O kelime kullanımdan kaldırıldı!

ads ads ads ads
16/04/2014
Gazetevatan

ads
O kelime kullanımdan kaldırıldı!

Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde yapılan değişiklik sonucu Almanca en uzun kelimesini kaybetti. Avrupa Birliği'nin, büyükbaş hayvanlarla ilgili testler konusunda yaptığı yasa değişikliği ardından bu sözcük de kullanılamayacak hale geldi.

Almanca, özellikle bilimsel ya da yasal terimleri karşılamak için uzun bileşik kelimeler üretmesiyle ünlü bir dil. Bu kelimeler Almanya'da 'solucan sözcükler' olarak biliniyor.

TAM 63 HARFTEN OLUŞUYOR

'Sığır etiketleme gözleme yasası' anlamına gelen  'Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz' sözcüğü Mecklenburg Batı Pomerania eyaletinde 1999 yılında kullanılmıştı. 63 harften oluşan sözcük, deli dana hastalığıyla mücadele çabaları çerçevesinde oluşturulan yönetmeliklerin ardından ortaya çıkmıştı.

KISALTMASI KULLANILIYOR

Yazması ve okuması zor bu kelimenin yerine, nasıl okunacağı tam olarak bilinmese de 'daha kolay' olan RkReUAUG kısaltması kullanılıyor.

YENİ 'EN UZUN KELİME' O MU?

Alman basını şimdi yeni 'en uzun' kelimenin ne olduğunu araştırmaya başladı. Bu sıfat için, 'Tuna Nehri'nde işleyen bir buharlı gemi kaptanının dul eşi' anlamına gelen

'Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe' kelimesi başlıca adaylardan birisi.

Ancak uzmanlar, bu tür uzun kelimelerin çok nadir kullanıldığını ve Almanca sözlüğe girmelerinin çok mümkün olmadığını belirtiyor.

"Otomobil mükellefiyet sigortası" anlamına gelen 'Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung' bugüne kadar Resmî Almanca sözlüklere giren en uzun kelime. BBC TÜRKÇE 

16/04/2014 14:08
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: dünya, en uzun kelime, almanca, kaldırılma, haber
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.