Cumhurbaşkanı Kıbrıs Müzakerelerini anlattı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden Kıbrıs Türk'üne...

ads ads ads ads
25/09/2012
TAK

ads
Cumhurbaşkanı Kıbrıs Müzakerelerini anlattı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden, KKTC ile ilgili alınan kararların uygulanması ve Kıbrıs Türkü’nü mağdur eden ambargoların kaldırılması konusunda destek istedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC saatiyle dün gece Somali Başbakanı Abdiweli Mohamed Ali ile KKTC New York Temsilciliği’nde gerçekleştirdiği 45 dakikalık görüşmeden çıkışta, TAK ve BRT’ye açıklamalarda bulundu.

Somali Başbakanı Ali ile uzun bir görüşme gerçekleştirdiğini kaydeden Eroğlu, iç savaş ve ekonomik sıkıntılar içinde yaşam mücadelesi veren Somali’yi, tüm sıkıntılarını geride bırakarak, gelişen bir ülke olarak görmek istediğini söyledi.

Eroğlu, Somali Başbakanı’nın, uzaktan bildikleri Kıbrıs sorunu ve müzakereler hakkında bilgi istemesi üzerine detaylı bilgi aktardıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bir üyesi olarak Somalili lidere, KKTC’nin de teşkilatın gözlemci üyesi olduğunu ancak hakkında alınan kararların uygulanmasında bazı sorunlar yaşandığı yönünde bilgi verdiğini söyledi.

“İLK DEFA GÖRÜŞTÜK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir soru üzerine, ilk defa Kuveyt ve Somali Başbakanları ile görüşme gerçekleştirdiğine işaret ederek, her iki liderle de Kıbrıs konusunu konuştuklarını söyledi. Gelişmeler ve müzakerelerin durumu hakkında bilgi verdiğini kaydeden Eroğlu, tanınmamış bir ülke olmakla birlikte, KKTC’nin bir devlet olduğunu ve müzakereleri, soruna çözüm bulmak amacıyla sürdürdüklerini belirtti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının anlaşmadan yana olan tavrını ve BM’nin ortaya koyduğu çözüm formüllerini kabul ettiğini bir kez daha açık ve net bir şekilde ortaya koyduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu “İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemci üyesi olmamız hasebiyle KKTC ile ilgili alınan pek çok kararlar bulunmaktadır. Bu kararların uygulanması yönünde kendilerine talepte bulunduk” dedi.

İİT İLE İŞBİRLİĞİ

Görüşmelerde turizm ve ticari ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili düşüncelerini ortaya koyduğunu kaydeden Eroğlu, Kuveyt Başbakanı’nın bu yönde gayret içinde olacağını söyledi. Eroğlu, ilgili kuruluşların devreye girerek, bu ilişkilerin geliştirilmesi konusunda karşılıklı görüşler ortaya konulduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC’ye uygulanan ambargolara da değinerek, Kıbrıs Türklerini mağdur eden bu ambargoların kaldırılması konusunda her iki liderden de destek istediklerini söyledi.

Eroğlu, Kuveyt’te olduğu gibi diğer Somali ve diğer İslam ülkelerinde de ticari ataşelik ya da benzeri temsilcilikler açılması için destek istediklerini belirtti. 

25/09/2012 09:50
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Eroğlu, Newyork
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.