Nikos Hristodulidis, görüşmeleri değerlendirdi!

ads ads ads ads
30/05/2015

ads
Nikos Hristodulidis, görüşmeleri değerlendirdi!

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirdikleri görüşme ve ardından yapılan açıklamalara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Simerini gazetesinin haberine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Perşembe günü gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yaptığı açıklamanın, iki liderin onayıyla yapıldığını belirtti.

Hristodulidis, “Akıncı ve Anastasiadis arasında herhangi bir müzakere olmamasına karşın, iki tarafın tezlerinin, Ortak Açıklamayla uyum sağlamaları amacıyla incelenmesi ve modernleştirilmesinin gerçekleştiğini, bu yüzden de ilerleme sağlandığını” ifade etti.

Hristodulidis, “genel fikir alış verişine ilişkin olarak, Anastasiadis’in Akıncı’yla uzun bir görüşme gerçekleştirdiğini ve gündemde olan iki konunun dışında, genel anlamda Kıbrıs sorunu ve sorunun önemli ve hassas noktalarına ilişkin konuları da ele aldıklarını” belirterek “fikir alış verişinde bulunuldu ve bundan memnunuz” şeklinde konuştu.

Hristodulidis “Şu an için asıl konu müzakerecilerin değerlendirmelerinin tamamlanmasıdır. Bir sonraki görüşme 17 Hazirandadır ve özlü müzakerelerin başlamasına imkan sağlayacak bu ön hazırlığın tamamlanması için yeterli zaman vardır” dedi.

Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) çerçevesinde liderler tarafından yeni sınır kapılarının açılmasının duyurulmasına da değinen Hristodulidis, “bu açıklamanın son olmadığını ve başka GYÖ’lerin de açıklanmasını hedefleyen bir çaba olduğunu” belirterek teknik komitelerin yapacakları çalışmaya işaret etti.

Hristodulidis, yakın zamanda başka duyuruların da yapılmasının mümkün olacağını düşündüklerini de vurgulayarak “daha derin” konulara girilmesi hususunda ise “aşamalı yakınlaşmadan” bahsetti.

Hristodulidis, müzakerelerin nihai hedefine varılabilmesi için “GYÖ’lerin güçlendirici unsur olmaları amacıyla aşamalı yakınlaşma izleneceğini” vurguladı.

Hristodulidis ayrıca, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgi aktarmak amacıyla yakında Rum Ulusal Konseyi’ni veya Başkanlar Konseyi’ni toplayacağı bilgisini de paylaştı.

Öte yandan Haravgi gazetesi, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının müzakere gruplarının, liderlerin 17 Haziran’da yapacakları görüşmeye kadar “haritalar hariç” tüm konularda ortak liste hazırlamak için yoğun çalışma içerisinde olduklarını iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, müzakere gruplarının, müzakerelerde bugüne kadar ele alınan tüm konularda tarafların uzlaşı derecesini belirlemek için birlikte ve ayrı ayrı yoğun çalışma gerçekleştirmekte olduklarını yazdı.

Anastasiadis’in danışmanlarının yanı sıra siyasi parti temsilcilerinin de katıldıkları Kıbrıs müzakere grubunun, “ortak liste” hazırlanması konusunda şu ana kadar yapılan değerlendirmeler ve sonuçları konusunda dün akşamüzeri bilgilendirildiklerini aktaran gazete, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in, liderlerce, 17 Haziran görüşmesine kadar, uzlaşı ve uzlaşmazlık unsurlarını içeren ortak liste hazırlamakla görevlendirildiklerini belirtti.

Gazete, hedefin “haritalar dışında, tüm başlıkların değerlendirilmesinin, liderlerin bir sonraki görüşmesine kadar tamamlanması olduğunu” da öne sürdü.

AKEL GYÖ’LERİ MEMNUNLUKLA KARŞILADI

Gazete bir diğer haberinde, AKEL’in dün yaptığı açıklamada, Akıncı-Anastasiadis görüşmesinden sonra duyurulan GYÖ’leri “memnunlukla karşıladığını” belirttiğini yazdı.

AKEL açıklamasında, “GYÖ’lerin Kıbrıs sorununun çözümü anlamına gelmemesine karşın özlü konuların görüşülmesi için uygun ortamın oluşmasına katkı sağlayacakları” değerlendirmesinde bulundu.

JUCKER’İN SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Kıbrıs sorunuyla şahsen ilgilendiğini ve ilgilenmeye de devam edeceğini açıkladı.

Haravgi gazetesinin haberine göre Schinas açıklamasında, Juncker’in bu konuyu Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le Riga’da yaptığı görüşmede de ele aldığını vurguladı. 

30/05/2015 12:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Nikos Hristodulidis, mustafa akıncı, Nikos Anastasiadis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.