İnsanı insanlığından utandıran görüntü!

Kuzey Kutup bölgesinde yaptığı çalışmalarıyla tanınan başarılı fotoğrafçı Paul Nicklen, paylaştığı son video ile doğadaki bozulmayı gözler önüne serdi. Eriyen buzullar üzerinde yiyecek ararken açlıktan ölmek üzere olan bir kutup ayısını kayda alan Nicklen’in çektiği görüntüler, insan eliyle doğada meydana gelen bozulmanın ve küresel ısınmanın boyutlarını çarpıcı şekilde yansıtıyor. Görüntüler, “Ölen kutup ayısı mı yoksa insanlık mı” sorusunu akıllara getiriyor...

ads ads ads ads
10/12/2017

ads
İnsanı insanlığından utandıran görüntü!

Fotoğrafçı Paul Nicklen, ‘Sea Legacy’ adlı çevre örgütü için çekim yapmak üzere yaz sonunda Kanada’nın Buffin Adaları’na gitti. Çekim ekibi, Antartika takımadaları içinde yer alan adada yürek parçalayan bir görüntüyle karşı karşıya geldi. Ekip, bir anda karşılarında beliren ve açlıktan anormal derecede kilo kaybetmiş, ölmek üzere olan bir kutup ayısını boğazlarında koca bir düğümle kayda almaya başladı.

Nicklen, aslında kutup ayılarına yabancı bir isim değil. Kanada’nın epey kuzeyinde doğup büyüyen Nicklen, sonradan profesyonel vahşi yaşam fotoğrafçılığı yapmaya başlayan bir biyolog. Doğada 3 bin kutup ayısı gördüğünü belirten fotoğrafçı, ilk kez böyle bir görüntüye şahit olduğunu söylüyor.

Nicklen, kendisinin ve çekim ekibinin o anları gözyaşları içinde kaydettiğini aktarıyor. Tabi bu görüntüleri izlerken, “Neden duruma müdahale etmediler?” sorusu akıllara gelebilir. Nicklen, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

“Tabi ki bu benim de aklımdan geçti. Ancak sakinleştirici silahım ve yüzlerce kilo fok balığı etim yoktu. Bunu yapsaydım bile, kutup ayısının ızdırabını artırmaktan başka bir işe yaramayacaktı. Artı, Kanada’da doğadaki kutup ayılarını beslemek kanunlara aykırı.

İnsanı insanlığından utandıran görüntü

Nicklen ayrıca, acılar içinde kıvranan zavallı kutup ayısının ölümünü “bir hiç uğruna ölmesini istemedim” diyerek kaydettiğini belirtiyor ve ekliyor: “Bilim insanları, ‘kutup ayılarının nesli tükeniyor’ dediğinde, insanların bunun nasıl bir şey olduğunu görmesini istedim. Kutup ayıları açlıktan ölüyor. İşte ‘açlıktan ölmenin’ nasıl göründüğü...”

Nicklen’ın kaydettiği video, küresel ısınmanın etkilerini insanlığın yüzüne tokat gibi çarpıyor. Küresel ısınma sonucu kutup bölgelerinde buzullar eriyor ve bölgede yaşayan birçok canlının habitatlarında ciddi bozulmalar meydana geliyor. Doğal ortamları yok olan canlıların nesilleri ise tükenme tehlikesiyle karşı karşıya...

Nicklen videoyu Instragram hesabından paylaşırken, “Bu durumdan hepimiz sorumluyuz. Tüm çekim ekibimiz ağlayarak bu görüntüleri sizlere ulaştırıyor” notunu düştü. Nicklen’ın 5 Aralık tarihinde paylaştığı video, 24 saat içinde 1 milyondan fazla kere izlendi.

10/12/2017 10:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Paul Nicklen, Sea Legacy, Antartika, kanada, buffin adaları, kutup ayısı,
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.