'NSA da Türkiye'yi dinledi'

ads ads ads ads
31/08/2014

ads
'NSA da Türkiye'yi dinledi'

Alman Der Spiegel dergisi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Ankara ve İstanbul'da kurduğu gizli birimler aracılığıyla Türkiye'de dinleme faaliyetlerinde bulunduğunu iddia etti.

Der Spiegel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı gizli belgelerin Türkiye ile ilgili bazı bölümlerini yayımladı.

‘İkili oyun’ başlıklı haberde, NSA'nın bir yandan NATO çerçevesinde ve PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptığı, diğer yandan Türkiye'de hükümeti, orduyu, istihbaratçıları, bakanlıkları ve enerji şirketlerini dinlediği öne sürüldü.

NSA'ya ait olduğu ileri sürülen belgelerde, Türkiye'den hem partner hem hedef ülke olarak söz edildiği belirtildi. Ajansın resmi irtibat ofisi olan SUSLAT'ın Ankara'da faaliyet gösterdiği, bunun dışında ajansın gizli dinleme birimlerinin de bulunduğu kaydedildi.

Ülkeden kaçan eski istihbarat çalışanı Snowden'ın sızdırdığı belgelerde Türkiye'nin, NSA tarafından en yoğun izlenen ülkeler arasında bulunduğu vurgulandı.

‘Liderlerin amaçlarının öğrenilmesi’

Amerikan hükümetinin NSA'ya, Türkiye'deki ‘siyasi liderlerin amaçlarının’ öğrenilmesi ve 18 konuda istihbarat toplanması için izleme ve dinleme talimatı verdiği iddia edildi.

NSA'ya yönetim tarafından verilen ‘Ulusal İstihbarat Öncelikleri Çerçevesi’nde Türkiye'nin öncelikli izlenen ülkeler arasında yer aldığı, Türkiye'nin bulunduğu grupta Küba ve Venezuela'nın da bulunduğu belirtildi.

‘Türk hükümetinin amaçlarının öğrenilmesinin’ ikinci en yüksek öncelikler arasında sıralandığı belgede, NSA’nın ayrıca TSK hakkında bilgi topladığı, Türkiye'nin dış politika hedefleri ve enerji güvenliğinin ise üçüncü yüksek öncelik olarak nitelendirildiği bildirildi.

Amerikan istihbaratının faaliyetlerini İngiliz istihbarat birimi GCHQ ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü de kaydedildi. GCHQ'nun özellikle Türk siyaseti ve enerji sektörü hakkında istihbarat toplamaya çalıştığı vurgulandı.

NSA'nın ayrıca Türkiye üzerinden Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve son dönemde Suriye'ye yönelik dinleme faaliyetleri de yürüttüğü belirtildi. Terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında da Türkiye ile çok yoğun bir işbirliği yapıldığı kaydedildi.

‘Yalnızca Almanya değil’

Der Spiegel dergisindeki haberde, NSA belgelerinin Amerikan ve Türk istihbarat birimleri arasındaki işbirliğinin çok eskiye dayandığını gösterdiğini ancak NSA'nın ikili oynadığını iddia etti.

Snowden'ın sızdırdığı belgelerin Türkiye ile ilgili bölümlerinin ilk kez yayımlandığı haberde, “Türkiye'deki hükümetin amaçlarını öğrenmek isteyen yalnızca Alman istihbaratı değil” yorumunun yapılması da dikkati çekti.

Der Spiegel, 16 Ağustos'ta yayımladığı haberde Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı BND'nin 2009 yılından bu yana Türkiye'yi dinlediğini iddia etmiş, Alman hükümeti tarafından yalanlanmayan haber, iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı.

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı eski başkanı Hans-Georg Wieck, Türkiye'nin dinlendiği iddiası hakkında "Dinleme talimatını hükümet vermiştir" demişti.

Almanya’nın Focus dergisinin haberine göre de, Alman Dış İstihbarat Servisi (BND) ilk kez, dönemin başbakanı Helmut Schmidt’in 'kesin talimatıyla' 1976'da Türkiye’yi dinlemeye aldı.

Kaynak: AA 

31/08/2014 17:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: NSA
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.