Gençler televizyona bağımlı, kitaba mesafeli

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nde Dr. Alev Üstündağ tarafından hazırlanan '10-18 Yaş Arası Gençlerin İzledikleri Dizilerin İçerik Açısından İncelenmesi' adlı doktora tezi, gençlerin yüzde 96'sının televizyon izlediğini, yüzde 62'sinin büyüyünce dizilerde beğendiği oyuncular gibi olmak istemediğini, sadece yüzde 40'ının boş zamanlarda kitap okuduğunu ortaya koydu.

ads ads ads ads
09/10/2017

ads
Gençler televizyona bağımlı, kitaba mesafeli

Doç. Dr. Özcan Doğan danışmanlığında Dr. Alev Üstündağ tarafından hazırlanan ’10-18 Yaş Arası Gençlerin İzledikleri Dizilerin İçerik Açısından İncelenmesi' adlı doktora tezi 10-14 ve 15-18 yaş arası gençlerin izledikleri dizileri içerik bazında inceledi.

Hürriyet’in haberine göre, tez çalışması Ankara'da yürütülürken, çalışma anket olarak 15 ortaokuldan bin 530 ile 15 liseden 2 bin 124 olmak üzere toplam 3 bin 654 öğrenciyle görüşülerek yapıldı. Çalışmanın sonuçları, gençlerin tercih ettiği dizi içeriklerini ortaya koydu…

İŞTE SONUÇLAR…

Çalışmanın sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 96'sı televizyon izliyor. Yüzde 56'sı günde dört, yüzde 36'sı iki saat televizyon karşısında oturuyor.

Öğrencilerin yüzde 41'i haftada en az beş, yüzde 36'sı günde iki saat dizi seyrediyor. Günlük rutinlerden birisi de dizi izlemek.

En çok sevilen oyuncular başrolde yer alanlardan oluşuyor. Gençlerin yüzde 70’i en sevdiği oyuncuları ‘güzel rol yaptıkları’ için, yüzde 46’sı ise ‘eğlenceli ve komik buldukları’ için tercih ediyor.

Katılımcıların yüzde 62’si büyüyünce dizi ve filmlerde rol alan oyunculardan birine benzemek istemiyor, kendileri olmak istiyor.

Gençlerin yüzde 44’ü argo kullanıyor.

BOŞ ZAMAN AKTİVİTESİ

%52

Öğrencilerin yüzde 52'si boş zamanlarında TV'den daha çok bilgisayar başında vakit geçiriyor. TV'de vakit geçirmeyi tercih edenlerin oranı yüzde 42, boş vakitlerde kitap okuyanların oranı yüzde 40, dışarı çıkanların oranı yüzde 32, cep telefonuyla ilgilenenlerin oranı yüzde 30, uyuyanların oranı ise yüzde 26.


Öğrencilerin boş zaman etkinliği olarak değerlendirdikleri eylemlerin arasında ders çalışmak, test çözmek ve uyumak yer alıyor.

Dizilerdeki karakterlerin yüzde 39’u olumsuz davranış sergileyen kahramanlardan oluşuyor.

İçeriklerin yüzde 16'sında çocuklarda korku yaratacak görüntüler/sözler yer alıyor. Dizilerin yüzde 9'u sorumluluk, yüzde 7'si sevgi, yüzde 6'sı dostluk duygusunu geliştirici içerikte.

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI YANSITMA

%85

Gençlerin yüzde 85'i intihar, hırsızlık, cinayet, kavga, süper kahramanlıklar, alkol kullanımı ve ölümsüzlük gibi sahnelerin olduğu dizileri izliyor. Gençlerin tercih ettiği dizi karakterlerinin yüzde 5'inde hayal kırıklığı duygusunu geliştirici, tehdit edici ifadeler, yalan söyleme davranışını destekleyen mesajlar var. Kahramanların yüzde 16'sının vurma, yaralama ve öldürme, bağırma, hakaret etme gibi fiziksel ve sözlü şiddet eğilimi bulunuyor. Küçümseme, karalama, dışlama ve alay etme gibi psikolojik şiddet oranı ise yüzde 13. Karakterlerin problemlerini şiddet kullanarak çözme oranları yüzde 20. Yüzde 15 oranında kanunlara karşı gelmeyi normalleştiren ifadeler/görüntüler bulunuyor.

09/10/2017 18:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kitap, televizyon, boş zaman, aktivite
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.