Mavi Balina, gençleri tehdit etmeye devam ediyor

ads ads ads ads
17/09/2017
Şamil Çiftçi

ads
Mavi Balina, gençleri tehdit etmeye devam ediyor

Geçtiğimiz günlerde iki türk gencinin intihar etmesi ile yeniden gündeme gelen Mavi Balina isimli oyun gençleri tehdit etmeye devam ediyor 

Şamil Çiftçi

İlk olarak Rusyada 2015 yılında ortaya çıkan oyun 50 günde yerine getirilmesi gereken 50 görevden oluşuyor . Sosyal medyadan oyun yöneticisinin gönderdiği linke girerek oyuna dahil olunuyor .

Linke girilmesi ile kullandığınız cihaza bulaşan virüs kişisel verilerinizi ele geçirmeye başlıyor.

Gece mezarlıkta selfie çekmek  , olağandışı saatlerde uyanıp korku filmi izlemek gibi görevler ile başlayan süreç kurbanın intihar etmesi ile sonuçlanıyor .

“Dünyanın intihar Başkenti “olarakta anılan Rusyada 130 gencin bu oyun aracılığı ile intihar ettiği düşünülmektedir.

2017 yılı Şubat ayında Yulia Konstantinova ‘nın instagram hesabından “bitti”hashtagi ile paylaştığı Mavi balina fotoğrafı konuyu tekrar gündeme getirdi.

Basında da günlerce manşet olan bu hazin paylaşım Polisin çalışmalarını hızlandırdı ve Mayıs ayında oyunun yapımcısı olduğu iddia edilen Rusya vatandaşı Philipp Budeikin yakalandı .

Poliste suçunu itiraf eden Philipp Budeikin polis raporlarına geçen ifadesi ise tüyler ürpertici .”Mutlu öldüklerine inanıyorum  , bu biyolojik atıkların ölmesi ile toplumda temizlik yaptığımı düşünüyorum.”

  Hakim karşısında ki rahat tavırları ile dikkat çeken zanlıya 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmesi Rus kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu.

Rus ve Dünya basının ilgisini uzun süre çeken bu konu İngiliz televizyonları tarafından da dizi olarak işlendi.

(Black Mirror 3S-3E “Shut up and dance “)

Ülkemizde de geçtiğimiz hafta gündeme oturan konu hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK )halkı uyardı.

Açıklamaya göre oyun, tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda "oyun yöneticisi" tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor.

"Oyunu oynamak isteyen kişilere, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün boyunca devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayan kişiler üzerinde yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor son görev olarak intihara yönlendirme sağlanıyor."

Artık whatsapptan gönderilen linkle dahi ulaşılabilen bu oyun için çocukların ve gençlerin doğru internet kullanımı hakkında bilinçlendirilmeleri gerekmekte.

17/09/2017 10:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Mavi Balina
MANŞETLER

HK TEKNOLOJİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.