"Kod adı Venüs" Cannes yolunda!

Kıbrıslı Türk Tamer Garip’in uzun metrajlı filmi, Cannes Film Festivali yolunda…

ads ads ads ads
19/12/2011
TAK

ads
"Kod adı Venüs" Cannes yolunda!

Başroldeki İngiliz kızı Yasmin’in Kıbrıs’la özdeşleşmiş hikayesini konu alan film, Mayıs 2012’de gösterime girecek

Tamer Garip’in deyimiyle 40 gün 40 gece süren filmin çekimleri tamamlandı; şu anda YDÜ’deki süper bilgisayarla Hollywood standartlarında montaj yapılıyor…

TAK Özgül G. MUTLUYAKALI
“Zafer Sineması’nın yanında doğup büyüdüm. Herkes sokakta top peşinde koşar, pirilli oynarken ben sinemadaydım. Yatak odamdan da Zafer Sineması’nın projeksiyon odası görünürdü. Film yönetmeni olmaya o yaşta karar vermiştim” diye başlıyor anlatmaya “Kod Adı Venüs” adını verdiği filmiyle hayallerini gerçek yapan Kıbrıslı Türk Tamer Garip…
Kıbrıs’ın kaderini filmin başrolündeki Yasmin’in yaşadıklarıyla özdeşleştiren uzun metrajlı filmiyle hayli iddialı olan Garip, filminin 40 yıllık birikimin sonucu olduğunu vurguluyor ve “hayatımın projesi” diyor. Film, mayıs ayında dünyanın en prestijli film festivali Cannes’da gösterilecek.
Çocukluk ve gençlik yıllarında sinema klasikleri God Father, Love Story, Dr. Jivago’yu 5-6’şar kez izleyen Tamer Garip, ilk filmini yapmaya 2002 yılında İngiltere’de katıldığı bir etkinlikte Kıbrıs hakkındaki bilgilerin eksik ve yanlış olduğunu gördüğü gün karar vermiş.
Montaj ve animasyonları YDÜ’deki süper bilgisayarla Hollywood standartlarında devam eden Kod Adı Venüs filmi, İngilizce çekildi. Türkçe ve Almanca dublajı, 7 dilde altyazılı olacak film, 10 ülkede vizyona girecek. Filmde rol alan profesyonel veya amatör tüm oyuncular, rollerini İngilizce oynadı. Kod Adı Venüs’te 12 İngiliz, 20 Türkiyeli ve 200 civarında da Kıbrıslı Türk rol aldı.
Filmin bu yıl 23 Eylül’de başlayan çekimleri, 5 Kasım’da tamamlandı. 90-100 dakika arasında süresi olması planlanan Kod Adı Venüs’ün efektleri İngiltere’de Batman ve Braveheart filmlerinin efektlerini yapan kişi tarafından yapılacak. Müzikler için ise Tamer Garip’in henüz açıklamak istemediği çok tanınmış biriyle anlaşma imzalama aşamasında bulunuluyor.
“İngiltere’dekilere filmin bazı parçalarını gösterdik ve çok etkilendiler. Tahminlerimin üzerinde güzel bir şey ortaya çıktı. Oyuncular ve çekim yerleri harikaydı. Filmin mayısta Cannes Film Festivali’ne gitmesini planlıyoruz” diyen Tamer Garip, Cannes kuralları gereği filmi mayıs ayında gösterime sunacaklarını bildirdi.
TMT andı içilen, Vamık Volkan’ın Kıbrıslı Türklerin kafeste kuş beslemesiyle ilgili psikiyatrik savına atıfta bulunulan sahneleri ve daha birçok anıyla dikkat çekmeye aday olan film, Kıbrıs konusunda araştırma yapmak isteyenler için zengin malzemeye sahip.

1 milyon sterlin
Yazarlığını, yönetmenliğini ve yapımcılığını Tamer Garip’in yaptığı “Kod Adı Venüs”, büyük çoğunluğu amatör Kıbrıslı Türk, Türkiyeli ve İngilizlerden oluşan 200 civarındaki oyuncusu yanında; Mavi Köşk, Bellapais Manastırı, St. Barnabas, Büyük Han, Arabahmet Mahallesi, Lambusa kayaları, Salamis Harabeleri, Kaplıca kıyıları gibi mekanlarda çekilen film için 150 kişi de kamera arkasındaki işlerde görev aldı. Bir milyon sterline mal olacağı hesaplanan Kod Adı Venüs’ün ana sponsorluğunu da YDÜ yapıyor.

“Barışçı bir film… Her şey metafor”
Filmi “barışçı” diye niteleyen Tamer Garip, filmini Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’a da götürmek istiyor. Kıbrıs’taki olaylarda ağırlıklı olarak İngilizleri suçlayan Kod Adı Venüs’te başrol oyuncusu özelinde Kıbrıs’ın başından geçenlerin anlatıldığını ifade eden Garip, “Filmde her şey metafordur. Her sahnede metafor var. Bir İngiliz kız ailesini ararken başından geçen hikayeyi anlatıyor. Filmdeki her şey, tarihte yaşanmış bir şeyi temsil eder” diye konuştu.

“Sadece 2 yerde kan var”
Kıbrıslı Türklerin bir yerden bir yere giderken otobüslerden, arabalardan indirilerek yoklandığı, horlandığı barikatlara kendi yaşadığı deneyimden esinlenerek bir sahnede yer veren Tamer Garip, filmde sadece iki yerde kan kullanıldığını belirtti. Garip, bu amaçla kan bankasından kullanım süresi dolmuş kan aldıklarını; viski bardağına damlayan kan sahnesinde ise kendi parmağına iğne batırarak kan akıttığını söyledi.

Yanan kulübe ve kaymakam
Filmin çekimleri sırasında yaşanan ilginç olaylardan birini anlatmasını istediğimiz Tamer Garip, Kaplıca’daki çekimler sırasında kullandıkları kulübenin mumlar yüzünden nasıl yandığını da özetle şöyle anlattı:
“Kaymakam film setine gelerek ‘Bu kulübeyi işiniz bitince yakacağınızı duyduk, kesinlikle iznimiz yoktur” dedi. Kaymakama asla böyle bir niyetim olmadığını, kulübeyi üniversiteye getirip sinema müzesi yapmayı planladığımı söyledim. Bir gün kayalıklarda öğle yemeği yerken, çekim sırasında kullandığımız mumlar yüzünden kulübenin alev aldığını ve yanmaya başladığını gördük. Büyük panik yaşadık. Önce içerideki kameraları ve değerli şeyleri kurtardık. Denizden su taşıdık, alevlere döktük. Bazı arkadaşların arabalarında yangın söndürme tüpleri vardı ve onları kullanarak yangını tamamen söndürdük. Ancak kulübe de tamamen yandı!”
“O anda ‘kaymakam bizi kesecek, öldürecek’ diye düşündüm” diyen Garip, kulübedeki kameraları ve diğer değerli şeyleri kurtardıklarını; o sırada filmde yanan bir senaryo yazmayı ve hemen çekmeyi bile düşündüğünü anlattı.


19/12/2011 10:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kültür Sanat, Sinema, Tamer Garip
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.