Buz adam Ötzi'nin bir sırrı daha çözüldü

5 bin 250 yıllık mumya Ötzi ve yaşadığı çağ ile ilgili bilim insanlarının araştırmalarından biri daha çözüme kavuştu.

ads ads ads ads
10/10/2017

ads
Buz adam Ötzi'nin bir sırrı daha çözüldü

5 bin 250 yıllık mumya Ötzi, çeyrek asır önce Alpler'de donmuş halde bulundu. Yıllarca süren araştırmalar boyunca uzmanlar Ötzi ile ilgili birçok bilgiye ulaştı. 

Bilim dünyasının en popüler mumyası olan Ötzi'nin geçmişini aydınlatmak onlarca bilimsel çalışmaya imza atıldı. 

Bu dönem dair bilinmeyenleri aydınlatmak için çalışmalar yapan İsviçreli arkeologlar, Ötzi’nin ölürken taşıdığı baltaya benzeyen bakır kesici bir alet buldu. 

İtalya'nın Tuscany, bölgesinde bulunan baltanın Avrupa kıtası çapındaki Bakır Çağ bağlantılarına ışık tutacağının altı çiziliyor. 

Bu keşifin uzun vadede Ötzi'nin geçmişi ile ilgili karanlıkta kalan noktalara da ışık tutuması bekleniyor. 

Buz adam Ötzi İtalya’nın kuzeyindeki Güney Tirol Arkeoloji Müzesi’nin en önemli parçası. Ötzi 19 Eylül 1991'de Alpler'de donmuş bir şekilde bulunmuştu. Ötzi'nin bulunduğu noktanın İsviçre’ye mi yoksa İtalya'ya mı ait olduğu tartışmaya yol açmıştı. Yapılan ölçümler Ötzi'nin İtalya sınırları içinde bulunduğunu ortaya koydu. 

Ötzi'nin 61 ayrı dövmesi bulunuyordu. Bu dövmeler günümüzde bilinen resimli dövmeler gibi değil, çarpı işaretleri ve çizgilerden oluşuyordu. Taş devri dövmecileri Ötzi'nin cildini kesip yaralarına kömür basmıştı. Ancak Ötzi'nin ölüm sebebi bu değildi: Arkadan, omuz hizasından vurulmuştu. 

Araştırmacılar Ötzi'nin midesi üzerinde yaptıkları araştırmalarda ölümünden kısa süre önce ne yediğini bile ortaya çıkarabildi. Son öğünü yağlı ve besleyiciydi. Keçi eti ve tahıllardan oluşuyordu. 

Ötzi'nin günümüzde çoğu insanın muzdarip olduğu pek çok sağlık sorunu vardı. Dişlerinde tartar olan Ötzi kene ısırığının yol açtığı lyme (borelyoz) hastasıydı ve kenelerle amansız bir savaş içindeydi. Laktoz hassasiyeti vardı ve kamp ateşinin başında çok fazla zaman geçirdiği için akciğerleri dumandan sigara tiryakilerinin ciğerlerini andırıyordu. Ötzi bir de kan dolaşımı bozukluğu çekiyordu. 

2015 yılında "Ötzi Walkers" adlı tarih öncesi çağları andıran kostümleriyle bir grup Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki bir sergi için reklam yapmıştı. Ötzi bulunduğunda üzerinde boz ayı kürkünden bir başlık, keçi derisinden bir pantolon ve keçiyle koyun derisinin birlikte kullanıldığı bir mantosu vardı. Avlanmakta kullandığı silahları için taşıdığı sadağıysa geyik derisinden yapılmıştı. 

Ötzi çok istisna bir keşif olsa da daha çok insanın bundan mahrum kalmaması için 2016 Nisan'ında 3 boyutlu bir yazıcı aracılığıyla balmumundan Ötzi'ye tıpa tıp benzeyen bir ikiz mumya hazırlandı. Ötzi'nin ikizi ABD'nin New York eyaletindeki Cold Spring Harbor Laboratuvarı'na götürüldü. 

10/10/2017 16:35
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Buz adam Ötzi’
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.