara çözüm bulması çabalarının daha olumlu bir ortamda sürmesine olanak sağlamak amacıyla devam etmekte olan işlerdeki iş bırakma eylemi kaldırmaya karar vermiş ve bu çerçevede iş durdurma eylemine son vermiştir.

Bunun yanı sıra gelinen noktayı olumlu değerlendiriyor olmamıza rağmen, alınan kararların hayata geçirilmesine değin ihalelere katılmama kararımızın devam etmesi hususunda da karar üretilmiştir.

“ÇARPIK VE SÜRDÜRÜLEMEZ DURUM…”

Devletin içerisine düştüğü çarpık ve sürdürülemez durum yalnızca bizleri değil kamuda hizmet veren tüm kamu çalışanlarını da bıktırmış durumdadır. Bu nedenle bazı daire çalışanları gereğinden fazla sorumluluk ve görev üstlenmek zorunda bırakılırken diğer yandan başka dairelerde verimsizce zaman geçiren birçok personelin bulunduğu yine kamu çalışanlarınca dile getirilmektedir. Bu nedenle sorunlu olan işlerin çözümü aylar, hatta yıllar almakta. Birçok müteahhidimizin milyon TL üzerinde alacakları, yükselen döviz karşısında eriyip yok olmaktadır.

Bu çarpık yapı yalnız bizlere değil tüm halka ve ekonomimize olumsuz yansımaktadır. Gelinen nokta sürdürülemezdir. Gerek müteahhitlerimizin yıllardır beklediği alacaklarının ödenmesi, gerekse bu yaşananların bir daha yaşanmaması adına gerekli reformların yapılması hususunda ısrarımız devam edecektir.”

Cafer Gürcafer, Şehir Planlama Dairesi’nin yatırımların başlangıç noktası olduğunu ve bu nedenle ekonomi açısından büyük önem arz ettiğini belirterek, yapılacak yatırımların çarpık yapılanmaya müsaade etmemesi için Şehir Planlama Dairesi yetkililerince incelenmesi, denetlenmesi ve onaylanmasının gerektiğini, ancak bir dosyanın kontrol ve onayının aylanıp yıllanıyor olmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Bu durumun ülke ekonomisine zarar verdiğini belirten Gürcafer, “Böylesi bir durum utanç duymamız gereken bir noktadır. Ve tarafımızdan bu durumun devamı kabul edilmeyecektir. Bu nedenledir ki hem sektörümüz, hem de ülkemiz adına ihtiyaç duyulan tüm reformların hayata geçirilmesi için yapıcı ama ısrarcı ve baskıcı bir tutum sergilemeye devam edeceğimizi belirtiriz” dedi. 

18/09/2015 20:05
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Müteahhitleri Birliği
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.