Mutfakta herkesin en az bir kez yaptığı 13 hata

İyi yemek yapmak için yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenleri de bilmek zorundasınız.

ads ads ads ads
21/11/2017

ads
Mutfakta herkesin en az bir kez yaptığı 13 hata

İyi yemek yapmak için taze ve kaliteli malzemeler ve güçlü bir damak şarttır. Ancak elinde en taze malzemeler olan, damağı en güçlü insanlar bile zaman zaman mutfaktan hüsranla çıkabilir.

Sizler için yemek yaparken en sık yapılan hataları derledik. İddia ediyoruz siz de en az birkaç kez bu hataları yapmışsınızdır...

Pankek yaparken hamurun tamamen pürüzsüz olmasını, içinde hiç un topağı kalmasını istemiyor bunun için de var gücünüzle karıştırıyorsanız hata yapıyorsunuz. Çünkü aşırı karıştırma pankeklerin hava kabarcıklı yapısını öldürüyor ve lastik gibi olmasına neden oluyor. Bunun yerine birkaç topak kalmasına izin vermelisiniz.

Et ya da köfte pişirirken daha kısa sürede daha fazla iş üretmek için tavanızı tıkış tıkış doldurmayın. Böyle yaptığınızda etiniz tam pişmiyor. Hâlbuki tavada boşluklar bıraksanız etin nemini salmasına ve her yerinin eşit pişmesine imkân tanımış olacaksınız.

Dondurulmuş bifteklerinizi pişirmeden önce çözdürmeyin. Donmuş halde tavaya koyun. Pişme süresi azıcık daha uzun olsa da hem etin nemi içinde kalacak hem de aşırı pişme ihtimali azalacaktır.

Tavanızı iyice kızdırmadan malzemelerinizi içine koymayın. Bu kural özellikle sebzeleri sotelemek, eti mühürlemek ve tavanın yapışmasını önlemek için hayati önem taşıyor. Tavanız ısındıktan sonra yağınızı koyup pişirmeye başlayabilirsiniz.

Suyunuzu fazla kaynatmayın. Bazı tariflerde sıcak su, bazılarında ise kaynayan su ifadesi kullanılır. Sıcak su gereken tariflerde suyunuzu fokur fokur kaynar haldeyken kullanmak hatadır.

Avokadoyla sos yaptığınızda dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var: Avokado parçalarını ezmeden önce limon suyuna batırmalısınız. Böylece havayla temas ettiklerinde oksijenin etkisiyle kararmalarını önlemiş olursunuz. Ezdikten sonra biraz daha limon ekleyip lezzetini ayarlayabilirsiniz.

Yumurta haşlarken suyuna bir çay kaşığı karbonat eklemeyi ihmal ediyorsunuz. Hâlbuki bunu yapsanız yumurtaların kabuklarının çok daha kolay soyulabildiğini göreceksiniz.

Fırında makarna yaparken makarnaları tepsiye koymadan önce tamamen pişirirseniz, fırından çıktıklarında tüm diriliklerini kaybedeceklerdir. Bunun yerine birazcık haşlayıp pişme sürecinin kalanını fırına bırakın. Sonuçtan memnun kalacaksınız.

Çikolatayı eritirken çok fazla ısıttığınızda pürüzsüz bir kıvam elde etmeniz neredeyse imkânsızdır. O yüzden ocağı ne kadar açtığınıza dikkat edin. Bu işlemi mikrodalga fırında yapıyorsanız, 20-30 saniyede bir fırından çıkarıp karıştırmayı ihmal etmeyin.

Çırpılmış yumurta yaparken sütü abartmanıza gerek yok. Eğer taze ve doğal yumurtalarınız varsa çırpılmış yumurtanız zaten güzel olacaktır. Sütsüz bile yapabilirsiniz.

Fırından çıkmış tavuk üzerinde tüten dumanıyla çok çekici görünüyor olabilir. Ancak parçalamadan önce 15 dakika sabredip dinlenmesine izin vermelisiniz. Böyle yaparsanız etin suyu ve lezzeti içinde kalır. Aksi takdirde keser kesmez akar gider.

21/11/2017 13:04
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yemek, yemek yapmak, mutfak sırları, püf noktaları
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.