Eroğlu yatırım çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerden işadamlarının da katıldığı yemekte, yatırımcılara seslendi

ads ads ads ads
08/04/2012
TAK

ads
Eroğlu yatırım çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerden işadamlarının da katıldığı yemekte, yatırımcıların yapacağı yatırımların Rumları bir anlaşmaya motive etmesi ve KKTC insanına moral açısından önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, İslam Kalkınma Bankası Grubu (IDB Grup) ziyaretinde bankanın merkez binasında onuruna verilen ve pek çok üst düzey işadamının yer aldığı yemeğe katıldı.

ALİ

İslam Kalkınma Bankası Grubu Başkanı Ahmad Mohamed Ali, yemeğin başında yaptığı konuşmada Eroğlu’nu ağırlamaktan şeref duyduğunu, İDB Grubu’nun KKTC ile işbirliğinin gelişmesini görmek istediğini kaydetti.

KKTC’de 12 Nisan’da başlayacak; “Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım Forumu”na kendisinin de katılacağını ifade eden Ali, yemeğe katılan onlarca işadamını da Foruma katılmaya ve KKTC’de yatırım yapmayı değerlendirmeye çağırdı.

Eğitim ve iktisadi alanda KKTC’de yatırım olanaklarının bulunduğunu işadamlarına teyit eden Ali, İslam Kalkınma Bankası Grubu’nun (IDB Grup) KKTC’de yatırım yapacak İİT üye ülkeleri işadamlarının yanında olacağını söyledi.

Ali, Forum’da somut sonuçlar elde etmek için İDB Grubu’nun elinden geleni yapacağını söyledi.

EROĞLU

Ali’ye ziyaretin anısına bir hediye sunan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, Cidde ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve İDB Grubu Başkanı Ali’ye ortaya koyduğu çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Eroğlu, yüksek eğitim alanında, Kasım 2011’de KKTC’de İİT işbirliği ile yapılan ve Nisan ayında da yatırım konusunda yapılacak olan forumların, İİT ve İDB’nin KKTC’ye olan ilgisinin göstergesi olduğunu söyledi.

TEMENNİMİZ TAM ÜYE OLMAK

KKTC’nin İİT’nin Kıbrıs Türk Devleti ismiyle gözlemci üyesi olduğunu hatırlatan Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının bir anlaşma için uzlaşmazlığın devamı halinde “Temennimiz, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tam üyesi olmamızdır” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının ortaya çıkarılan antlaşma metinlerinin hepsini reddetmesinin her geçen gün antlaşmadan uzaklaşılmasının nedeni olduğunu kaydeden Eroğlu, Başbakanlık döneminde, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Perez de Cullear’ın himayelerinde ortaya çıkan ve KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilen, daha sonra ise eski BMGS Kofi Annan döneminde hazırlanan antlaşma metinlerinin hep Kıbrıs Rum tarafınca reddedilmesinin, Kıbrıs Rum kesiminin yaklaşımını en iyi şekilde açıkladığını söyledi.

YATIRIMLAR RUMLARI ANTLAŞMAYA MOTİVE ETMEK AÇISINDAN ÖNEMLİ

İki yıl önce Cumhurbaşkanlığı’nı devralmasından itibaren, Kıbrıs Türk tarafının görüşmelerde attığı tüm müspet adımlara karşılık, Kıbrıs Rum Yönetiminin “zamana oynama” dışında bir tavır sergilemediğini de anlatan Eroğlu, “Bu aşamada gerek İslam İşbirliği Teşkilatı gerekse İslam Kalkınma Bankası’nın KKTC’de yatırım yapılması yönünde atacağı adımlar, yatırımcıların yapacağı yatırımlar, hem müzakerelerde uzlaşmaz taraf olan Rumları bir anlaşmaya motive etmesi bakımından hem de KKTC insanına moral ve destek vermesi bakımından bir ihtiyaç” dedi.

