Nami, tatbikatları değerlendirdi

ads ads ads ads
22/10/2014

ads
Nami, tatbikatları değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Güney Kıbrıs, Rusya ve İsrail’in Doğu Akdeniz’deki ortak arama kurtarma tatbikatına ilişkin, bölgede gerginliği arttıracak bu tip tatbikatların sona erdirilmesini ve herkesin kapsamlı çözüm çalışmalarına devam etmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Nami, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakereleri askıya almasına dünya kamuoyunun sessiz kalmaması gerektiğini belirterek, bu konuda Türk tarafının ısrarcı bir şekilde çağrılarını yapmaya devam edeceğini söyledi.

“Rum liderin yaptığı yanlıştan geri dönmesi ve bu tür konuların diyalogla ve barışçı yolla çözülmesi lazım” diyen Nami, tüm ülkelere bu çabaya destek verme çağrısında bulundu.

Bazı ülkelerin müzakerelerin tekrar başlamasına destek verme yerine, Kıbrıslı Türklerin haklarını göz ardı eder şekilde hareket ettiğini dile getiren Nami, Rum liderin müzakereleri sürdürmek için talep ettiklerinin samimi olmadığını, bir mazeretten öte değer taşımadığını çeşitli vesilelerle açıkladıklarını vurguladı.

Güney Kıbrıs, İsrail ve Rusya’nın yaptığı tatbikatı, çözüm sürecine katkı koymayan adım olarak gördüğünü dile getiren Bakan Nami, “Bölgede gerginliği arttıracak bu tip tatbikatların sona erdirilmesi ve herkesin kapsamlı çözüm çalışmalarına devam etmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Anastasiadis’in, köküne inip sorunu halletmek yerine, Kıbrıs’ın dışından başka müttefikler bulup müzakere masasında avantaj elde etmeye çalışan bir tavır içerisinde olduğunu ifade eden Nami, “Türk tarafıyla bilek güreşi tutmaya hevesli görünüyor. Halbuki Kıbrıs Türk tarafı, çözüm ve barışın karşılıklı hak ve çıkarların saygı temelinde kurulacağına inanıyor. Dolayısıyla yaklaşımlarımız Anastasiadis ile farklı” dedi.

Özdil Nami, “Biz kazan-kazan formülünden bahsederken, Rum lider, 50 yıldır devam eden bir yanlışlığın üzerine güç oyunu oynamaya çalışıyor. Buna Türk tarafının izin vermesi mümkün değil” ifadesini kullandı.

Ada’da krizin oluşmasında uluslararası aktörlerin de çok büyük payı olduğunu belirten Bakan Nami, “Uluslararası kamuoyu, Rum tarafına sürekli olarak ‘meşru hükümet sizsiniz, egemen güç sizsiniz, istediğiniz anlaşmayı yapma hakkınız uluslararası hukuka göre vardır’ şeklinde mesajlar vermek, anlaşmalar yapmak ve tatbikatlar gerçekleştirmek vasıtasıyla Rum liderin uzlaşmaz tavrını körükleyen bir siyaset izliyorlar” diye konuştu.

Uluslararası kamuoyunun tavrını değiştirmeleri gerektiğini ifade eden Nami, “Rumlar da, bu beklentiyi yüksek tuttukları sürece Rum lider uzlaşmaz tavrından vazgeçmeyecektir ve gerginlik artacaktır. Uluslararası camianın bir karar vermesi lazım, ‘bölgede gerginlik mi talep ediyorlar, yoksa uzlaşı formülünü mü destekliyorlar’, ortada büyük bir samimiyetsizlik görüyorum” dedi. 

22/10/2014 14:14
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: özdil nami, nikos anastasiadis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.