Müzakerelerde son durum

Kıbrıs görüşmelerinde son durum ne?

ads ads ads ads
18/05/2017
HK

ads
Müzakerelerde son durum

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Mayıs ayındaki planlı son görüşmelerini dün gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşme sonrası açıklamasında 3 farklı öneride bulunduğunu ancak Rum liderin her üç öneriyi de reddettiğini belirtti.

Akıncı, “Bizim, izlenen yöntemle ilgili olarak da bir önerimiz oldu. Ben uzunca bir süredir artık gelinen noktada tek tek konuları ele alıp, onun etrafından dolanarak bir yere varma metodunun artık mümkün olmadığını, sadece liderler düzeyinde değil, müzakereciler düzeyinde de artık yol alınamadığını ve dolayısıyla bir paket yaklaşımının bizi bir sonuca götürebileceğini seslendirmekteyim. Eğer çözüm istiyorsak bundan başka da bir alternatif de kalmadı. Çünkü öteki yöntemler hep denendi.  2 yıldır da bu konuda alınabilecek mesafe alındı. Önerdiğimiz model bugüne kadar uygulananın dışında bir yaklaşım. Böyle bir yaklaşımı sanki daha önce denenmiş gibi nitelendirilmesini de anlamakta zorluk çektik sayın Anastasiadis’in. Bir paket yaklaşımı ve karşılıklı al-verlerle bir sonuca gitme yaklaşımı hiç olmadı. Ve şu anda da olması gerekendir. Ama ‘denenmiş metodları yeniden denemeye gerek yoktur’ şeklinde bir algı içinde gördük Rum lideri ve bunu da anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum ” dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise, özlü bir diyaloğa ve arzulanan sonuca gidilmesi için yaratıcı bir öneri sunduklarını savundu.

Anastasiadis, bu konuda Kıbrıs Türk tarafının görüş ayrılığının olduğunu da öne sürdü.

Anastasiadis, yeni bir Cenevre’nin ne kadar faydalı olacağını ve bunun hangi koşullar altında sonuç getirici olacağını ayrıntısıyla görüştüklerini belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres,  bu havada tamamlanan  planlı son görüşmeye ilişkin ilk değerlendirmesini Avrupa Parlamentosu toplantıları nedeniyle bulunduğu Fransa’nın Strazburg kentinde yaptı.

AP Başkanı Antonio Tajani ile ortak basın toplantısında Kıbrısla ilgili kendisine yöneltilen bir soru üzerine Guterres, “Taraflardan yeni müzakere veya toplantı tavrı söz konusu olursa yeniden bir araya gelebiliriz” dedi.

Kıbrıs’ta görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Basın Sözcüsü Aleem Siddique ise dünkü görüşmenin ardından, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıb rıs Özel Danışmanı Eide’nin bugün liderlerle ayrı ayrı görüşeceğini duyurdu.

Siddique, Rum Haber ajansına yaptığı açıklamada Eide’nin  liderlerlerle görüşmelerinde dünkü toplan tının bir değerlendirmesinin yapılacağı ve atılacak adımlar üzerine anlaşmaya varılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı Eide görüşmesinin saat 16:30’da yapılacağını duyurdu.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünkü liderler görüşmesinin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile telefonda görüşerek duruma ilişkin son bilgileri aldı.

BRTK

18/05/2017 14:43
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kıbrıs, müzakere, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.