TEMENNİMİZ

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tanınmasının ardından Avrupa Birliği’ne üye olarak alınmalarının Kıbrıslı Rumların anlaşmazlığını arttırdığını ifade eden Eroğlu, “Temennimiz Müslüman kardeşlerimiz ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın KKTC’ye ilgisinin artması, dünyaya, özellikle Güney komşularımıza Kıbrıs Türklerinin yalnız olmadığının gösterilmesi” dedi.

YAHUDİLERİN FİLİSTİN HALKINA YAPTIĞINI RUMLAR KIBRIS TÜRK HALKINA YAPTI

“Müslüman Filistin halkına Yahudilerin yaptığı aynı muameleyi, Müslüman Kıbrıslı Türk halkına da Rumlar 1963’ten 1974’e kadar yapmıştır” diyen Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin, 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlanmasından sonra, adanın yüzde 3’lük bir bölümüne sıkıştırıldığını, 1974’e kadar can güvenliğinden mağdur yaşadığını, bu nedenle Kıbrıs Türk halkının varılacak bir antlaşmanın yaşayabilir olmasında hassas davrandığını söyledi.

Birleşmiş Milletlerin 1964’te aldığı 168 numaralı kararla Kıbrıslı Rumları, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varisi olarak kabul ettiğini, Avrupa Biriliği’nin de, 1990’da Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yapılan adaylık başvurusunu kabul ettiğini anlatan Eroğlu, “Gerek AB, gerek BM, Kıbrıslı Rumların uzlaşmazlığının esas nedeni, maalesef medeni dünya dediğimiz Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği bize ambargo uygulamaya devam ediyor” dedi.

"YATIRIM KIBRIS TÜRKÜ’NE MORAL VERECEKTİR"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs sorunu ile ilgili çok taraflı bir toplantı çağırma değerlendirmesi aşamasında olduğunu anlatan Eroğlu, “Bu aşamada sizlerin yatırım forumuna katılmanız, yatırım yapma düşüncesinde olmanız bize hem moral hem güç vermektedir” dedi.

Eroğlu, KKTC’deki Foruma yemekteki işadamlarını da davet etti.

Müzakerelerde anlaşmaya varılamamasının bir nedeninin de, “Rumların bizimle anlaşma ve paylaşma düşüncesinde olmaması” olduğunu kaydeden Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin, Rumların sergilediği tavır ile bir yere varamayacağını gördüğünden, son New York zirvesinde Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamayı “the end game” olarak tanımladığını söyledi.

“SEÇİMDEN SONRA ANCAK BİZİM DE ŞARTLARIMIZI KOYACAĞIMIZ YENİ BİR MASADA GÖRÜŞMELER SÜRDÜRÜLEBİLİR”

Güney Kıbrıs’ta, 2013’te Başkanlık Seçimlerine gidilecek olmasının, devam etmekte olan müzakerelerde sonuç alınamayacağını gösterdiğini ifade eden Eroğlu, “BM Genel Sekreteri Kıbrıslı Rumların nasıl olsa kabul etmeyeceği düşüncesiyle çok taraflı toplantıyı çağırmayacaksa, (Kıbrıs Rum Başkanlığı) seçiminden sonra ancak bizim de şartlarımızı koyacağımız yeni bir masada görüşmeler sürdürülebilir” dedi.

PLÜMER FORUM HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aytuğ F. Plümer de, katılımcılara, KKTC’de gerçekleştirilecek yatırım forumu hakkında bilgi verirken, yemek sonunda forum hakkında dosyalar dağıtıldı.

TİCARET VE SANAYİ ODASI’NI ZİYARET

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, daha sonra Cidde Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şeyh Salih Kamil’i ziyaret etti.

Görüşme sonunda karşılıklı hediyeler sunuldu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’na İDB Grup ve Cidde Sanayi ve Ticaret Odası ziyaretinde; Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aytuğ F. Plümer, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Dışişleri Bakanlığı İslam İşbirliği Teşkilatı ile İlişkiler Müdürü Kemal Köprülü ve Dışişleri Bakanlığı III. Sekreteri Hasan Varoğlu da eşlik etti.

Eroğlu’nun yarın 15:15’te KKTC’ye dönmesi bekleniyor.

08/04/2012 21:06
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Derviş Eroğlu
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.